hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) X42C 客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] X42C 客量統計

TuNg''=) 發表於 2022-9-27 22:06 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2022-9-27 21:57
根本就應該非繁加停長安,反正停多個站又唔見得好大影響

雖然話 42C 可能快少少,但 42C 班次都今非昔比 ...

變左長亨2條線都要漫遊青衣

掉返轉早繁應該要爆1~2班X42E, 跟42A行
ATH1 發表於 2022-9-27 22:24 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2022-9-27 22:06

你估佢青衣北大帝個朵流嘅咩
gu9434@24 發表於 2022-9-27 22:47 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-9-27 21:37
反而似工廠區(即44M/41A 青衣工業中心個站)﹐夾好時間行過去。

唔似 單係果邊既客支持唔到一班X42C 上30人
假設IVE客全部都係青槐樓上車下
#20 提到既和記大廈放工客會比較合理

kingprowm 發表於 2022-9-28 09:15 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2022-9-27 22:06

其實平日早繁整 X42E 都可以,而本身應該諗下重組 42C X42C X42P 早繁服務方式,不過我未試過早繁搭車出東九龍啦,我就覺得 X42P 最無用

另外針對 X42C 只係 FOR 平日非繁和將來假日可以加經長安,如果有人肯上車,就已經可收多 D 錢
arfung 發表於 2022-9-28 10:03 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2022-9-27 22:47
唔似 單係果邊既客支持唔到一班X42C 上30人
假設IVE客全部都係青槐樓上車下
#20 提到既和記大廈放工客會比 ...

前天大約傍晚6:15pm左右,路過翠怡花園站,見到等X42C出九龍既人龍有約三十幾四十人,都幾跨張。仲多過排緊直出旺角既41A十多二十人 (開緊20分一班,都係5-8分鐘後有車)

估計工廠區客,若6點收工,等呢班車市返東九就好fit,應該多數會用翠怡站上車 (長亨逢15/45開車後約5-8分鐘到) 起碼有位坐。
同樣放工5點半既一批,就可以在翠怡搭到上一班(約5:50pm到),步行到尾站搭大機會企位應該得少數人會這樣做。

ricky 發表於 2022-9-28 11:06 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-9-27 21:33
九龍方向我就唔肯定﹐但青衣方向﹐長安極其量只係打個平手﹐多數都係會仲慢。

多次實測鑽石山返長安﹐間 ...

X42C在長青長康燈位多,對去長安長發來講,都幾嘥時間。但由翠怡花園出發,搭X42C都係快過42C。
前荃葵青區居民
htpxcw 發表於 2022-9-28 11:07 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2022-9-28 10:03
前天大約傍晚6:15pm左右,路過翠怡花園站,見到等X42C出九龍既人龍有約三十幾四十人,都幾跨張。仲多過排 ...

X42C有幾個站食到客
1. 青工橋匯客,翠怡上(嗰度去尾站要露天行長輝路10分鐘再搭lift,冇人會咁搭)
2. IVE客,美景隧道一出青槐樓上(唔排除都有人直行去商場搭尾站)
3. 和記客,樓下搭lift上青衣路再過對面青桃樓,可能搭單有少量長青/愛協地盤客。和記6點後有shuttle但去青衣城多,外區嘅話九龍塘/沙田多啲班次,東九印象中先得1班仲要開得好遲,疫情後唔知有冇cut埋

至於順豐嗰邊,航運路/青衣路去到青沙迴旋處似乎係死路,行唔到去對面
就算行得到都起碼2公里露天,點計都係shuttle去青衣城
kei_hk 發表於 2022-9-28 12:29 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-9-28 11:06
X42C在長青長康燈位多,對去長安長發來講,都幾嘥時間。但由翠怡花園出發,搭X42C都係快過42C。
...

平均計﹐青衣村就係打成平手的地方。

不過在青衣﹐九龍方向與42C唔同站位﹐真係要熟客才會睇ETA去對面馬路等車。

HB00610 發表於 2022-9-28 12:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Tobychow 發表於 2022-9-27 20:15
老作 假數據嚟

要做呢D近乎人格謀殺嘅指控,請你提出證明

否則我會舉報閣下灌水及企圖挑起罵戰
HB00610 發表於 2022-9-28 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-9-28 12:29
平均計﹐青衣村就係打成平手的地方。

不過在青衣﹐九龍方向與42C唔同站位﹐真係要熟客才會睇ETA去對面馬 ...

試過有晚9點幾黃大仙返翠怡

42C比X42C早4分鐘到,我搭X42C,警署落車過對面馬路見返同一架42C,其實快唔到一班車嘅可以考慮作冇快過