hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩巴皇后大戰 太公責無旁貸?
開啟左側

[其他] 兩巴皇后大戰 太公責無旁貸?

Choi 發表於 2022-10-1 06:08 來自手機 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2022-10-1 02:05
你一講,睇一睇273B個時間表,又好似同78A暗盤時間表差唔多

要清河養直出線都真係唔知點養,270D 277E 9 ...

如果直出就變238X九龍段一線做晒加流水。
12Lane 發表於 2022-10-1 07:33 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-10-1 02:06
所以回歸基本步係
睇有幾多人口去plan野絕對係基本野
兩個新區都係三萬人口(咁啱得咁橋)

冇錯,所以成件事就係人口基數唔夠,規劃問題,三萬人,直出旺角同觀塘根本全日咁計一個鐘開到多過一班車已經超額完成。巧婦難為無米炊,太多人高估左皇后山真正出到嘅客量,簡單講就係內捲,新區又少,地鐵網絡可達度又大,到最後交通營運商惡性競爭,三萬人口都爭到你死我活。
Choi 發表於 2022-10-1 07:54 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-10-1 02:42
應該話,近 10 年落成嘅新屋村嘅巴士線,做得起嘅大部分都係搭埋附近已發展區做大基本盤,亦有唔少都係廢 ...

如果新區單做一區,市區就要增加catchment area,好比238X走天涯或296C做觀深,而78X/79X新區得皇后山市區都唔到核心的觀塘道、彌敦道,注定冇運行。
新造的人、如鷹展翅上騰。
ahken 發表於 2022-10-1 08:00 來自手機 | 顯示全部樓層

ATS107@KL6712 發表於 2022-9-30 22:02
佢開完啲車咪又係無人搭,早唞啦。

唔係㗎,79x我見唔少2蚊客㗎

78x啦喎,算把啦...
ahken 發表於 2022-10-1 08:05 來自手機 | 顯示全部樓層
leefung 發表於 2022-9-30 22:04
佢地頭D x8x 同 x9x 條數唔掂,但對家D x8A就執錢咁執...
咪耍下小手段等佢賺少D

都係果句,價錢唔係完全唔重要,大家都應該知東鐵線(唔過海)係收得平㗎嘛,而且78A仲要有黨鐵轉乘優惠(已經唔關九巴月票事)

咁79x甚至78x就肯定會捱打㗎啦

但而家屎水咁耍呢啲手段,更顯得佢地已經技窮

低莊到不得了

如果有朝一日一大堆人留後上唔到78A,我會支持啲留後嘅居民大大力去TCU投訴......
GD1570 發表於 2022-10-1 08:09 | 顯示全部樓層
其實城巴應該即刻入紙將56A、78X、79X同679/979其中一條過海線全日服務,然後整一個比較長(例如6個月)嘅85折車資優惠/即日來回8折優惠,畀班客搭吓依啲線有幾咁「吸引」,6個月後習慣咗搭車模式,總會有一班客會繼續支持的。

吓吓喺度嘈嘈嘈,佢係街市賣茶嘅定真心想經營巴士服務呢?

仲有,講到自己係「唯一中標者」,但服務就一直唔達標,
淨係叫佢朝早整幾班逆向班次畀裝修佬都唔肯,
憑乜喺度「搏同情」呢⋯⋯
你有你可愛,我有我好笑。
ahken 發表於 2022-10-1 08:15 來自手機 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2022-10-1 00:27
加上當初是打算連同其他54區路線招標,區議會要求由MTR經營,從而有鐵路轉乘優惠。 ...

係,除非屎水50M永遠有黨鐵轉乘優惠,否則有人要條K54出嚟轉乘又唔係唔合理喎
ahken 發表於 2022-10-1 08:16 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2022-10-1 00:45
78A俾屎水嘅
咪將南鬧劇重來一次

的確係咁...將南難得有條90,但又唔係全日,可惜
kmb71k 發表於 2022-10-1 08:20 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2022-9-30 22:27
聽北區區議會交運會錄音,城巴回應是feel到他們那種酸味,他們說是主流中標者要不斷建議修改服務,但暗示 ...

其實間中喺黃昏喺吐露港見過78X 79X來回客量
客量真係比以前好唔少
少極都坐十幾個
多就好似最少坐滿晒窗口位
相信只要真全日同加強班次
啲客應該會陸續返嚟
以上回應,是否可行?是否合適?
kay 發表於 2022-10-1 08:34 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-10-1 08:09
其實城巴應該即刻入紙將56A、78X、79X同679/979其中一條過海線全日服務,然後整一個比較長(例如6個月)嘅8 ...

其實56A開得成件事明朗好多
城巴明顯係一定要56上皇后山
唔批都要開56A上去

起碼證明比大家睇
我手上有4條招標線
第5條我想開唔駛招標意義先大

變相城巴係北區地位同九巴差唔遠

不過對城巴黎講要脫離魔咒都唔易
近年一堆新區線表現唔好
想搞搞新意思20A又搞到亂晒
如果有鐘擺效應既話
56A有機會係另一結果