hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 膠液廣場吹水料之皇后騎馬
開啟左側

[小道消息] 膠液廣場吹水料之皇后騎馬

sq285 發表於 2022-9-20 14:34 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2022-9-20 14:29
但流水響道以北應該已經可以肯定屎水新線會快過小巴轉火車,所以如果佢喺沙公谷到市佔,皇后山就唔一定要 ...

皇后山大埔線一定要做全日,去轉鐵行街買餸食飯咩都好
分分鐘比經旺角鳳鳴居條線密同好生意

補:最好就皇后山>太和站>超級城(大埔太和路)>廣福道>太和站>皇后山
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
12Lane 發表於 2022-9-20 15:07 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2022-9-20 14:29
但流水響道以北應該已經可以肯定屎水新線會快過小巴轉火車,所以如果佢喺沙公谷到市佔,皇后山就唔一定要 ...

唔靠皇后山唔通真係又靠馬尾下就谷起條雙層巴士線咩…營運方式同開小巴線真係兩個世界。
個人估計條線開得成應該都係半粒鐘一班咁上下,轉鐵難講,但以皇后山去大埔中心個方便程度,應該都做得起同埋有人肯專登等。

bennyho1004 發表於 2022-9-20 15:10 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-9-20 12:39
78a三個字到粉嶺,條太和線三個字應該先岩岩入龍山,轉鐵似乎冇咩著數。另外條線應該完全唔關聯和墟事。 ...

睇下粉嶺北可唔可以要求新線經,始終仲可以直達白石角同馬鞍山有一定優勢最後龍馬路左轉機會唔細
呢條線一定會有多個雙向分段而且會好似106咁多個唔同客源好少人坐全程
呢條線客量絕對唔會少
甚至未來B7/B8都可以接駁到
白石角同馬鞍山=殺26小巴/274p/806系
如果入埋大學站直頭係直接殺87k

UA2892 發表於 2022-9-20 15:13 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-9-20 15:15 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-9-20 14:34
皇后山大埔線一定要做全日,去轉鐵行街買餸食飯咩都好
分分鐘比經旺角鳳鳴居條線密同好生意

早繁去太和轉鐵無乜好處,通關後未必上到鐵。
似乎龍山直出廣福,經大埔墟,安慈路,太和尾站會更有效益
12Lane 發表於 2022-9-20 15:18 來自手機 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2022-9-20 15:10
睇下粉嶺北可唔可以要求新線經,始終仲可以直達白石角同馬鞍山有一定優勢最後龍馬路左轉機會唔細
呢條線 ...

吹到殺87k,真係唔好再吹大D。
不如去埋西貢殺埋99再出埋將南食埋792M
ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-20 15:20 來自手機 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2022-9-20 09:35
如果71南區想斬埋的話,或者都可以整個71M用住先

連50M都叫50M
扮大台梗係叫78M
bennyho1004 發表於 2022-9-20 15:21 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-9-20 15:18
吹到殺87k,真係唔好再吹大D。
不如去埋西貢殺埋99再出埋將南食埋792M

我係講緊屎水既諗法,
佢今次明顯係順手跨區插旗
入唔入大學唔敢講但至少城巴今次為左用呢條線打九巴區內線好明顯
有可能之後會用短途班次名義甚至分拆再用平價同直接打九巴

呢間公司專鍾意用新發展區打小巴同九巴
12Lane 發表於 2022-9-20 15:25 來自手機 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2022-9-20 15:21
我係講緊屎水既諗法,
佢今次明顯係順手跨區插旗
入唔入大學唔敢講但至少城巴今次為左用呢條線打九巴區內 ...

嘥鬼氣,過唔過到大埔以南條界都難講啦仲講大學馬鞍山。唔好腦補到自己都當左係真先得㗎,講來講去成個post都係得一個source
ky927 發表於 2022-9-20 15:46 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-9-20 14:15
其實皇后山大埔線一早要開
不過如果事件屬實,乖乖地大埔止步咪算,超級城同太和轉車客其實都已經夠做
係 ...

又掉轉講,277A/5A 其實又係用先天條件插旗。

我覺得競爭係無可避免,但責任係運吉,點樣厘定公平競爭嘅範圍。

如果佢一直個心態招標係純粹俾黃巴發展空間,咁佢出嘅標永遠都唔會幫到新區。

我覺得投標嘅作用係提供競爭空間,競爭唔係淨係爭張標,係中左之後個行業生態會有競爭,係差在大定細。所以行得投標而諗住無競爭係完全諗多左。