hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 人在做,天在看,搶人地野點都要還?
開啟左側

[其他] 人在做,天在看,搶人地野點都要還?

WR309 發表於 2022-10-4 19:00 來自手機 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2022-10-3 23:06
例如5號從海藍居落山少許路程收的車費的確是貴,但區內巴士盡量配合渡輪班次,這一點已經做得很好。
區外 ...

話你知, DB係因為居民多多意見, 車隊細先做到
意見無理者多不勝數, 畀管理費當大爺,
卻不知有一定數字客靠非居民埋單先keep到條數,
所以對付上等人也不一定好做,
管理角度同智慧少啲力都唔得,
有血有淚嘅背後唔係一般巴迷知道

而其實坊間唔知道佢地內部一樣多爭拗同畀凱婷蝦,
例子如通宵船轉08R搞咗幾年先處理到,
搞兩蚊計劃亦經過多番角力爭取, 最近先成功
都係因為挖咗隻角去管先行到件事,
只可講攞返佢地應得嘅嘢

至於党铁巴士係進取咗, 不過從54區一戰中,
都開始同其他巴士公司爭,
新區需唔需要咁多資源我暫時幾抱有懷疑,
不過呢間公司巴士部定位開始幾模糊,
未來八年如果唔能夠同專營巴士作更清晰定位,
對大西北區交通日後發展, 尤其屯門南通車後係絕不健康,
只會令現時將馬及紅黃大戰搬到西北條例地帶繼續上演

da93 發表於 2022-10-4 20:01 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-4 18:55
//“唔好仲停留喺九龍巴士就一定係服務九龍新界、新巴城巴就一定服務港島嘅古老思想。 每次有新城路線要se ...

如果你話城巴一定係做港島呢種「古老思想」係存在嘅時候,但晌歷史上嘅種種行徑,當時市民對城巴嘅認知,點樣去判斷誰人有呢個古老思想先?

至起碼我從來冇咁嘅諗法。
仲有,城巴新巴從來不是「法定繼承者」。

第一,中巴從來無屬意任何巴士公司去繼承佢嘅營運。

第二,法例上從來冇表明邊一間公司有義務去承接佢嘅營運。

第三,一切只係按當時嘅機制去處理,城巴新巴,可以係,亦可以唔係呢堆路線嘅營運者,只係歷史上告知你,佢地係後來嘅營運商而已。

da93 發表於 2022-10-4 20:04 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2022-10-4 18:42
專利北岸12A之後已經係26新里程,主力係南區

只係主力而非一間公司嘅全部吧!

否則只會淪為北大人話英治香港從來冇民主一樣嘅論述。

da93 發表於 2022-10-4 20:20 | 顯示全部樓層

MatthewY 發表於 2022-10-4 18:23
人哋講緊城巴嘅歷史,城巴唔係一開始就係專利巴
士公司

有d野,想明嘅自然會明。

如果放番落八十年代,走去問沙田第一城嘅居民,你估佢會唔會話城巴只服務港島?

再追番上九十年代初,長實發展嘉湖時,我記得佢晌收音機賣廣告時,只係話有城巴專車連接港九各區。當年城巴直頭列入專利巴士公司添,但實際上,大家都知呢間公司提供服務嘅地域從來不限於港島時,咁所謂「古老思想」從何而來先?過多十年八載豈不是要用上自古以來嘅字眼?

更遑論因為改革開放而大幅擴展嘅過境線。

teddybus 發表於 2022-10-4 20:47 | 顯示全部樓層
MatthewY 發表於 2022-10-4 18:23
人哋講緊城巴嘅歷史,城巴唔係一開始就係專利巴
士公司

係唷,所以嗰位磚家二世一定係想城巴執咗專利部,光復非專業務,做返船廠員工巴生意
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
cz9328 發表於 2022-10-4 21:01 來自手機 | 顯示全部樓層
ivan920 發表於 2022-10-4 09:08
其實 90 / 97 由九巴中都係順應民意,區會近年對 798 冇大老山 BBI 都好唔滿意,而調景嶺同彩明都冇九巴隧 ...

其實 798 開線之初並大老山隧道巴士轉乘計劃推行之時, 區議會已經開始討論(批評)將軍澳往返新界東缺乏巴士轉乘優惠。

最陰公嘅係馬鞍山上682到隧道口轉798 係冇rebate 要俾足過海價...

個人估計, 如果開新服務但仍無法增加大老山隧道轉乘優惠, 地區應該會繼續俾說話TD聽...

至於不同營辦商嘅利益點平衡, 好可能係廉價嘅 "任轉BBI" 只限繁時; 要全日服務嘅 "大老山任轉 BBI" 可能farescale上會係將軍澳-大埔價, 咁樣或者可以保護到798...將軍澳往返沙田市中心/火炭山腳嘅都應該會繼續用798 而未必會用對家嘅隧道口BBI。

3ASV356 發表於 2022-10-4 21:03 | 顯示全部樓層

又要玩招標引入競爭
但又唔可以搞人地本身地盤
D線就劃到古靈精怪, 完全吸唔到客

真係寧願玩返地區專利權仲好
起碼唔駛出現56,78X,79X呢D浪費資源又冇肉食嘅路線
Tobychow 發表於 2022-10-4 21:07 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
0q9w8e 發表於 2022-10-4 21:12 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV356 發表於 2022-10-4 21:03
又要玩招標引入競爭
但又唔可以搞人地本身地盤
D線就劃到古靈精怪, 完全吸唔到客

56好過50 55喎
3ASV356 發表於 2022-10-4 21:14 | 顯示全部樓層

Tobychow 發表於 2022-10-4 21:07
你都啱但係如果冇競爭就唔會有進步

而家有進步咩?
比A公司但劃線又唔可以走入B公司地盤
結果市民就要受埋D奇怪走線奇怪班次

如果皇后山一間公司做晒起碼78X,79X唔駛兜圈
講到尾又係點都要照顧既得利益者, 而唔係市民
咁地區專利起碼冇而家咁核突
54區比晒9巴, 皇后山比晒城巴
前者仲可以一次過執埋D 58/57/66/67..M線
後者起碼市民唔駛捱咁奇怪GE走線同班次