hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論巴士雙向分段影響
開啟左側

[其他] 論巴士雙向分段影響

PF2802 發表於 2022-10-5 09:56 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-10-4 23:17
樓主好勇敢,我以前講出呢d問題既時候,俾人插到飛起。

呢到大把人只會維護巴士公司(邊間都係啦),話用 ...

78A由278A取代, 開幾多分鐘一班先?
TR5774
 樓主| tina 發表於 2022-10-5 09:58 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2022-10-5 09:48
如果短線用車全滅,而啲客真係直接過檔長嗰條,咁就直接慳到人手同車,拎去做其他生意

但現實大部分情況 ...

做唔到係巴公刻意陰乾

表面上班客會去咗長車
實際係流失咗去其他公司(小巴)

而短途線就由盈轉虧
265B 22年不變
PF2802 發表於 2022-10-5 10:03 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-10-5 09:51
如果短途客多,當然不能大搞

如果唔多嘅話(上繁),冇咩必要為佢哋而放棄拆線

要拆一早拆咗啦, 有冇諗過九巴冇諗過拆先咁搞?
開線廿幾年, BC都拆咗18年
而家先諗有冇必要真係好天真好傻

連特車飛元朗都唔搞就知咩料啦

TR5774
JC8385 發表於 2022-10-5 10:09 來自手機 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-10-5 09:35
其實慳到幾多

班客都趕晒

同路唯一長途線就話多少少問題
但其他case 只要線夠多打得散其實係win win
與其原教旨式要短途線做短途客
我寧願same price前提下maximize有嘅選擇
12Lane 發表於 2022-10-5 10:12 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2022-10-5 09:48
如果短線用車全滅,而啲客真係直接過檔長嗰條,咁就直接慳到人手同車,拎去做其他生意

但現實大部分情況 ...

可能又真係有人覺得cut晒堆平田興田車唔比人搭就可以谷番起16M嘅。但事實係咪得就真係心照,case by case。

上面版友都講左,沙田同大西北已經係兩個case。
沙田就直頭唔關雙向分段事,直接收短線焗你比錢。

大西北又有少少唔同,去程加雙向主要都係新增需求,亦唔太存在收「短線加長線」,因為全部都長線咁滯。咁講到尾就係睇屯元天or將軍澳居民對呢個政策有幾大不滿or幾大受益
 樓主| tina 發表於 2022-10-5 10:17 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-10-5 10:03
要拆一早拆咗啦, 有冇諗過九巴冇諗過拆先咁搞?
開線廿幾年, BC都拆咗18年
而家先諗有冇必要真係好天真好傻 ...

你唔係太了解九公
一係蝕到入肉,一係需求大佢先會做
當年天水圍3M蝕到佢嘔佢先的起心肝做重組(當然關需求事)

同埋RPP日期一向都係只供參考
佢準時做先係奇事
265B 22年不變
Mercer 發表於 2022-10-5 10:26 | 顯示全部樓層

當年41 42 好似就係話唔想影響長途客既車程先冇咁多分段收費.

今時今日得新界有雙向分段, 西九龍人表示dislike
油麻地去深水埗想搭最平既車, 2號就唔就腳, 6F 就冇ETA 係唔駛等, 搭幾個站冇可能係6.2 6.9
十四鄉準居民 恭喜晒!
12Lane 發表於 2022-10-5 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層
joechau123 發表於 2022-10-5 09:13
又咁講,比著九巴做天水圍至元朗區內線,會幾多分鐘一班呢?269D做埋天水圍至元朗流水係就係造成拆線阻力, ...

又調番轉諗。
真係要拆就睇當局幾想做架姐,274X/74B時段都可以照開74X,89D提速甚至玩到拆條89S。
269D想繁時提速,咪照拆條s線甚至保留極疏班次照行全程,但事實上269d個客量又真係未吸引到去咁樣做,巴士公司覺得喺咩野case特快客重要過短途客,某程度上喺現有路線重組同提速事例已經盡顯無遺。
 樓主| tina 發表於 2022-10-5 10:28 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-5 10:12
可能又真係有人覺得cut晒堆平田興田車唔比人搭就可以谷番起16M嘅。但事實係咪得就真係心照,case by case ...

沙田啲線收費差距細
九巴睇死班客會畀多少少
265B 22年不變
ky927 發表於 2022-10-5 10:28 | 顯示全部樓層

其實如果要前門再拍卡,就的確影響上落;但宜家可以做落車係街拍卡,就最大影響就細左