hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新巴2號、25號、720號及722號重組建議
開啟左側

新巴2號、25號、720號及722號重組建議

FS1819 發表於 2022-9-17 09:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景
新巴2號喺1998年交接時係中巴網絡入面第二高客量嘅路線,廿幾年之間隨着更多途徑東區走廊嘅巴士線提供全日服務,而大致剩低沿途流水嘅功能。但呢個功能喺(一)2013年強行交出5架車俾18X而大幅減班、同埋(二)新巴轉手後以疫情為由開到30分鐘一班之後,都變得大打折扣,唔少原本嘅流水客都倒走咗,唔見得繼續用以前20號啲走線加埋善水嘅班次會有咩客量起色。

另一邊廂,港島東區來往銅鑼灣、灣仔嘅巴士服務之中,北角開始以西有大量密車嘅路線,西灣河開始以東各自又有特快線,剩返低鰂魚涌有唔再頻密嘅2號同2A、半條77、半條99同埋半條116。灣仔站同銅鑼灣站之間有唔少客,但鰂魚涌至筲箕灣又冇789咁款嘅快車。睇返太古站來往銅鑼灣站嘅地鐵淨車程需時10分鐘,加埋上月台時間都要成20分鐘,尤其時代廣場出口就要更長時間。現時西行搭99嘅話大概同地鐵打和,東行有77同116 輔助班次,而 116都間中可以用20分鐘去到鰂魚涌。

仲有,2013年前嘅720平日日間唔經金鐘,因為遠遠快過地鐵都有唔少捧場客,加經金鐘後車程延長唔少,又流失唔少搭客。最後,幾年前722東行改經中環嘅電車路想吸客,但又要夾硬經交易廣場而令到走線奇怪。

建議
新巴2號喺銅鑼灣(西行)、灣仔(東行)同北角健康邨之間改經東區走廊,為鰂魚涌提供特快線來往銅鑼灣、灣仔一帶,全程收費用2X標準收$6.7,來回加設雙向分段為上橋前落車嘅搭客提供原價,另加設東鐵轉乘優惠。
新巴25號西行改經大坑、告士打道並於中環返回原線,為改道嘅2號補位。
新巴720平日黃昏前恢復西行不再途經海富中心。
新巴722早上繁忙時間後,東行跟780改經祖庇利街隧道前往德輔道中返回原線,不經交易廣場總站。

詳細
新巴2號線
嘉亨灣往港澳碼頭
1.     嘉亨灣($6.7)
2.     東曉閣
3.     愛蝶灣
4.     筲箕灣總站
5.     新成街
6.     海晏街
7.     西灣河文娛中心
8.     太祥街
9.     康怡廣場(轉2A、81往大坑及之前)
10.  鰂魚涌街
11.  太古坊
12.  民新街
13.  模範邨
14.  健康邨
(經東區走廊、維園道)
15.  百德新街 ($4.9)
16.  景隆街
17.  馬師道
18.  史釗域道
19.  柯布連道
20.  分域街
21.  海富中心(轉東鐵)
22.  置地廣場
23.  中環街市
24.  金龍中心
25.  港澳碼頭
港澳碼頭往嘉亨灣
1.     港澳碼頭($6.7)
2.     中區政府碼頭
3.     3號碼頭
4.     5號碼頭
5.     天星碼頭
6.     國金二期
7.     交易廣場
8.     怡和大廈(轉18/P往炮台山)
9.     大會堂
10.  金鐘站(轉東鐵)
11.  熙信大廈
12.  修頓球場
13.  克街
14.  天樂里
15.  堅拿道西
(經堅拿道天橋、維園道、東區走廊)
16.  北角消防局($4.9)
17.  北角官立小學
18.  新威園
19.  惠安苑
20.  太古城中心
21.  太安樓($4.3)
22.  海晏街
23.  愛秩序灣道
24.  南康街
25.  筲箕灣總站
26.  愛東商場
27.  東曉閣
28.  嘉亨灣
港澳碼頭方向,健康邨或之前落車收$4.9
嘉亨灣方向,堅拿道西或之前落車收$4.9
新增2A、18/P、81、東鐵轉乘優惠(用途見上)
全日20分鐘一班,用車7架,由2A/2X/8P組別抽1架加入原有6架,服務時間不變

新巴25號
由中環碼頭往寶馬山不變,回程由炮台山站起:
33. 炮台山站
34. 清風街
35. 皇仁書院
36. 中華遊樂會
(經大坑道天橋、告士打道)
37. 舊灣仔警署
38. 分域街
39. 海富中心
40. 置地廣場
41. 中環街市
42. 中區政府碼頭
43. 3號碼頭

新巴720
西行平日18:10前不停海富中心,以夏慤道天橋往皇后像廣場。
東行不變。

新巴722
西行不變。
東行早繁過後,中環碼頭總站開出後:
(經民祥街、祖庇利街隧道)
2. 林士街
3. 恒生銀行總行
(返回原線)

建議好處
善用2號用車為鰂魚涌來往銅鑼灣西部、灣仔南部一帶提供特快服務,以具競爭力嘅車程吸引2A、77、116及地鐵搭客回流,尤其東行可以吸引皇后大道東、時代廣場一帶嘅搭客轉投,必要時分擔2X客源,同時幫善水解決收費$4.9嘅問題。
25號寶馬山往中環方向,可以吸收原有2號同18號嘅客源,並且同25A有更明確分工,仲有大坑又可以有更快捷嘅路線去中上環。
720東區往中環日間唔駛再被迫遊覽終審法院、香港會一帶,有助吸引乘客回流。
722東區方向喺中環、灣仔同2號有更好嘅分工,但唔會有太大影響,又可以避開域多利皇后街一帶塞車。

影響
愛秩序灣往炮台山:改搭2號轉2A、81
太古城往金鐘:改搭2號
東區往大坑:改搭19P、81
大坑往銅鑼灣北部:改搭5X
大坑往中上環:改搭25號
中環碼頭往銅鑼灣東部:改搭11號、25號
中環碼頭往維園:改搭25號
中環碼頭往維園、炮台山:改搭2號轉18/P
交易廣場往東區:改搭2號或720
維園往東區:改搭2A、77、81
炮台山往愛秩序灣:改搭2A、81轉2號,或改搭102

個人見解
鰂魚涌去銅鑼灣、灣仔根本有唔少人,但係搭2A、77真係幾慢,近年2A仲要有唔少125進駐,個人經歷過竟然可以俾電車放到連車尾燈都見唔到,咁玩落去都唔係辦法。另一邊2號又長年收車收到倒曬啲客走,最好用2號改快留返銅鑼灣、灣仔嘅舊客同吸新客。呢個走線受2001年前嘅722西行、同789東行啟發,如果跟2X、8、8P咁喺興發街上落東廊,就分分鐘快唔到喇。

我自己多年嚟周末一直喺中環碼頭搭2號返鰂魚涌,感覺周末客源由碼頭去炮台山唔多人,而大坑搭去內告亦都係唔多人,咁改法提昇到呢幾條線嘅服務同收入嘅同時,又唔會影響到太多人。我有諗過將5X加埋入嚟變返5號去石塘咀補位,但咁樣個問題就更複雜。我又諗過將2號擺上耀東邨,放棄愛秩序灣一帶等耀東邨都可以受惠,但係耀東邨落山行電車路又唔係好吸引,都係擺返嘉亨灣好過。

唔講・唔等於・唔做
ate214 發表於 2022-9-17 10:00 來自手機 | 顯示全部樓層
9點前無18東行你轉埋我個份
 樓主| FS1819 發表於 2022-9-17 10:08 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2022-9-17 10:00
9點前無18東行你轉埋我個份

係,頭先下面影響嗰度打漏咗18P,依家對返上面
唔講・唔等於・唔做
天空之神 發表於 2022-9-17 15:25 | 顯示全部樓層

東廊落銅鑼灣,隨時慢過行英皇道
.
Commy 發表於 2022-9-17 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層
2鰂魚涌上公路再塞跑馬地,同直行英皇道冇乜分別
Commy 發表於 2022-9-17 17:35 來自手機 | 顯示全部樓層
中環碼頭往炮北要轉車,好似唔係幾好
流星☆雨 發表於 2022-9-19 05:12 | 顯示全部樓層

方向上認同樓主,鴨仔「提速」加價,25食大坑西行,720/722小修小補

不過鴨仔平過722成蚊都只係停多3-4個站就感覺怪怪地
炮台山西行特快亦值得補返,而唔係送俾619就算

附上年初自己寫過就呢四條線同18/18P嘅建議
個人口味會係鴨仔做灣碼、英皇道而棄鰂魚涌,東行甚至廢物利用經耀東
從而幫722長遠下繁飛走金星同灣碼,吸返鰂魚涌以東啲客

另外就係諗辦法將鴨仔縮時,尤其西行真係冇必要開到咁晏
趕客路上 理_得你
 樓主| FS1819 發表於 2022-9-20 21:43 | 顯示全部樓層

回應以上版友先,以我自己經驗,由寶峰園出發如果係一般上落客量、一般交通情況唔塞車、由藍衫揸車,2A到希慎廣場最少要用25分鐘,2號到景隆街通常都係25分鐘。如果用722嘅時間參考,寶峰園到匯入東廊需時8分鐘,而睇780P同舊673嘅行車記錄片,匯入位到百德新街要3分半鐘、到景隆街需時5分鐘,即係我建議中嘅2號由寶峰園到百德新街只係11分半鐘、到景隆街只係13分鐘。

以我自己嘅駕駛經驗,自從舊年東廊重新劃線分開內告、跑馬地、紅隧、外告嘅車流,落內告士打道已經順咗好多,大致得返星期六、日嘅中午時間會大塞車。

喺網上搵到繞道通車前嘅673行車片,由隔音屏開始塞嘅話匯入位到百德新街都係13分鐘,即係寶峰園到嗰度車程21分鐘。
https://www.youtube.com/watch?v=G20CpuE7qw4 (1:00:32-1:13:40)

唔好忘記,如果內告士打道係咁塞,2號喺大坑道天橋落橋都會塞2-3個字,咁都係行東廊快,最多塞車時同唔塞車、藍衫嘅2A打和。

睇完流星雨版友嘅建議,整體都有唔少認同嘅地方,不過真係唔認同再削減鰂魚涌嘅巴士服務,新巴接手24年嚟,除咗82X之外都只係一路變差,先係19號縮短,再到8號改特快,多年嚟其他區有咩建議都係鰂魚涌找數,所以唔該唔好再搞鰂魚涌。
喺我建議中,炮台山去銅鑼灣可以坐18/P,去灣仔或打後就坐行外告嘅25,咁就唔會被上面講到嘅塞車影響到。

不過我都覺得722同我建議嘅2號雖然途經地點唔同,但車程嘅分別唔夠大。現時夜晚唔塞車由交廣到惠安苑,個人經驗722要32分鐘,而現有嘅2號行電車路都只係35分鐘,仲未講2號無論乜嘢時間喺中環6號碼頭上車,都係35-38分鐘去到惠安苑。所以我又改少少自己嘅建議,睇吓大家點睇。
2號唔跟2X收費,而係跟720/722收費,東行方向平日早上09:00前班次改於糖水道落橋,等炮台山、北角通勤客唔駛轉車,用西灣河直入嘉亨灣慳返時間,受影響嘅人可以按地點搭81、82、85去電車路,2X、82X、102、720由電車路去愛秩序灣,或者小巴68由鰂魚涌去愛秩序灣。

新巴2號線嘉亨灣往港澳碼頭
1.     嘉亨灣($7.7)
2.     東曉閣
3.     愛蝶灣
4.     筲箕灣總站 ($6.7)
5.     新成街
6.     海晏街
7.     西灣河文娛中心
8.     太祥街
9.     康怡廣場(轉2A、81往大坑及之前)
10.  鰂魚涌街
11.  太古坊
12.  民新街
13.  模範邨
14.  健康邨 (經東區走廊、維園道)
15.  百德新街 ($4.9)
16.  景隆街17.  伊利莎伯大廈
18.  馬師道
19.  史釗域道
20.  柯布連道
21.  分域街
22.  海富中心(轉東鐵)
23.  置地廣場
24.  中環街市
25.  金龍中心
26.  港澳碼頭

港澳碼頭往嘉亨灣
1.     港澳碼頭($7.7)
2.     中區政府碼頭
3.     3號碼頭
4.     5號碼頭
5.     天星碼頭
6.     國金二期
7.     交易廣場
8.     怡和大廈(轉18往炮台山)
9.     大會堂
10.  金鐘站(轉東鐵)
11.  熙信大廈 ($6.7)
12.  修頓球場
13.  克街
14.  天樂里
15.  堅拿道西 (經堅拿道天橋、維園道、東區走廊)
*平日09:00前東行加停
*1. 電照街($4.9)
*2. 琴行街
16.  北角消防局($4.9)
17.  北角官立小學
18.  新威園
19.  惠安苑
20.  太古城中心
*平日09:00前東行加停綠字車站,不停藍字車站
*3. 太康樓 ($4.3)
21.  太安樓($4.3)
22.  海晏街
23.  愛秩序灣道
24.  南康街
25.  筲箕灣總站
26.  愛東商場
27.  東曉閣
28.  嘉亨灣

港澳碼頭方向,健康邨或之前落車收$4.9
嘉亨灣方向,堅拿道西或之前落車收$4.9
新增2A、18/P、81、東鐵轉乘優惠(用途見上)

都係全日20分鐘一班,用車7架,由2A/2X/8P組別抽1架加入原有6架,服務時間不變

唔講・唔等於・唔做