hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 再論正苦「$2乘車優惠」
開啟左側

[問題] 再論正苦「$2乘車優惠」

kitarolo 發表於 2022-10-3 10:49 | 顯示全部樓層

3asv322 發表於 2022-10-3 01:29
只要所有隧道路線入隧道之前
嚴禁落車,出隧道之後嚴禁上車就行了

兩蚊客長線短用是否算濫用
我自己不置可否,問題係唔可以
影響埋正價客長線短用,例如大埔
中心去恆生大學,74X最直接但就在
入隧道前下車,973南區去瑪麗醫院/
西環等例子亦唔少。

正苦要控制相關開支唔難
樂悠卡已按年齡層更換,每月
有400蚊免費乘車/船的金額
直情兩蚊都唔收,每月重新計算
不設累積,不能用於其他零售或
服務,亦涵蓋了去醫院偶爾乘貴線
但沒過海嘅情況,唔可能每日覆診的

離島居民可用金額較高或400蚊
夠唔夠可再討論,60歲以上就業人口
不少,但有入息400蚊之後自付亦合理。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 1 + 10 精闢見解,每月一筆過金額也算係好建議。.

查看全部評分

rusf101001 發表於 2022-10-3 10:52 來自手機 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-10-3 10:24
呢D算死草冇問題嘅,又唔係打爆架車令本身搭佢嘅人上唔到車

我以前觀塘返龍門居都試過唔搭259D,搭42C轉 ...

唔算死草,渣住張月票40P冇位坐,我搭42C再轉算
HB00610 發表於 2022-10-3 10:59 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-10-3 10:43
總有一些位置﹐只係貴車的 "獨市" 生意﹐但唔係多﹐亦唔係乘客自私濫用﹐我唔會視為問題。
但係絕大多數 ...

其實問題係巴士公司自己都Cut短程服務,甚至係借疫情cut哂D短線

平時下下玩收車收到30甚至40分一班

乘客角度計,無額外成本嘅話,講真好難叫人怪人短程貴車都照上喎。

呢種濫用嘅問題,唔單單係客嘅責任
kitarolo 發表於 2022-10-3 11:03 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-10-3 10:59

乘客角度計,無額外成本嘅話,
講真好難叫人怪人短程貴車都照上喎。

呢種濫用嘅問題,唔單單係客嘅責任

所以咪話正價客長線短用
亦不罕見,不過無涉及咁多公帑
(嚴格嚟講PTFSS條數都會高咗)
基本上沒有關注或批評的聲音

最弊係呢種營商心態
假設機場A線或邊境路線
恢復,廉價線載唔晒都唔願開足
kei_hk 發表於 2022-10-3 11:33 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-10-3 10:59
其實問題係巴士公司自己都Cut短程服務,甚至係借疫情cut哂D短線

某程度 $2 計劃擾亂了平車及貴車的平衡﹐問題慢慢浮現出來。

受惠乘客見車就上﹐巴士公司見到平車人數減少(因為本身班次唔會夠貴車密)﹐於是就有數據去減班。
結果就慢慢做成今天的惡果。

想慢慢撥亂反正﹐的確係要做誘因﹐就是不要一刀切$2收費﹐假以時日才可以慢慢變回以前﹐短線平車乘客量增加﹐慢慢增加番班次。

繼續一刀切 $2﹐令到已經減班的短線再減﹐遲早無晒短線/做晒有緣班次﹐全部人都係坐長程貴價線﹐到時就係所有人都係輸家。

MCMoore 發表於 2022-10-3 11:40 | 顯示全部樓層
3asv322 發表於 2022-10-3 01:29
只要所有隧道路線入隧道之前嚴禁落車,出隧道之後嚴禁上車就行了

60X中郵轉260X都唔畀?
tx96 發表於 2022-10-3 11:43 | 顯示全部樓層

二元乘車優惠|政府籲長者搭短途車 孫玉菡:用緊公共資源、料大多願配合

https://www.am730.com.hk/%E6%9C% ... eclvb1DgMK-vLyM9BGI

現在長者見有車就上, 因巴士營辦商cut班太多。
e.g.: 大部份長者在黃大仙乘290A, 唔選11C到秀茂坪。
12Lane 發表於 2022-10-3 11:50 來自手機 | 顯示全部樓層
tx96 發表於 2022-10-3 11:43
二元乘車優惠|政府籲長者搭短途車 孫玉菡:用緊公共資源、料大多願配合

https://www.am730.com.hk/%E6%9 ...

唔好話長者啦,比著正常人都好多上290A啦。
11C其實疏唔過290A,但人地290A少站過你喎。
將定線問題歸咎乘客,又將不設分段責任推去長者濫用公帑,坐下車都要比人道德譴責。
澤安去黃大仙,我唔搭214唔通行去等2F,定係要搭2D?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tx96 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

HB00610 發表於 2022-10-3 12:04 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-10-3 11:33
某程度 $2 計劃擾亂了平車及貴車的平衡﹐問題慢慢浮現出來。

受惠乘客見車就上﹐巴士公司見到平車人數減 ...

你主張係我個人係同意,只係今日惡果其實唔單單係兩蚊客呢個問題一樣。

其實講得難聽D,巴士公司都係$2長線短搭嘅受惠者之一,尤其九巴月票都助長咗多一批人咁玩。

其實係仲要俾額外誘因俾埋月票客,,同埋巴士公司嘅資源(車)嘅分配上面埋手

否則效果都係事倍功半
JX9097 發表於 2022-10-3 12:06 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-10-3 11:50
唔好話長者啦,比著正常人都好多上290A啦。
11C其實疏唔過290A,但人地290A少站過你喎。
將定線問題歸咎乘 ...

澤安去黃大仙
識坐梗係坐2D

#曲直自己分