hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯門-紅磡全月通經尖沙咀/尖東站乘車發現有bug, 收多咗 ...
開啟左側

屯門-紅磡全月通經尖沙咀/尖東站乘車發現有bug, 收多咗錢

1181174166 發表於 2022-10-16 14:57 來自手機 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2022-10-16 12:39
咩係西客?

尖沙咀去堅城收多於原價$12.5 而反映收費系統有問題就係西客?

你話收多過大學去堅城就話啫
收返足又陷阱?
eternalflame 發表於 2022-10-16 15:43 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2022-10-16 12:39
咩係西客?

尖沙咀去堅城收多於原價$12.5 而反映收費系統有問題就係西客?

講緊你囉,條款寫得清楚,你係度要走精面之後話人地計唔盡俾你,仲唔係西?
其實講咁耐你自己投訴左未先?你真心覺得呢度有港鐵睇住?定係只係想求支持求安慰?

eternalflame 發表於 2022-10-16 15:45 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2022-10-16 14:57
你話收多過大學去堅城就話啫
收返足又陷阱?

千錯萬錯,港鐵唔做善堂就係錯
月台無返10條扶手電梯上落大堂係港鐵錯
出口整窄左又係港鐵錯
對面月台班車唔等埋佢,累佢等足7分鐘又係港鐵錯

樓主| timewater 發表於 2022-10-16 16:33 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2022-10-16 15:43
講緊你囉,條款寫得清楚,你係度要走精面之後話人地計唔盡俾你,仲唔係西?
其實講咁耐你自己投訴左未先 ...

乘車當日已投訴

我呢度出post 只係提醒大家港鐵有收費陷阱
假若兩程車涉及尖沙咀/尖東轉綫,有機會收返貴過兩程車車費嘅總和

我諗港鐵諗唔到有機會一程車貴過兩程車嘅總和
港鐵不應假定尖沙咀/尖東一定係轉綫。

重申:
港鐵設30分鐘係容許市民有足夠時間轉車,而唔係一個懲罰限制再入閘時間
如果呢30分鐘有所延長,會對普通客有利,但對月票客更不利

兩程車貴過一程車,而能夠喺30分鐘轉車,就收一程
但如果兩程車係平過一程車,就唔應該收一程車價錢
teddybus 發表於 2022-10-16 16:38 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2022-10-16 15:45
千錯萬錯,港鐵唔做善堂就係錯
月台無返10條扶手電梯上落大堂係港鐵錯
出口整窄左又係港鐵錯

寫埋包單都得
cut轉乘當2程佢會話唔俾佢用嚟轉線
Cut轉乘時限就話佢行唔切
總之就港鐵唔啱
應該好似變幻球任佢玩
鍾意計轉乘就轉乘
計兩程就兩程
港鐵唔改收費系統係港鐵錯
不過呢,改系統要錢
你港鐵想轉稼我西客?一樣係錯!
teddybus 發表於 2022-10-16 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2022-10-16 15:43
其實講咁耐你自己投訴左未先 ...

唔留心,人哋話已申請退款
港鐵最叻就向西客跪低,睇佢都袋袋平安㗎喇
1181174166 發表於 2022-10-16 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2022-10-16 16:33
乘車當日已投訴

我呢度出post 只係提醒大家港鐵有收費陷阱

重申一次30分鐘內有意無意無人知,無人係你肚入面條蟲
aaron 發表於 2022-10-16 17:28 | 顯示全部樓層
1. 無論樓主點講,佢當日行程係大學-堅尼地城。點轉線都好,起點同終點車站都唔係全月通指定車站。根據全月通條款,乘客須繳付整段車程八達通正價車費。
2. 尖沙咀站及尖東站為兩個獨立車站,所以尖東站會係屯門-紅磡全月通適用車站,尖沙咀站唔係。而根據八達通乘車簡介,持有八達通乘客於30分鐘內在該兩站轉綫,將被視作一程車程。

我都理解香港人「精打細算」,但規則寫得好清楚仲話係收費漏洞,只能講係「偷雞唔到蝕渣米」。

總括而言:樓主以為自己兜多段路仔可以平少少,結果發現原來無平到,走去發窮惡填《票務查詢》表格要求退款,走上iTalk諗住討拍但不果。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
cky + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

火車遲遲未到站
cky 發表於 2022-10-16 17:37 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2022-10-16 10:47
如果我想收兩個茶禮,就一早紅磡出站再入站嘅

我根本喺尖東有嘢做,做完先去堅城

你有嘢做係唔構成利用轉車時間做其他事

雖然大家都會偷雞買下嘢咁

但你擺明曲解條例仲理直氣壯咁話自己做壞規舉係啱
萬一日後兩站轉線時間短咗
肯定係由你呢件自私精的好事而來
hkboy8642 發表於 2022-10-16 18:14 | 顯示全部樓層

其實東鐵一程車已經過海,應該會少啲人經尖東-尖沙咀轉綫