hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (轉載)九巴司機是唔熟路還是趕時間,逆線入總站 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] (轉載)九巴司機是唔熟路還是趕時間,逆線入總站

6516 發表於 2022-10-11 10:56 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-10-11 10:43
你試下咁考車睇下肥唔肥?

考車一向都係場內u-turn, 試唔到
我比較想知警察捉唔捉

觀繞落麗港城, 即刻u-turn番上觀繞我就見警察唔捉
呢個u-turn都係係逆線方向u-turn
所以係逆線u-turn一定會捉我係有保留
ky927 發表於 2022-10-11 11:11 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2022-10-11 10:56
我比較想知警察捉唔捉

1) 你個個位,U-turn時唔會有對頭車(印象中應該得茶果嶺道左轉);宜家呢個位係會有車橫過;2) 唔係捉唔捉問題,係岩唔岩嘅問題;雙黃線偷雞上落都會做,但唔代表岩。

司機咁轉得,應該係熟左知道幾時有車幾時無車,個度車流低,係,危險性唔大,但係個問題係正唔正確。我覺得呢個位真係車務問題,咁搵多個人做下樣,起碼路口截一截車,件事出到黎會無咁礙眼(都係唔岩)。

ENS529 發表於 2022-10-11 11:18 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-10-11 10:41
不嬲係咁都唔代表岩。

個迴旋處係咪有高度限制?

剩係顯徑總站左轉都唔覺得十二米巴士可以一手扭到出去...
S3bl430 發表於 2022-10-11 11:47 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-10-11 10:41
不嬲係咁都唔代表岩。

個迴旋處係咪有高度限制?

無,每晚都有na機場車經迴旋處

另外,顯徑總站係可以一手駄u turn入返總站

至於左轉入迴旋處顯徑總站只有286x條坑有機會轉到去迴旋處,但經迴旋處後亦無可能入返總站

如果無得u turn, 那只能跳飛機解決問題,
而現在46X,88K,286X係有依類安排
PF2802 發表於 2022-10-11 11:52 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-10-11 11:11
1) 你個個位,U-turn時唔會有對頭車(印象中應該得茶果嶺道左轉);宜家呢個位係會有車橫過;2) 唔係捉 ...

加上顯徑總站出面大大個箭咀喺路面, 觀繞落橋只係黃格
TR5774
12Lane 發表於 2022-10-11 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2022-10-11 10:56
我比較想知警察捉唔捉

三樣野。法、理、情。
法例上,逆線行車就一定係有問題。
道理上,好難講,逆線行車都的確會造成危險。但巴士營運上咁做都有佢咁做嘅道理,兩者點樣衡量得失,我諗未必咁易有結論。
人情上,段路只係一小段,只要無影響其他駕駛者,行個方便令車務運作更順暢,乘客間接受益。

唔捉,唔代表冇問題。捉,都唔代表有道理。
咁有人玩串個party,自然就揸正黎做。
kei_hk 發表於 2022-10-11 12:19 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-10-11 11:59
三樣野。法、理、情。
道理上,好難講,逆線行車都的確會造成危險。但 ...

我會這樣睇﹐就係巴士站出口及入口之間﹐係有一小段行人路的。

究竟這一小段行人路是否會令到出入口視為「同一組路口」﹐定係「2組不同路口」。

在路口掉頭﹐必定會逆線行車。
同一組路口﹐又無就無問題。

例如 : 在此路口﹐我理解係可以掉頭﹐必然會有逆線問題。

但如果視為不同組的路口﹐這樣就有逆線行車問題﹐違反行車規則的。

在這個case﹐是否同一組路口就有點灰色爭議之處。
無事咪大家當唔知唔理囉﹐有唔少人都有著數﹐皆大歡喜。
有事咪再慢慢研究﹐警方都判決唔到﹐就交法庭處理。

GW5878 發表於 2022-10-11 12:50 | 顯示全部樓層
呢個位可唔可以當U-Turn處理有灰色地帶, 如果有人堅持搞大件事, 估計最後要由法庭判決,
無論判決係點都好, 之後運吉應該會改畫線改到好似咁

ky927 發表於 2022-10-11 12:52 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-11 11:59
三樣野。法、理、情。
道理上,好難講,逆線行車都的確會造成危險。但 ...

totally agree.

我覺得無可避免要偷雞嘅話,搵個人扮下野睇水,攔一攔路先轉可能觀感無咁突兀
dominic023 發表於 2022-10-11 13:42 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2022-10-11 12:50
呢個位可唔可以當U-Turn處理有灰色地帶, 如果有人堅持搞大件事, 估計最後要由法庭判決,
無論判決係點都好,  ...

有車牌人士睇完呢張圖,應該知道係唔可以u-turn,
個路口唔大,馬路間花圃係岩岩好封住 左轉位。

搞大件事,好快會地下加影線