hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴74A不幸巧遇碌神
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴74A不幸巧遇碌神

HB00610 發表於 2022-9-21 11:00 來自手機 | 顯示全部樓層

61233 發表於 2022-9-21 10:10
好彩呢都叫對事,如果起FB一班人就話: 安全車速都投訴! 咸魚係咪太得閒?
同埋想睇啲車長page回應呢件事,成 ...

唔駛去到Facebook,呢度之前D車長惡意慢車post都有人講呢D野
dubbies 發表於 2022-9-21 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層
74a應該唔會碌到返站有得搞牌出對站免載 咁樣碌會有咩福利呢?
YY487 發表於 2022-9-21 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-9-21 14:00 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2022-9-21 13:54
心理變態想玩咸魚

有時唔一定係心理問題,係有利益令佢玩,當年夜晚60X返屯門喺屯門公路玩野,係好多個都玩得好過份,碌50拖卡係見過好多次
YY487 發表於 2022-9-21 14:12 來自手機 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-9-21 14:37 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-9-21 14:12
74A 冇得搏踢車,佢碌車冇利益
佢寧願攬炒犧牲自己啲休息時間都要碌車
明顯係心理有問題

60X情況呢,18-19年仲間中過呢D車頭,之後我搬離咗屯門區,所以越來越少再夜晚經屯門公路,有冇解決呢D問題真係無法確認。

P.S. 呢條線嗰陣夜晚/深夜玩野除咗我之外好似冇乜人提過🤣
arfung 發表於 2022-9-21 15:24 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-9-21 14:00
有時唔一定係心理問題,係有利益令佢玩,當年夜晚60X返屯門喺屯門公路玩野,係好多個都玩得好過份,碌50 ...

你講開60X,我也試過晚上入屯門方向,遇著碌神,比後面3班60X爬頭,全程公路慢線行50公里左右。
連埋其他路線既巴士,印象中有近廿幾三十部巴士爬頭。
HB00610 發表於 2022-9-21 17:50 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-9-21 15:24
你講開60X,我也試過晚上入屯門方向,遇著碌神,比後面3班60X爬頭,全程公路慢線行50公里左右。
連埋其他 ...

如果而家再有公路線玩到咁後三車過嘅,我認真地一定同佢4466+TCU見。

日頭咁玩都算,夜晚咁玩係可能會累到人轉唔到車囉。
(我嗰次係嬲到第二朝起身第一件事就係立即打電話上4466投訴,叫佢解釋究竟係咩問題)

呢種幾十架車都冇事得佢有倍數行延誤係冇可能忍到,只係太夜少人alert到問題谷唔大投訴數字引唔起關注。
lsc04d11 發表於 2022-9-21 17:55 來自手機 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-9-21 14:00
有時唔一定係心理問題,係有利益令佢玩,當年夜晚60X返屯門喺屯門公路玩野,係好多個都玩得好過份,碌50 ...

我太敏感 以為50都會有拖卡 (城巴50號線)
搭52X返屯門都試過兩三次 有時望到啲時間怪怪地 我寧願當睇唔到前面嗰架而等下架 隨時青龍頭就已經過番佢 而且後車鬆動好多

係 我搭52X係預左慢 但慢過後面既52X(而唔係後需嗰架揸得特別快或者我嗰架咁”好彩”要serve麻煩客) 我都會不忿囉

74A唔會慢到下架都爬頭卦?
KE7066 發表於 2022-9-21 20:39 來自手機 | 顯示全部樓層

ATH1 發表於 2022-9-21 10:45
你唔喺綠燈碌咪唔駛衝燈囉

你事後孔明梗係覺得過到㗎