hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) A34 VS E33P 兆康/欣田往機場車程
開啟左側

[經歷分享/報告] A34 VS E33P 兆康/欣田往機場車程

GD1570 發表於 2022-9-29 17:34 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2022-9-29 15:32
其實A34主力服務乜客? 酒店客? 沿線沒咩酒店; 機場客? 沿線又好像唔係日日好多人旅行,結果造成資源錯配, ...

咁講,龍運啲A線一向都唔係太靠遊客/酒店客為主,都係做返本地客...
所以咪會成日見到A線當E線咁用...

A34如果可以30分鐘一班,再經埋港珠澳,其實都可以做返多少少客...
始終港珠澳返屯門單靠A33X長遠嚟講唔太掂..
當然,可以話咁大個屯赤畀係任轉都得啦,
但屯門人口都唔少,多一條線入去我覺得都好合理。

你有你可愛,我有我好笑。
ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-29 18:22 來自手機 | 顯示全部樓層
nokia 發表於 2022-9-29 10:13
龍運今次計錯數,
客源主要集中係良景區,想吸引人搭$15嘅A34應該係好似舊時E33P,田景路右轉青雲路,直行 ...

而家A線設計諗住A線都贏E唔使經東涌同後勤區,同埋除拉里數同插旗之外,冇E地區一律比A線唔比E入去升級
所以先有A34呢啲兜大興嘅走線

ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-29 18:25 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-9-29 17:34
咁講,龍運啲A線一向都唔係太靠遊客/酒店客為主,都係做返本地客...
所以咪會成日見到A線當E線咁用...

除咗1998年Day 1A31同A41同A43真係針對外國遊客酒店客,其他都係呃本地客錢升級啫
lsc04d11 發表於 2022-9-29 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2022-9-29 14:28
調轉咁講A33X年代咪仲兜, 仲衰過而家, 價錢差距大得多, 一樣係有唔少人死等E33P

我當年就係寧願死等E33P ...

所以E33/P/36/37咪”踢出”左一號客運大樓個站囉  剛過去既星期二搭 有行李客好似好唔相信要佢落車咁 咁想方便啲 咪俾多3蚊坐A車囉  宜家死等既應該都係東涌或後勤區既客者......
tina 發表於 2022-9-29 18:32 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2022-9-29 15:32
其實A34主力服務乜客? 酒店客? 沿線沒咩酒店; 機場客? 沿線又好像唔係日日好多人旅行,結果造成資源錯配, ...

屯赤線入港珠澳最大問題係拖慢機場客
265B 22年不變
groom1002 發表於 2022-9-29 18:39 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-9-29 18:32

行屯赤嚴格來講縮短行車時間約10分鐘,經埋港珠澳行程時間或不多於舊路,再加上全程車費有減少,沒咩大問題
ps:參考影片比較,行屯赤A33X到大橋口岸,行青馬A33X只到上青馬支橋,計埋上落客,行屯赤+大橋口岸仍快過青馬
kmb63x 發表於 2022-9-29 22:37 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-29 18:22
而家A線設計諗住A線都贏E唔使經東涌同後勤區,同埋除拉里數同插旗之外,冇E地區一律比A線唔比E入去升級
...

本身2017年12月重組果次嘅A33x係唔經大興,後來成功爭取入大興,到屯赤再重組,又好難抽走大興嘅車
btw宜家大興去機場好快,廿零分鐘就到
kmb63x 發表於 2022-9-29 22:49 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2022-9-29 15:17
我認為當年龍運衰貪心,2017年改A33P以一線走天涯,左兜右兜想食富泰,良田安友客,仲要唔順路,結果上游段倒走 ...

第一代A33P 0715鍾屋村開0815-0820就到機場
第二代A33P 0705鍾屋村再0715富泰定點開出,0805-0810先豐景園,條路線真頂級

當年龍運根本無心做A33系列,認為一條E33已經夠晒走天涯, 所以就算收到$27.7都客似雲來,依然係無心戀戰。 到後來港珠澳開埋,望到原來A33X真係有客啵,所開始肯去理吓條線, 慢慢做大佢。 ___(資料來源:香港交通資訊網)___ 網址:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2153017-4-1.html
2018年龍運搞咗朝早搭E回程搭A有八折,係開始令A33x A36機場已經坐滿嘅好開始
當年好多人係無咗A33P直返市中心之後無搭A車,又因為八折而放工搭返A車
不過優惠完咗大家又搭返E車了,收得貴係原罪
朝早A36 YOHO已經要企唔係元朗人想上A車而係E車谷亭街已經頂閘,得返A車企位同西鐵轉機鐵揀,好慘
GD1570 發表於 2022-9-30 07:19 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2022-9-29 22:49
第一代A33P 0715鍾屋村開0815-0820就到機場
第二代A33P 0705鍾屋村再0715富泰定點開出,0805-0810先豐景 ...

想問吓師兄大約幾點嘅A36要企呢?

我見啲A36埋到紅橋都唔多覺要企人啵。
GD1570 發表於 2022-9-30 07:20 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-9-29 18:32

屯赤出口本身就係港珠澳口岸,又唔算專登兜入去,又唔可以話「拖慢」嘅。