hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 948系列狀況持續更新
開啟左側

[路線消息] 948系列狀況持續更新

樓主| ATE7025 發表於 2023-1-25 23:51 | 顯示全部樓層

由明日至下星期二期間,948 及 948A 部份由新巴提供嘅加班車將會臨時暫停服務,受影響嘅班次包括早上晨早時段以及晚繁青衣方向

所有加班車班次大致於下星期三開始全面恢復服務

樂仔〞 發表於 2023-1-26 11:20 | 顯示全部樓層
今朝見 948E 三車交通暢順下 08:10 前已經過西隧 (雖然平時都係咁上下時間)
就算後車遲接近 15 分鐘開
都仲係好早去到鰂魚涌
究竟新巴幾時先肯唔阻止加班 ? 定係想攬炒大家都唔好賺錢 ?
 樓主| ATE7025 發表於 2023-2-26 21:16 | 顯示全部樓層
由上星期開始,九巴取消天后開 18:05 的加班車,另增設天后開 17:06  加班車
 樓主| ATE7025 發表於 2023-3-10 00:33 | 顯示全部樓層

因為早排忙碌,依家先至再得閒update 一下 948 嘅最新狀況

首先疑似因為早排 cut 咗 18:05 之後,18:09 嗰班車太爆,最近九巴又開返 18:05 嘅加班車,而 17:06 加班車亦繼續維持正常服務

其次關於 RPP,今次呢份文件可謂垃圾,完全冇正視過 948 系嘅問題。港島方向仲要淨係加多一個鐘,其他嘢完全冇解決過,完全係喪心病狂,最大責任係喺 TD 度

第三係有巴士公司經常藉故收起加班車,星期二早上 08:40 翠怡花園起載嘅加班車無故消失,導致當日 08:30 同 08:45 長安開嘅班次去到尾站都出現嚴重痴玻璃/留後情況,有乘客需要轉搭其他交通工具;另外星期二同星期三晚間新巴時段 (18:25-19:20) 又係收起咗部加班車,亦同樣造成混亂

第四係九巴部份班次唔用大車搞到痴玻璃,最明顯係平日天后開 19:40 班次,104 行唔到 12.8 咁係咪應該搵其他線柯打?

最後要講多次星期日朝早服務不足嘅問題,數據顯示星期日朝早港島方向頭班車持續出現留後情況已經幾個月,人數由 20-50 人不等,尤其係通關後依然有部份人選擇到港澳碼頭轉船去澳門,再加劇咗個問題。講咗咁耐,新巴幾時先肯安排加班車放喺頭班車前面清客?

依家兩間公司用呢個方式永續喺常規班次中間攝加班車都唔係辦法,巴士公司有時都夾咗喺中間,因為一加就密咗一倍,唔開加班車又會留後,但直接加一倍車亦未必夠客,究竟 TD 幾時先肯企出嚟協調?

之前都仲有得瀨巴士公司唔願做,依家個波踢晒落 TD 到。最可笑嘅係,TD 作為監管巴士公司嘅機構居然乜都做唔到。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
toby_tl10 + 1 + 5 多謝分享

查看全部評分

toby_tl10 發表於 2023-3-10 00:43 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2023-3-10 00:33
因為早排忙碌,依家先至再得閒update 一下 948 嘅最新狀況

首先疑似因為早排 cut 咗 18:05 之後,18:09 嗰 ...

TD話知你死。948取消,青衣所有人搭鐵過海先至最符合TD利益
To infinity... and beyond
bb606606 發表於 2023-3-10 01:04 來自手機 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2023-3-10 00:33

首先疑似因為早排 cut 咗 18:05 之後,18:09 嗰 ...

1706個班本身59M做
但成日個佬無底
二區日日都要搵唔同字軌攝

但呢班其實無乜人
唔明點解呢架唔推後d
WCNTIH 發表於 2023-3-10 01:19 | 顯示全部樓層

上個月1805嗰班其實唔係取消咗,係上月S07掛牌碌開補水,本身架字軌又跑,1600天后私返嚟開1805仲要行紅隧,咪正中下懷,日日1813咁上下先過到天后即走 同新巴1817一齊行
今個月個位仁兄聽聞去咗50車 爆鐘冇得補水 好似開1728定1733 應該情況有改善
1940嗰班係通宵人開工攞104車做,之後私出嚟開900尾車,要改用車嘅話要大執吓先得

而家下繁1700至1809 冇記錯除咗新巴嘅1723之外 全部一開二

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ATE7025 + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| ATE7025 發表於 2023-3-10 01:19 | 顯示全部樓層
bb606606 發表於 2023-3-10 01:04
1706個班本身59M做
但成日個佬無底
二區日日都要搵唔同字軌攝

推唔到後,原本係 17:00 新巴 > 17:13 九巴,喺中間攝多班 17:06 嘅原因係因為 17:13 嗰班太爆,行慢少少就留後

其實搵屯廠車做五點嗰堆班次,返到長安之後私去其他荃葵青站頭做 M 車返入大西北呢個概念本身係可行,長遠 67A 都有條件可以做呢套模式,不過真係要搵相關嘅司機操咗車先得,否則唔做好過做。不過依家 17:13-18:09 期間嘅所有九巴班次前面都已經安排咗加班車攝,似乎冇乜空間再擴展應用呢套模式住

其實成件事九巴都好尷尬,唔加 17:06 又收投訴,但咁樣開多班車又未必夠客,現實又唔容許佢將 17:13 嗰班拉後少少開 (因為會食咗新巴時段),所以先話長遠要 TD 出手協調兩間公司加車先有用

bb606606 發表於 2023-3-10 02:00 | 顯示全部樓層
WCNTIH 發表於 2023-3-10 01:19
上個月1805嗰班其實唔係取消咗,係上月S07掛牌碌開補水,本身架字軌又跑,1600天后私返嚟開1805仲要行紅隧 ...

架50車係1522美孚做102 筲箕灣私去開1713
一樣係過鐘 佬既問題

今日1706個班之後直接跳左落新記
然後06個班又快喎 灣仔就拖卡
 樓主| ATE7025 發表於 2023-3-10 02:08 | 顯示全部樓層

WCNTIH 發表於 2023-3-10 01:19
上個月1805嗰班其實唔係取消咗,係上月S07掛牌碌開補水,本身架字軌又跑,1600天后私返嚟開1805仲要行紅隧 ...

最近冇睇師傅表仲以為 18:05 之前取消咗

另外除咗 17:23,18:01 都冇一開二,不過暫時睇依家 948 下繁現行嘅加班車安排都載得晒啲客(點都好過上年年尾下繁得返一部加班車嗰陣),所以呢兩班車都冇乜需要一開二。新巴甚至可以考慮將 17:38 拎去做 948E 加班車,九巴就繼續開返四班加班車(17:06/17:28/17:48/18:05)

948 17:00-18:25 嘅加班車留返晒俾九巴做啱,反正九巴普遍行得慢過新巴