hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (轉)屯門女搭巴士返工遇陌生男故意坐旁邊感不安 ...
開啟左側

[報刊新聞] (轉)屯門女搭巴士返工遇陌生男故意坐旁邊感不安

peterkwan 發表於 2022-10-13 16:59 | 顯示全部樓層

最簡單係個女人唔好坐, 企足全程.
個女人明明上車先過個男人, 明知個男人想坐果個位咪盡量唔坐佢隔離個位, 或者一係見佢上車就換去第二個位等佢無得坐喺隔離.
否則除咗企到個男人落車先坐或者係全程, 個女人都無法子控制邊個坐佢隔離.

PF2802 發表於 2022-10-13 17:16 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2022-10-13 16:53
你係舉例定事主真係搭佢?
一係要求加班
一係當960B冇出現過 以前都係搭960X嫁啦 ...

原文係事主搭960B

呢度咁多人鬧事主, 有幾多個真係睇過原文寫乜?
特別係#3
TR5774
lsc04d11 發表於 2022-10-13 17:31 來自手機 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-10-13 17:16
原文係事主搭960B

嘩。。。hk01 youtube又冇寫,文又冇寫,要入埋屯門友先睇到係960B.....
冇月票既話試下搭962C.....
kei_hk 發表於 2022-10-13 17:34 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2022-10-13 17:16
原文係事主搭960B

呢度咁多人鬧事主, 有幾多個真係睇過原文寫乜? 特別係#3

唔知你講的原文出於邊處﹐我淨係睇過 #1 條link﹐入面無提及什麼路線﹐只係根據入面的報導去講。

引文就係相關youtube片的描述﹐影片內容的旁白都係相同內容。

自己睇下特別highlight的紅字﹐"無論有多少空位"﹐即係代表緊有其實空位。
事主咁唔想那位男仕坐則邊﹐咪自己走去其他位坐囉﹐or 一開始就搵則邊已經有人的位坐囉。

呢樣野﹐同邊條巴士線都無關啦。
純粹事主智商問題﹐連自己可做的事都唔去做

KC8249 發表於 2022-10-13 20:44 | 顯示全部樓層
Sh2747 發表於 2022-10-13 21:04 | 顯示全部樓層
殺死哂雄性物種就👌🏻
FY5856 發表於 2022-10-13 21:10 來自手機 | 顯示全部樓層

條女唔出街就唔會有男人坐係隔離啦,咁矜貴駛乜搭巴士啫。

所以我為左避嫌,通常有得揀都唔會坐唔識既女人隔離,費時俾女權自助餐又無限上綱。係呢個世代,男人都要識保護自己。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
tomy2001 + 10 精闢見解 (男人都要識保護自己).
Fredhui + 2 + 10 咁矜貴駛乜搭巴士

查看全部評分

hkcctim2012 發表於 2022-10-13 21:11 來自手機 | 顯示全部樓層
呢d嘢真係冇得解決,就算報警都係冇用,真係一係就搵單丁位,一係就坐其他車
hkcctim2012 發表於 2022-10-13 21:22 來自手機 | 顯示全部樓層
京华客车 發表於 2022-10-13 16:38
我以前做巴迷時候,當搭利蘭奧黏的時候,無論有無人坐,一定會坐在下層最後一排嘅左邊或右邊座位聽偈聲,或 ...

巴士都唔係好多位,關愛座已經變咗批鬥座,仲要劃多幾個女性專座?(萬一劃咗上層車頭4個位🤡
女性專用班次更加冇可能,要開嘅話係加班車定原來班次改?
hkcctim2012 發表於 2022-10-13 21:26 來自手機 | 顯示全部樓層

FY5856 發表於 2022-10-13 21:10
條女唔出街就唔會有男人坐係隔離啦,咁矜貴駛乜搭巴士啫。

所以我為左避嫌,通常有得揀都唔會坐唔識既女人 ...

應該係同一個人多次專登要坐佢隔離先令佢感覺唔舒服啫,唔係人哋矜貴