hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴69C加班
開啟左側

[路線消息] 九巴69C加班

T-LRT迷 發表於 2022-10-15 23:52 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-10-15 22:22
講開元天屯天,剛剛由元朗入天水圍,遊左 K73 一轉,原來天水圍順燈加車手,時間上係唔太慢。另外,又數埋 ...

簡單講, 直車去元朗唔使轉車, 又有位坐,
有時間點會唔支持?

不過唔順燈時間如早繁就...
時間能磨掉熱忱
tina 發表於 2022-10-15 23:55 | 顯示全部樓層
T-LRT迷 發表於 2022-10-15 23:52
有時間點會唔支持?

睇下去邊啦
去狗屋個頭可以考慮K73
大橋就勉強可以,但夏天都唔想行咁遠

去千色都係要轉返輕鐵
265B 22年不變
KM8453 發表於 2022-10-16 00:06 | 顯示全部樓層
JV1376 發表於 2022-10-15 23:10
依家早繁晚繁都好,69C尾段班次都係有位剩/剛好坐滿,所以早繁尾段係欖隧觀塘轉車客救星,晚繁尾段就救緊 ...

師兄你好,其實你一句「好似上星期搭268C/269C有位剩」,我認為已經道出 69C 最大問題:

如果 69C 係 18:05 - 18:25 中間有一班車,你根本唔需要上 268C/269C,而係直接跳上 69C 訓住入天水圍北。

你係 69C 用家,更加無理由唔明白加密班次嘅重要性,亦相信你唔會跟其他人唸口簧,因為你都有份用:因為你依家都頂唔順班次太疏,所以先跳走搭其他線。老實講,我都係咁,10 次入天水圍北,可能得 2/3 次搭中 69C。

事實上,每日下繁 C 線,大欖隧道轉車站乘客換畫率,我有信心最低一定係 69C。將 69C 同 268A/268P/269S 比較,69C 一定係最少人落車。甚至同 268C/269C 可以每車落三十人以上比較,69C 甚少班次會咁樣大換血。

依家應該係 268C/269C 救緊 69C,呢兩條線(尤其後者)一直做緊天水圍北生意,但係無 credit 到落去 69C 嘅需求上。
KM8453 發表於 2022-10-16 00:08 | 顯示全部樓層

T-LRT迷 發表於 2022-10-15 23:52
有時間點會唔支持?

起碼天水圍走線應該無問題,天水圍市中心轉左盞燈唔難過,跟住天瑞路全部順流跟輕鐵 flow。總站起計應該 10 - 15 分鐘可以上到橋出去。
KM8453 發表於 2022-10-16 00:22 | 顯示全部樓層
JV1376 發表於 2022-10-15 23:44
移部分去0800-0900比較好,九巴好多時都忽略0800-0900呢段時間既返工客,特別線好多都淨係開到0800就算
...

呢點我都好認同,0800-0900 唔應該開得 0800、0830 同 0900。

小弟在下面列舉其他相近服務性質路線,於 0800 - 0900 的開車時間:

40P:0808、0820、0840、0900
X42C:0810、0825、0845
62P:0808、0820、0835、0850
259D:0800、0810、0820、0830、0845、0900
277E:0800、0815、0830、0845、0900
934:0845、0900、0915、0930(根據路線表令,用比較遲時段作比較)
936:0820、0840、0900

既然上述路線都可以做到 15-20 分鐘一班,我同樣認為 69C 應該探討增加 0800-0900 班次至 0800、0820、0840、0900。

如此安排,對 10 點前後翻到 九龍灣 / 牛頭角 / 觀塘 office 嘅乘客而言,更方便更有彈性。鼓勵佢地棄屯馬,買九巴月票,同時舒緩 AVBWU291 兄提出八點後後 265M 嚴重爆滿問題。

0900 後時段我同樣無意見,的確需要時間儲客。

嘻嘻,希望以上不會成為眼紅清單吧。
T-LRT迷 發表於 2022-10-16 00:32 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-10-16 00:08
起碼天水圍走線應該無問題,天水圍市中心轉左盞燈唔難過,跟住天瑞路全部順流跟輕鐵 flow。總站起計應該  ...

你講緊元天線,

我會有啲擔心, 因為元天出入方向同而家K73同761P調轉,如果班次疏過K73(10分/班)同761P,
天水圍呢邊,
天恆以南會無人理佢
時間能磨掉熱忱
Ricky403 發表於 2022-10-16 00:36 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-10-16 00:22
呢點我都好認同,0800-0900 唔應該開得 0800、0830 同 0900。

小弟在下面列舉其他相近服務性質路線,於 0 ...

X42C啱啱延長服務時間嘅時候都係開完本身嗰三班直落30分鐘一班
而家08:10、08:25、08:45係過多幾個月再加班嘅班次
唔駛心急,既然69C對天北係吸引,無需靠頻密班次支撐嘅,做番15-20分鐘一班只係時間問題
.
KM8453 發表於 2022-10-16 00:40 | 顯示全部樓層
T-LRT迷 發表於 2022-10-16 00:32
你講緊元天線,

我會有啲擔心, 因為元天出入方向同而家K73同761P調轉,如果班次疏過K73(10分/班)同761P,

所以今晚搭班 K73,我係有小小意外,覺得未必咁悲觀,可以分享下以下幾點:

1.  單靠天澤 / 天恆 / Wetland 一帶都已經出到班客,起碼應該有個基本盤。
2.  新線速度比 K73 及 761P 快一倍,對往來元朗西一帶嘅學生客、街客、週末客吸引力好高。

3.  今晚 K73 都開 10 分鐘一班,761P 其實都要 7/8 分鐘一班,新線開 15 / 20 分鐘一班未必輸太多。

4.  元朗天水圍北基本盤本身好大,點都會有人過檔,甚至長遠養成乘客預時間上車習慣。

5.  今日黃昏同樣搭 K74 出元朗,天頌都上到 5 個,呢點都係估唔到。天華路沿線計,新線可能比 K74 / 現有選擇更快出到元朗市中心。

6.  呢排週末搭的士出元朗,見到 Wetland Seasons Park 有十幾人等元朗廣場免費 shuttle,呢點同樣估唔到。

Ricky403 發表於 2022-10-16 00:41 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-10-15 22:22
講開元天屯天,剛剛由元朗入天水圍,遊左 K73 一轉,原來天水圍順燈加車手,時間上係唔太慢。另外,又數埋 ...

兩間公司都係搶對家客先積極又手腳快
自己十拿九穩嘅地盤多數提升服務啲改動又唧牙膏又成日delay
.
tina 發表於 2022-10-16 00:46 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-10-16 00:22

小弟在下面列舉其他相近服務性質路線,於 0 ...

講起259D想吹兩句

而家259D係0600-0800係開緊15班車(連4班特車)夾埋19班
69C就開16班(1班嘉湖特車)夾埋17班

21年數據259D有78%客
而69C嘅數據就76%(2019年)

但當時就冇濕地,則係計番上嚟嘅話需求就唔會差大遠

=========

上面就提及咗259D同69C嘅需求相若,而家計埋下繁條數

69C下繁開7班(1715-1900)
同一時段259D開緊11班

反而呢個時段69C攝多2班車會好啲
1715 1730 1745 1800 1810 1820 1835 1855(共9班)
一嚟真係有需求啦,二嚟都可以做到個疏導作用

再後少少,1900-2200
其實係可以跟返JV版友所講嘅開
但眾所周知大欖隧道係貴到嘔泡,所以可以用返259D服務嘅三份二

1900-2100 20(6成6)
2100-2200 30(6成6)

------------

同埋而家放假都多咗人出觀塘玩,其實係可以考慮發展埋假日服務(呢個就冇得搞一定要30分鐘班)
星期六出觀塘
0635-0800 9-15
0800-1600 30

星期日
0900-1600 30

星期六日入天水圍
1600-2200 30

---
只不過慢慢嚟啦
265B 22年不變