hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯門-紅磡全月通經尖沙咀/尖東站乘車發現有bug, 收多咗 ...
開啟左側

屯門-紅磡全月通經尖沙咀/尖東站乘車發現有bug, 收多咗錢

樓主| timewater 發表於 2022-10-15 19:55 | 顯示全部樓層

kkwong80 發表於 2022-10-15 17:39
以我理解,月票接駁車程75折係要有一方閘機為月票涵蓋範圍才可享用折扣優惠,因為你尖東出過閘,你就唔可以 ...

我不是要享用優惠
我已經視大學到尖東站車程完結,沒有轉車意圖。

我在尖沙咀去堅城,原車程係$12.5
如果收$13.6 係濫收車資

同埋,如果兩程車費總和如果少於一程車,應該計較平嘅先合理
無理由月票使用者 要等超過30分鐘先再入站
lzengalau 發表於 2022-10-15 20:04 | 顯示全部樓層
成個收費系統, 唔係為樓主你一個人設計, 今次你就話收貴左, 下次又出黎話點轉點轉又唔知點唔對路咁, 就得你邊一次?? 日日四百幾萬客用, 小數服從多數係天公地道, 拎呢D個別情況乜都嘈一餐, 根本就浪費地球資源.
推介: http://www.lrticsc.hk
1181174166 發表於 2022-10-15 20:50 來自手機 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2022-10-15 19:55
我不是要享用優惠
我已經視大學到尖東站車程完結,沒有轉車意圖。

有啲客覺得轉車行行下
肚痛去咗借廁所啫
路過商店買下嘢啫
⋯⋯
結果定咗30分鐘內計一程,而個系統唔會知你呢30分鐘做咗啲乜嘢
你無咁嘅意圖,但係條款已經寫咗係咁
teddybus 發表於 2022-10-15 21:17 來自手機 | 顯示全部樓層

lzengalau 發表於 2022-10-15 20:04
成個收費系統, 唔係為樓主你一個人設計, 今次你就話收貴左, 下次又出黎話點轉點轉又唔知點唔對路咁, 就得你 ...

無所謂啦,係港鐵公司角度,呢啲R客好少數者,錢就多數退㗎喇!學天王話齋「今時今日態度應該乜乜乜」嘛!至於係咪縱西客喎,就自行判斷啦!
 樓主| timewater 發表於 2022-10-15 23:22 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-10-15 21:17
無所謂啦,係港鐵公司角度,呢啲R客好少數者,錢就多數退㗎喇!學天王話齋「今時今日態度應該乜乜乜」嘛 ...

被收多車資 去呻冤都係西客?一程原價$12.5 被收$13.6  
係收費系統嘅bug,唔去修正 仲怪客無喺30分鐘入站?

港鐵儲MTR 分講明尖沙咀/尖東轉車會失效,打死無怨

但全月通條款無寫 尖沙咀/尖東站轉車會引致多收車資

唔通月票持有人尖沙咀食飯食得快都唔得 要收附加費?

同埋咩係少數服從多數?
兩程車收費低於一程過嘅組合唔多,但係咪收費陷阱?

客務中心有無得set 八達通 可以獨立計算?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 1 + 10 呢度啲人講嘢係冇禮貌㗎啦,放棄吧啦.

查看全部評分

樓主| timewater 發表於 2022-10-15 23:27 | 顯示全部樓層
lzengalau 發表於 2022-10-15 20:04
成個收費系統, 唔係為樓主你一個人設計, 今次你就話收貴左, 下次又出黎話點轉點轉又唔知點唔對路咁, 就得你 ...

個別組合況收錯錢係咪要解決?
而家搵到有bug 應該係要解決,一程$12.5  喺特定情況下收咗$13.6 條氣點都唔順

400萬人 有極少數人俾人收多錢都 都要解決下話?
1181174166 發表於 2022-10-15 23:28 來自手機 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2022-10-15 23:22
被收多車資 去呻冤都係西客?一程原價$12.5 被收$13.6  
係收費系統嘅bug,唔去修正 仲怪客無喺30分鐘入 ...

一直都係尖東/尖沙咀係容許用八達通當一程車,條款係有嘅,再lur就係西

拎住單程飛都唔可以話有意圖轉車就唔收飛
1181174166 發表於 2022-10-15 23:32 來自手機 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2022-10-15 23:27
而家搵到有bug 應該係要解決,一程$12.5  喺特定情況下收咗$13.6 條氣點都 ...

根本唔係收多
計返起點到終點唔係月票嘅車站
he_01 發表於 2022-10-15 23:32 來自手機 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2022-10-15 23:27
而家搵到有bug 應該係要解決,一程$12.5  喺特定情況下收咗$13.6 條氣點都 ...

邊係bug 白紙黑字寫到明半個鐘內尖沙咀/尖東出入閘當一程車
cky 發表於 2022-10-16 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主第一次用月票咩?
無理由唔知道 75 折接駁係基於其中一方必須係西鐵站
當年我諗緊買唔買月票時
已經仔細睇佢點樣計點樣唔計

明顯地
大學至堅城根本就唔會涉及西鐵車程
買得月票就表示同意條款
唔係用自以為係 bug 來強行解釋條文

否則
假設荔景去佐敦
八達通正價係 8.7
優惠後就 8.3
你係要由美孚轉西鐵再尖東換紅線
然後就強行話要求只計荔景至美孚同尖咀到佐敦係接駁價,屈要只收 6.6
咁叫做無恥