hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 272X全日及加經白石角
開啟左側

[路線消息] 272X全日及加經白石角

stevechau 發表於 2022-9-22 16:34 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-9-22 13:59
兩者客路唔同就唔應該搵大埔硬食白石角,咪好似900咁直接白石角開咪搞掂。
大埔對白石角交通完全冇責任 ...

要怪就怪白石角正正就係大埔區範圍, 搵大埔線做區內尾站某程度上唔係應唔應該, 而係區內資源分配既道義甚至責任問題~
客路唔同係一回事, 但順路做埋而唔係下下特快飛起晒D野, 本來就係公共交通需要做好既問題黎~
白石角唔搵大埔資源溝埋一齊黎做, 佢就咁白石角做總站但照係大埔車源上動刀, 你條氣就會順咩??
S3bl430 發表於 2022-9-22 16:39 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-9-22 16:34
要怪就怪白石角正正就係大埔區範圍, 搵大埔線做區內尾站某程度上唔係應唔應該, 而係區內資源分配既道義甚 ...

某程度上白石角不能自成一線係住宅密度唔夠高的結果。如果白石角樓宇密度好似第一城咁高,可能已經有齊專屬白石角直出港九的全日巴士服務
YY487 發表於 2022-9-22 16:44 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-9-22 16:47 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-9-22 16:39
某程度上白石角不能自成一線係住宅密度唔夠高的結果。如果白石角樓宇密度好似馬鞍山市中心咁高,可能已經 ...

其實都好難, 你睇下對面馬鞍山恆耀以南果邊, 都一樣算係密集住宅群, 同樣唔見得佢地既走線/服務覆蓋好得幾多~
去到最後點都係會抽大埔資源, 係睇點玩先順氣~
呢個時候想保72X, 係得密密上座一條路+區佬持續開聲唔比掂72X呢條路~

但換轉個角度, 當企係白石角、科學園, 望穿秋水靠自己都開唔到正常路線出城, 想靠下同一區界內既巴士線加經又比人鬧, 咁佢地仲有咩路行??
YY487 發表於 2022-9-22 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-9-22 16:52 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-9-22 16:44
講大埔區範圍所以大埔要食白石角咁就唔該沙田科學園搵返沙田線做

你講得岩呀, 咁請路政署係白石角特登開多個出口&起橋入去咪做得到囉~
而家過得到沙田區佬既, 科學園有本事咪違公共交通既道義, 有站有得停都照飛囉~
S3bl430 發表於 2022-9-22 16:52 來自手機 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-9-22 16:47
其實都好難, 你睇下對面馬鞍山恆耀以南果邊, 都一樣算係密集住宅群, 同樣唔見得佢地既走線/服務覆蓋好得 ...

解除紅小禁區,比紅小玩
Ricky403 發表於 2022-9-22 16:54 來自手機 | 顯示全部樓層
72X無得再改快咪越改越慢
同呢度某位人兄早排係咁酸嘅某區某假特快線一樣道理
敬酒唔飲就要飲罰酒㗎啦,不過人地至少兜嘅區有客,今次72X隨時準備搭最後一程都得
stevechau 發表於 2022-9-22 16:55 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-9-22 16:49
白石角唔識自己開線?
大大條 900 喺度
一定要打劫大埔?

車從何來?? 又休咁講, 白石角自己開線, 但車源照從大埔動刀, 條氣就順返晒??
stevechau 發表於 2022-9-22 16:58 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-9-22 16:52
解除紅小禁區,比紅小玩

小巴客量又未必食得晒, 其實講到尾村巴係可以解決好多問題, 白石角呢D位我係覺得比村巴投標做好過要唔夠車既巴士公司再周圍刮車改線咁去玩~
只可惜偏偏TD就係想取締晒村巴