hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯中總站人車爭路問題
返回列表 發新帖
開啟左側

[突發!] 屯中總站人車爭路問題

3asv@59x 發表於 2022-9-20 23:36 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-9-20 16:00
又唔係大圈嘅..
K54日日都係咁樣行..
用多2-3分鐘姐。

或者咁講
其實一早好似B3咁行停屯門公園咪得
講真無必要咁夾硬兜入去

同埋其實市廣場個站本身做良田線已經差唔多OVERLOAD啦
唔系既話當年63M/X 68A就唔會比人踢左去後面大會堂啦

同埋以而家屯公市中心段南北行狀況,有如觀塘繞道入大老山,越遲上公路越唔駛怕會塞
261X應該直情停完屯門公園,再跟62X A33X停埋VCITY,然後育康街先轉出屯公上公路仲好
仲可以做埋新墟正中心去北區客

868同260B一班半班同埋都唔會同時間出現,其實放去最前果度已經得
其它野就會部回復番以前做法
後面大家樂對出果度巴士站取消
又可以比位其它路線泊下車,同埋比人過番馬路

然後大執D位
1(最前打橫): 868 260B
2: 60X (早繁其實260B都系60X抽車做,所以向前拉車去做260B就得,方便)
3: 61X
4: 62P 62X
5: E33
6: 52X
7: 最前 60M A33X ,後263系 E36A
8:不變 (但E37C擺去呢度)

咁樣已經得,基本上除62X/E33外,無乜路線入站會同其它車打交叉

nokia 發表於 2022-9-20 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層
因為好多咸魚投訴九巴,話雙黃線擺車,又阻礙過馬路,巴士公司咪封路囉
shakugan2005 發表於 2022-9-21 02:52 | 顯示全部樓層
HR9710+KU1391 發表於 2022-9-20 23:05
屯門市中心總站原意係唔經行人經車道,但現實唔可行
東向西,西向東問題,其實52X同E33對調可行嗎?
60X應經 ...

屯門市中心總站原意的確係行人唔經車道, K51 K52 506等乘客落車後係應該行樓梯上平台而唔係走去868果度入商場, 人地都唔預你咁樣入商場反而走去話架巴士阻住人入商場?
巴士迷A號 發表於 2022-9-21 10:24 | 顯示全部樓層

3asv@59x 發表於 2022-9-20 23:36
或者咁講
其實一早好似B3咁行停屯門公園咪得
講真無必要咁夾硬兜入去

馬生應該唔會畀停屯門公園 話曬嗰度係大站嚟

868考慮搬去屯門大會堂嗰個落客站算啦
shakugan2005 發表於 2022-9-22 01:50 | 顯示全部樓層
巴士迷A號 發表於 2022-9-21 10:24
馬生應該唔會畀停屯門公園 話曬嗰度係大站嚟

868考慮搬去屯門大會堂嗰個落客站算啦

運輸處當初要引入競爭就唔該引入雙層巴士, 而唔係引入馬生, 當初261都停屯門公園, 只不過D人見到九巴261埋站都當冇到繼續排條小巴長隊姐, 後來係九巴自己避開入去華都花園; 而B3開果陣係屯門公園後一樣要遊花園去到富泰先上公路, 依家未又唔係可以直上公路, 運輸處要推261直上公路點解唔得?

巴士迷A號 發表於 2022-9-22 02:28 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2022-9-22 01:50
運輸處當初要引入競爭就唔該引入雙層巴士, 而唔係引入馬生, 當初261都停屯門公園, 只不過D人見到九巴261 ...

都估到會攞261嚟講 261行青山公路 又唔係密 擺喺度有同冇都冇咩分別
良田開得一班嘅261S都要逆走嘅時候
條261X會唔會咁容易畀你停屯門公園啊