hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) S56 削減班次
開啟左側

[服務調整] S56 削減班次

kitarolo 發表於 2022-10-7 21:40 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-10-7 21:34
其實不如狠心啲,全日行 E21B/E21D,加雙向分段殺 S56 算數。
咁樣搞到 45 分鐘又何苦呢。 ...

咁樣會衍生九龍或北大嶼山公路
塞車,卻連帶東涌北來往機場都受
影響嘅問題,另帖都有討論大規模以
長途線雙向分段吞併短途線嘅禍害。

有人話脫班去返東薈城轉咪得囉
等車兩次兼車資近乎倍增噃……
2076 發表於 2022-10-7 21:43 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2022-10-7 21:40
咁樣會衍生九龍或北大嶼山公路
塞車,卻連帶東涌北來往機場都受
影響嘅問題,另帖都有討論大規模以

S56 45 分鐘一班本身唔啱時間都要轉車,咁倒不如搭 20 分鐘一班的 E21D 好過。E21D 點脫班都唔會去到 45 分鐘一班。
抗議962B重組
還我962全日服務
Sita1004-1017 發表於 2022-10-7 21:45 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-10-7 21:34
其實不如狠心啲,全日行 E21B/E21D,加雙向分段殺 S56 算數。
咁樣搞到 45 分鐘又何苦呢。 ...

你有搭過E21就知道唔可能全日咁行,下午收工時間出深水埗仲要兩邊都係客倉黎

以前未有S65我都建議過S56入滿東>東涌北(不入地鐵站,改東堤灣畔落)去增加客源,甚至可以填補埋依家滿逸去東涌北嘅問題,不過依家冇喇人地S65服務都好過你,仲要自奄到連本身最肥嘅客運大樓》特快〉東涌站客源都冇埋
2076 發表於 2022-10-7 21:50 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2022-10-7 21:45
你有搭過E21就知道唔可能全日咁行,下午收工時間出深水埗仲要兩邊都係客倉黎

以前未有S65我都建議過S56 ...

收工時間後勤同東涌市中心 E21 收視都好。

不過後勤區焗搭 E21D,班客唔會搭 S52 S64 再轉兩次鐵。同時城巴肯加班 E21C 的話,想快的客就可以 upgrade......

斬 S56,繁忙時間果兩部車,夠開多兩班 E21C 直出市區,好搵過 S56 唔少。
抗議962B重組
還我962全日服務
Sita1004-1017 發表於 2022-10-7 21:51 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-10-7 21:43
S56 45 分鐘一班本身唔啱時間都要轉車,咁倒不如搭 20 分鐘一班的 E21D 好過。E21D 點脫班都唔會去到 45  ...

E21D本身只有通宵更先啱搭,基於客量分布問題,全日E21D取代E21絕不可取(再者開E21D係要加資源,行車時間同班次都多過E21)

開兩部車都咁難為你嘅交俾龍運做囉,仲要佢嘅45分鐘係有啲主要上下班時段都係(例如13:00-16:00,22:00-00:00),呢啲時間開多部車都咁難為你真係唔好做啦
2076 發表於 2022-10-7 21:56 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-10-7 21:51
E21D本身只有通宵更先啱搭,基於客量分布問題,全日E21D取代E21絕不可取(再者開E21D係要加資源,行車時 ...

宜家問題係 E21 系列組合有旺角站位問題,其實係要解決的。

時段分號碼其實就真係亂到趕走晒堆生客。至少深水埗去東涌,啲客都唔會再研究 E21 系列邊架先啱坐。

E21D 行長左,但 E21B 行短左。平均咁計咪一樣用咁多資源。
抗議962B重組
還我962全日服務
Sita1004-1017 發表於 2022-10-7 21:59 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-10-7 21:50
收工時間後勤同東涌市中心 E21 收視都好。

不過後勤區焗搭 E21D,班客唔會搭 S52 S64 再轉兩次鐵。同時 ...

咁你就要諗吓點解E21C咁多年來都係得一班車啦,一來收得貴二來西九好少人返AMA

下晝收工時間東涌北成堆地盤收工,E21A/E32A自己都上到頂閘(朝早係佢自己唔做,所以朝早六七點地鐵入東涌都可以迫爆),根本冇可能走去用E21D代替

所以呢啲就係貫徹晒佢一部車都唔加以為自己獨市d客唔會走,到頭來倒走晒啲客
kitarolo 發表於 2022-10-7 22:00 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-10-7 21:50
斬S56,繁忙時間果兩部車,夠開多
兩班 E21C 直出市區,好搵過 S56 唔少。

從來唔覺城巴重視收費高嘅E21C
啱啱過去嘅重陽節(10月4日,星期二)
E22C E37C E42C都照開但E21C暫停
Sita1004-1017 發表於 2022-10-7 22:05 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-10-7 21:56
宜家問題係 E21 系列組合有旺角站位問題,其實係要解決的。

時段分號碼其實就真係亂到趕走晒堆生客。至 ...

E21之前開30,依家E21D開15-20喎(E21B同之前E21A都係20),行車時間又長咗你計吓要加幾多車落去?

你話全日E21D如果又係同依家E21一樣非繁30,咁同S56有乜分別?機場站位仲要麻煩左,N31飛走咗暢達路之後已經倒走好多客

所以根本係城巴懶得俾資源以為慳得就慳好醒,兩條線(E21D/s56)做嘅客源根本完全唔同,而且S56做到最大舊客源(機場>東涌站)E21D根本到唔到
只可以講佢諗住呢個縮皮時間表行成世嘅話,抵你冇人搭囉,佢呢個班次同不存在無分別,同康城797一樣

2076 發表於 2022-10-7 22:21 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2022-10-7 22:05
E21之前開30,依家E21D開15-20喎(E21B同之前E21A都係20),行車時間又長咗你計吓要加幾多車落去?

你話 ...

咁講法 E21B + E21D 係加左車。如果你話由 E21 + E21A 變晒做 E21B + E21D 要加車,咁咪將 S56 果部車擺落去,做 E21D 點都好賺過 S56。

S56 機場去東涌站客,城巴都似係想倒走晒唔做啦。自己 S1 都有半條,S56 得 $3.5 真係懶得做。

E21D 去東涌北站位係差過 S56,但博覽館都用到 E21D,一加一減對東涌北應該打和,而且東涌北去 AAT 都係 E21D 方便,反而 E21D 可能更切合東涌北的返工需求。
抗議962B重組
還我962全日服務