hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 797客量分享(2/10,星期日)
開啟左側

[經歷分享/報告] 797客量分享(2/10,星期日)

2076 發表於 2022-10-7 22:02 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-10-7 21:50
  • 98 除咗朝早入工業邨/黃昏放工駁出觀塘, 其餘時間都唔旺, 但我唔反對296A少人搭
  • 797 30分鐘一班真 ...

• 797 最合理都係改出尖沙咀算,博 觀商 <--> 尖沙咀 可以執到客。順手可以縮短 796P 去將站,縮短 796X 去紅磡。
    咁樣做至少 797 唔會運空氣,九商有 793 乜都夠。而且尖沙咀全日都可以搭 797 上將轉轉 793 795X 796X E22A 入將南,做返 796P 半全日做唔到的服務。
    抗議962B重組
    還我962全日服務
    214P_world 發表於 2022-10-7 22:11 | 顯示全部樓層
    2076 發表於 2022-10-7 22:02
    797 最合理都係改出尖沙咀算,博 觀商  尖沙咀 可以執到客。順手可以縮短 796P 去將站,縮短 796X 去紅磡 ...

改出尖沙咀要一定巴士資源, 不過我也贊同797唔做九龍灣和新蒲崗

而796系列縮返入將軍澳站 有助同樣車輛數目但提供更密班次, 可惜預計實有人反對
    獨學而無友,則孤陋而寡聞
    2076 發表於 2022-10-7 22:24 | 顯示全部樓層
    214P_world 發表於 2022-10-7 22:11
    改出尖沙咀要一定巴士資源, 不過我也贊同797唔做九龍灣和新蒲崗

而796系列縮返入將軍澳站 有助同樣車輛 ...

797 唔行九龍灣唔行新蒲崗,改出尖沙咀其實唔會用多幾多資源。

而且康城清半出尖沙咀唔再需要搭 796P,將 796P 縮短去將站可以慳到車。

另外就係將南去尖東可以將轉轉 797,變相 796X 亦都可以紅磡止步,呢度又係慳到車。

797 加,796P 同 796X 減,埋單計會係唔駛加車,但做到新客,康城清半亦都有直出市區的快車。
    抗議962B重組
    還我962全日服務
    Choi 發表於 2022-10-7 22:51 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-10-7 21:17
    但今年/來年開咁多大老山線(90 97 798P 798X 將埔), 會再招多條將上線嗎? 加上不如先開條大西北線吧 ...

今年唔招明年招囉,到時293爆條A線去上水就好玩。
    dennis28a 發表於 2022-10-7 23:01 來自手機 | 顯示全部樓層
    214P_world 發表於 2022-10-7 21:58
    康城98 都係貴 翠林/秀茂坪98A dd姐, 睇嚟 尚德296C 拍埋 康城795P/298C 會令你更大概歎...
    至於 98 收入 ...

所以我成日講笑咁講,
    如果巴士公司夠聰明,應該善用跨灣大橋彩調景嶺過康城。
    2076 發表於 2022-10-7 23:06 | 顯示全部樓層
    dennis28a 發表於 2022-10-7 23:01
    所以我成日講笑咁講,
    如果巴士公司夠聰明,應該善用跨灣大橋彩調景嶺過康城。 ...

一早建議過好多次,康城-跨灣橋-調景嶺-將轉 可以慳返自轉,兼且做到環澳路巴士站呢個戰略位。
    抗議962B重組
    還我962全日服務
    ricky 發表於 2022-10-8 08:56 | 顯示全部樓層

psypericarp 發表於 2022-10-7 08:09
    如果齋做將轉,非繁都係吉車出入,不過就蝕極有個譜,做特快觀塘游泳池。
    又或者可唔可以過左將轉直去完 ...

問題係797點搞都唔會對客量有改善,所以唔急於縮番去九龍灣。
    前荃葵青區居民
    psypericarp 發表於 2022-10-8 09:18 來自手機 | 顯示全部樓層
    ricky 發表於 2022-10-8 08:56
    問題係797點搞都唔會對客量有改善,所以唔急於縮番去九龍灣。

講真個客源咁窄,亦都冇咩野位值得插針,不過同現有既其他路線太多重疊,純粹唸改善營收,可以減少少價,拉近番98個價,同埋兜一兜消防學院,睇下可唔可以食多3幾個客仔。
    0q9w8e 發表於 2022-10-8 09:54 | 顯示全部樓層
    JX9097 發表於 2022-10-7 10:55
    98旺場似乎唔係康城一個嘅功勞
    某程度上工業邨比例上仲多少少
    (當然,依家嘅98比起初開線嘅時候係多咗康 ...

UG6444@98

0920 工業邨+1
    0922 駿光街+1
    0928 日出康城領都+5
    0931 日出康城首都+13
    0933 百勝角+5
    0935 清水灣半島+9
    將隧擠塞
    0944 將轉-7
    0951 創紀之城+2-17
     樓主| JX9097 發表於 2022-10-8 13:24 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2022-10-8 09:54
    UG6444@98

0920 工業邨+1

今日星期六
    工業邨當然冇客
    睇番康城兩站上18個
    絕對稱唔上「旺場」
    (當然,綜合康城兩個站嘅位置
    人口分佈,車站就腳度等因素
    呢個數字係合格嘅)