hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴69C加班
開啟左側

[路線消息] 九巴69C加班

JH_LE4612 發表於 2022-10-15 07:20 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2022-10-15 00:59
村巴唔再咁易獲批, 但有冇諗過, 濕地兩個屋苑搵嘉湖北坐低傾吓條906R拉埋入去, 一齊共享村巴?

濕地居民 ...

調翻轉,依家嘅運吉會比邨巴繼續擴張先奇...恨不得開多幾班K76S送人上鐵算。

天北線再加班唔係冇可能嘅,競爭都會有嘅,等多幾個月睇下天元天屯線開左咩情況先啦。
KM8453 發表於 2022-10-15 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層
ENS529 發表於 2022-10-15 03:17
宜家258P頭車去到觀塘已經要行個半鐘...
要提早嘅都應該至少要開6:30, 甚至更早... ...

對,我寫得不太好,準確睇返 258P 頭車原來係 0650,前面應該加開 0610 / 0630,咁樣應該可以方便到返 8 點,但係要先駁腳(入將軍澳 / 山上)或者返更早時間嘅乘客。

另外 40P 同 X42C 都有類似問題。

69C 就調返轉,開得夠早,但係下繁就非常早收車,所以我地先提倡要再檢討服務時段。
HG6729 發表於 2022-10-15 11:35 來自手機 | 顯示全部樓層
69C班次調整相比較中立睇… 調整後唔會密得去邊 其實天北出九東不如將269C拉入天恩 好似時任264M咁行尤其回程 至於出去未有太大意見
KM8453 發表於 2022-10-15 11:37 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-15 03:22
天北交通有啲「生不逢時」
265B仲係尖沙嘴彌敦道quota最嚴嘅時代,油尖紅磡版變長荔深旺版
九龍東未起動 ...

所以我地最唔滿意嘅,是為何唔去處理「生不逢時」歷史問題:

-  若干時期開辦的 270A,都延長左去尖沙咀,後來南行都行埋彌敦道,點解 265B 連回程加個「弼街」分站都做唔到?

-  69C 係好應該再提升服務。我地都講左一點,最應該先加 1755 同 1815 兩班車,因為依家 1805 班次係最爆滿,呢點係可以獲得證實。放工人潮夠集中吧,根本唔應該再搵藉口。

-  269B 經天北,明明好簡單,已經唔係要求天北直出,唔係要獨立成線,點解都依然係唔兜入去?裏面無客?咁點解西鐵站附近都有人搭 269B?點解 967X 晚間有班次,已經比 969 銅鑼灣上客多?

反對處理歷史問題嘅人,全部都係因為自己利益受損(最主要係 269C 沿線班客,以前 265M 飛走左嘅客),因為佢地就係歷史問題嘅一部分,up 左十年都係果啲邏輯繆誤論調。69C 依家係咪好似蛋撻流水線咁蝕錢?69C 係咪行鄉郊地帶 / 低密度住宅區呢?不贅。
Ricky403 發表於 2022-10-15 12:48 來自手機 | 顯示全部樓層
40P回程九龍灣頂閘先有非正式加班車
69C想有加班車都要加把勁
喺九巴眼中坐滿都係未夠班

不過天北唔係無選擇
後生仔行得走得,見九巴喺欖隧玩到要好似美孚逼上屯馬綫咁,先有一班半班加班車施捨下
咁點解唔買鐵膘保K76呀,起碼班次密又唔慢
tony223 發表於 2022-10-15 18:28 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-10-15 11:23
對,我寫得不太好,準確睇返 258P 頭車原來係 0650,前面應該加開 0610 / 0630,咁樣應該可以方便到返 8  ...

258P與其開早,不如建議早繁(6:45-8:00)全面拆做258A/267X好過,
咁洪水橋藍地客車程加快之餘 (不過要睇下30橋倒塞既情況),
富泰景峰一帶有位坐/上車既機會又會增加,

至於69C,
早繁來說呢條線真係欖隧轉車既恩物,
小弟如果搭緊68X/268X去到朗庭園見到條268C無乜人等車都會去欖隧叫4飛,
然而呢4飛當中,69C係最密同最有機會有位坐,甚至有時係前後腳咁來,
可能九巴就係覺得69C早繁唔夠客搞到下繁死都唔肯加車都唔出奇
(隔離元朗南268C特班唔肯加下繁班次都係搵268A下繁班次唔夠客做藉口)

KM8453 發表於 2022-10-15 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層

tony223 發表於 2022-10-15 18:28
258P與其開早,不如建議早繁(6:45-8:00)全面拆做258A/267X好過,
咁洪水橋藍地客車程加快之餘 (不過要睇下 ...

多謝師兄評論,小小心得及回應:

1.  258P 拆開兩段,洪水橋 / 青山公路未必撐到依家呢個班次密度。我覺得可以小修小補,譬如唔兜入聚康 / 兆康站先(前提係居民接受到)。

2.  69C 早繁唔夠客,大可以減班整合班次處理,我不反對。而且早幾年九龍東好多地盤,朝早好多人出去開工,七點天澤已經企爆人,所以當年先瘋狂加密前段 (0650-0715),最密做到 5 分鐘一班。依家少左工程,少左乘客係好合理。

3.  不過,後段 (0715-0800) 做 office 客,近年係越來越多人搭,同其他 C 線上座率無分別,甚至可以更好(除左天秀路燈位影響部分班次外),上年加密過尾段,何況依家肯開到 12:00。因此,你見我都唔會嘈上繁 / 去程。

4.  元朗南要由 0 爭取,一定係難啲。天水圍北 269C 特別車都開左十年,連 265M 都改快埋,隧道口逼爆,先有回程。我唔認為上繁同下繁有乜關係,因為 69C 下繁 1745 同 1805 係好爆好多人搭,呢兩班車盤古初開就係度,7 年以來都係相隔 20 分鐘:本身係有服務,但服務不足,所以應該加密,完全係出於事實陳述。

5.  況且上下繁拉埋一齊講,967X 就完全唔會有回程服務。依家 69C 回程服務水平,依然比 2003 年 967 差,單憑呢點我就覺得完全無說服力。
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-15 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-10-15 19:06

1.  258P 拆開兩段,洪水橋 / 青山公路未必撐到依家呢個班次密度。我覺 ...

聚康行出富泰都ok

兆康站行去彩暉真心遠,仲要大部份人本身已跨過成個西鐵站先去到258P個站,267X又兜。
lsc04d11 發表於 2022-10-15 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-15 19:25
聚康行出富泰都ok

兆康站行去彩暉真心遠,仲要大部份人本身已跨過成個西鐵站先去到258P個站,267X又兜。 ...

到你拆得開 兆康人一係要揀位 搭267X(不論行青麟路定青公,行前者有幾座仲可以近啲)
一係要快 行去虎地上258A

我又唔覺有咩問題 要記住 屯官小嗰邊嘅兆康苑 要橫過輕鐵路軌 都係要經屯馬綫車站大堂  看似這麽近 行就這麽遠
tony223 發表於 2022-10-15 22:03 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-10-15 19:06

1.  258P 拆開兩段,洪水橋 / 青山公路未必撐到依家呢個班次密度。我覺 ...
258P早繁唔入聚康同兆康站,其實已經於2021-22 RDP提出,小弟其實都好同意同下繁路線睇齊,仲可以避開30橋倒塞,
不過兆康富泰一帶好像對267X改線有意見,所以我覺得玩全面分拆會比較容易實行
(資料來源: 屯門區議會2020-2021年交通及運輸委員會第四次特別會議記錄)

至於69C既問題,要怪就怪九巴過於保守,

就以本星期為例,龍翔道2日撞車加上1日四美街塞車,可能咁已經養左班早繁搭鐵下繁搭巴士既乘客
不過九巴往往就以下繁人流分散同埋類近路線客量夠做再加上冇競爭而拒絕
967X回程善水肯做既原因好可能都只係967港島覆蓋太小加上要搶對家月票客同埋968既宣傳攻勢
螢幕擷取畫面 2022-10-15 220043.png
螢幕擷取畫面 2022-10-15 220102.png