hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署計劃擴建屯門公路轉車站
開啟左側

[報刊新聞] 運輸署計劃擴建屯門公路轉車站

ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-7 23:53 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-10-7 22:55
62X 唔支持飛屯轉。258D 同 259D 非繁都好疏車。

60M 有屯門站包袱,除非屯門站交比 66M 做,否則都係要 ...

開放263/961長轉短就冇屯門站包伏
Snoopy@FB8617 發表於 2022-10-8 00:24 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-7 19:37
西行下路市區獨市位(52X深井青龍頭、53麗城)少到咁,連提都廢事提

sorry本身想講東行下路
西行就下路客本身有份受害
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ky927 發表於 2022-10-8 00:43 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-10-7 17:05
無錯, 起轉車站既必要條件就係行經既全日線全部都必需要停站, 咁先可以發揮應有作用, 但咁多年來屯轉都係 ...

九巴其實要分析邊區用屯轉多

碼頭區:可能多轉往葵芳或月票過海
良田區:相對少因為呢區好似去邊度都齊
市中心:轉得應該都係落葵芳
沙田圍/大埔:獨市必經

認真篩選下可能搵到唔一定要入屯轉嘅線,但入嘅要加返密
12Lane 發表於 2022-10-8 01:03 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-7 21:23
比新冧巴好過反白
鹹魚對住反白都唔知咩意思,甚至唔覺得有咩特別
係巴迷先知反白解特別啫

而家問題就係九巴特別線完全唔夠。
轉車站問題講緊都係最繁忙果一個鐘發生,主線拆幾班車出黎飛站已經好好多。都唔少人係特登迫上59A、258p都唔轉車就係貪佢飛轉車站。
263呢類又係最繁忙果個鐘拆幾班碼頭幾班西北都好好多,班客知道繁時塞轉車站都更自然會上直車。解決到個peak已經可以。

至於非繁,根本都唔需要諗邊部飛,部部停都冇咩問題。
2076 發表於 2022-10-8 01:27 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-7 23:53
開放263/961長轉短就冇屯門站包伏

九巴唔會開先例,先例一開,區區都會要九巴開長轉短。到時連出市區都出事,個個長轉短。

仲未計安友如果可以長轉短,出荃灣/葵芳果班客,本身有啲嫌 60M 疏車係會走去搭 60X 轉 M 車。開左長轉短九巴會收少左錢。
抗議962B重組
還我962全日服務
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-8 02:20 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-10-8 01:27
九巴唔會開先例,先例一開,區區都會要九巴開長轉短。到時連出市區都出事,個個長轉短。

仲未計安友如果 ...

長轉短回贈已經喺279X去元朗開咗先例,唔使等
去葵芳荔景青衣,60M去荃景圍轉即可

只係爭市區方向
屯門站-豐景園長轉短去麗城(53)
同埋屯門站轉52(深井)/59/60/61/63/66/67X
只要開263長轉短就夠補返,最多比埋60X長轉短53
(60M<>60X/61X甚至可以喺市中心-豐景園唔使補返263長轉短)

長轉短只需要補夠,同區會交待可以同價,唔需要大力宣傳(你幾時見到279X欖隧轉乘元朗宣傳話有回贈?),唔會牽一髮動全身
再唔係,叫屯門站班客行去屯市搭60X
正如消防局冇咗66M都叫班客行去屯門站搭60M
只係長轉短53就一定要補返
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-8 04:30 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-10-8 01:03
而家問題就係九巴特別線完全唔夠。
轉車站問題講緊都係最繁忙果一個鐘發生,主線拆幾班車出黎飛站已經好 ...

冇錯 正路
其實唔少車有差唔多或接近對應嘅飛轉車站版本,只需善用同加強就可獎

60M-260C
59M-59A
62X-258P/267X

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
12Lane + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

HB00610 發表於 2022-10-8 08:48 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-10-8 01:27

仲未計安友如果 ...

本身59X/60X/67X轉59M已經有回水轉乘
HB00610 發表於 2022-10-8 08:52 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-7 21:23
比新冧巴好過反白
鹹魚對住反白都唔知咩意思,甚至唔覺得有咩特別
係巴迷先知反白解特別啫

其實係要宣傳,隧巴本身都有反白/框起個牌特車,鐵巴都玩緊

同埋又唔好太高估轉車站依賴,佢哋buy還Buy但都唔係太無理,喺第二度見過有人叫58X入埋去,佢係被一面倒圍插嘅
2076 發表於 2022-10-8 10:15 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-10-8 08:52
其實係要宣傳,隧巴本身都有反白/框起個牌特車,鐵巴都玩緊

同埋又唔好太高估轉車站依賴,佢哋buy還Buy ...

其實 66X 同 67X 對調旺角總站後,66X 係一條可以直接飛走屯轉的路線。

另外 60M 其實要諗 260C 服務時段內大減班,換 260C 加班,呢個亦都係比較可行而減少到屯轉車流的方案。
抗議962B重組
還我962全日服務