hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯門-紅磡全月通經尖沙咀/尖東站乘車發現有bug, 收多咗 ...
開啟左側

屯門-紅磡全月通經尖沙咀/尖東站乘車發現有bug, 收多咗錢

eternalflame 發表於 2022-10-16 18:17 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2022-10-16 16:38
寫埋包單都得
cut轉乘當2程佢會話唔俾佢用嚟轉線
Cut轉乘時限就話佢行唔切

呢層樓上佢正好講左港鐵要係佢肚入面條蟲
知道佢係轉乘定係兩次單程

樓主| timewater 發表於 2022-10-16 19:09 | 顯示全部樓層
aaron 發表於 2022-10-16 17:28
1. 無論樓主點講,佢當日行程係大學-堅尼地城。點轉線都好,起點同終點車站都唔係全月通指定車站。根據全 ...

嗰人真係有嘢做先尖東落車
另外行程係分兩程、格硬當一程個原因係咩?

尖東同尖沙咀分別都係同票涵蓋嘅車站
就係因為2程 相差唔夠30分鐘就可以多扣錢?

另外,港鐵無處理2程貴過1程嘅事。就因為咁就可以收1程貴啲嘅錢?

樓主| timewater 發表於 2022-10-16 19:14 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2022-10-16 18:17
呢層樓上佢正好講左港鐵要係佢肚入面條蟲
知道佢係轉乘定係兩次單程

其實好簡單,如果2程平就當2程
1程平就當1程

30分鐘係容許出入站時間嘅buffer, 而唔應該係限制月票使用者幾耐先可以重新入閘。

如果我真係想平,已經喺紅磡轉咗再入站,毋須要尖東行去尖沙咀
aaron 發表於 2022-10-16 19:29 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2022-10-16 19:09

唔係我夾硬當做一程,而係於30分鐘內經尖沙咀及尖東站轉車,票務系統係視作一程。

另外我第三次講,尖沙咀站並不屬於「屯門-紅磡全月通加強版」適用車站。票種描述講到明適用範圍只係屯馬綫(屯門至紅磡站),從來無出現過「尖沙咀站」,請唔好夾硬講尖沙咀站係適用範圍。

基本原則都搞錯就話人哋係漏洞,可摸耳唔好咁輸打贏要?
火車遲遲未到站
1181174166 發表於 2022-10-16 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2022-10-16 19:14
1程平就當1程

一程過點解要平畀你?增加尖東轉車使用率?
cky 發表於 2022-10-16 20:26 來自手機 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2022-10-16 19:09

係你選擇錯誤,晌一個自己捉蟲的車站落車

柒咗
當交學費下次就醒目
一係半個鐘後先入返去
一係就改用紅線
而唔係怪落港鐵度

仲想食過翻尋味?
lzengalau 發表於 2022-10-16 20:31 | 顯示全部樓層

掃左一轉車費表, 九千幾pair入面有五百幾pair夾硬經尖東/咀轉車, 有屯紅月票行紅磡>尖東,兼第二段貴過尖咀起錶原價, 最多既係上水/粉嶺<>上環-灣仔[21 vs 7.9+13.1(vs 10.1)], 五百幾pair入面大部分係新界東<>港島, 但宜家東鐵已直落金鐘, 經尖東/咀+有屯紅月票機會率接近0. 亦有少量東鐵線去佐敦/油麻地, 例如上水>佐敦(14.2 vs 7.9+6.3 (vs 4.7)).最特別係樂富/黃大仙<>上環-灣仔都出事[14.9 vs 4.2+10.7 (vs 10.1)], 至於有無人三程變五程然後出黎叫回水勒喎...
推介: http://www.lrticsc.hk
cky 發表於 2022-10-16 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2022-10-16 19:14
1程平就當1程

乜嘢兩程平就計兩程,一程平就計一程?

咁咪可以無賴到旺角去佐敦
我鍾意晌油麻地出閘返地面食支煙先
然後入番閘再坐去佐敦
然後你同港鐵拗
我係旺角坐去佐敦
所以應該只收 4.5
而唔應該收兩次 4.5?

真係好體會喎

lzengalau 發表於 2022-10-16 20:44 | 顯示全部樓層

另外,港鐵無處理2程貴過1程嘅事。就因為咁就可以收1程貴啲嘅錢?___(資料來源:香港交通資訊網)___ 網址:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... p;extra=#pid4805565

嫌貴物唔好搭囉~
講到底都無收多亦無收錯
推介: http://www.lrticsc.hk
天空之神 發表於 2022-10-16 20:55 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2022-10-16 20:36
乜嘢兩程平就計兩程,一程平就計一程?

咁咪可以無賴到旺角去佐敦

東鐵線去上水同去羅湖都唔同價啦....
落一次車出閘隨時仲平
.