hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴263及40X客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴263及40X客量報告

shakugan2005 發表於 2022-10-18 01:57 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-10-18 01:27
有直車唔搭中意亂咁轉?咩野新一代屯門人?呀上一代人,時代改變左啦,不如每日望下屯轉人流有幾多?個個 ...

人流多未就係亂咁轉車造成, 依個係事實唔係一廂情願, 例如講緊搭259D走去小欖轉59M/59X果班人,

而九巴自己又係度HARD SELL小欖個站而唔叫人去其他站轉車, 一陣九巴又驚收少左錢, 例如當有61X情況下62X就好屯門市中心總站後直上屯門公路, 推班人去黃大仙轉車, 但九巴又驚多左人搭61X未又引左班人係小欖轉車而唔搭62X

小欖個站依家係講緊唔夠用, 咁我既立場未唔該小欖個站拎走M線(57M,58M,59M,60M,61M,66M,67M)同263, 再係荃景圍天橋放到個站比263/269D, 咁到時可以係荃景圍天橋夾埋234A/234B/68M/69M/265M/269M轉, 而且都係解釋唔到點解263就有特權可以長驅直進但61M就需要係個迴旋處自轉一圈?

ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-18 02:12 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-18 01:27
有直車唔搭中意亂咁轉?咩野新一代屯門人?呀上一代人,時代改變左啦,不如每日望下屯轉人流有幾多?個個 ...

49X眾安街轉M就算即班唔使等都慢263大概10-15分鐘

shakugan2005 發表於 2022-10-18 02:33 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-18 02:12
49X眾安街轉M就算即班唔使等都慢263大概10-15分鐘

有冇諗下依個係唔係一個問題? 當年263R去到263就諗改快佢, 但咁多年有冇諗過改快48X/49X? 係近年先整到架48P出黎用大河道上象鼻山路

大欖涌整上下層叫人落去轉61M, 咁大河道北可唔可以改善一下落到去轉車? 現實係城巴既嘉湖/置樂村巴沒落後連個站都沒落埋

甚至連小欖交匯處/大欖涌個站當年都係改善工程整出黎, 青山公路近荃景圍上屯門公路當年夠大規模整過, 但就唔整返個站出黎甚至唔比車輛直落青山公路囉

除左荃灣可以搵位轉車外, 屯門市廣場都拎到黎轉車, 需唔需要一大堆巴士塞哂入去小欖個站?

12Lane 發表於 2022-10-18 09:52 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2022-10-18 01:57
人流多未就係亂咁轉車造成, 依個係事實唔係一廂情願, 例如講緊搭259D走去小欖轉59M/59X果班人,

首先,259D轉59M/59X有咩問題?你會唔會叫中環搭東涌線去荔景轉番荃灣線叫亂轉車?呢個咪就係轉車站提升乘客出行效率嘅表現,就係話你知轉埋車都快過你一程。

其實你明唔明點解要起轉車站?係提升網絡效益,唔駛再下下死等M線,仲有其他路線可以選擇,轉車站就一條轉幾條,你個荃景圍轉車就一條轉一條,效率同吸引力都失免

以前去沙田一樣荃灣M轉X,點解轉車站一開就263就爆到要加班?事實勝於雄辯,就係你視為「亂轉車」果班人全部用腳投晒票去放棄荃灣轉車。你講果條61M,又係一開轉車站就要加班,簡單黎講咪就係乘客得益數量已經間接消化左佢兜路嘅缺點。一條轉十條線,同你條263兜完路落荃灣仲只可以上番一部M車,高下立見。

263同61M其實我完全睇唔到衝突位喺邊,你可以爭取61M停上層甚至直頭唔停轉車站,都可以開多個post問下版友甚至居民支唔支持263飛轉車站;東九線要飛轉車站黃大仙轉車嘅,咁我想問藍地洪水橋又搭咩野?青公61M沿線又搭咩野?係咪又要「荃景圍轉車站」等一條40號?68A係咪要華都落車行老連咁遠轉一條62X? 歷史唔會番轉頭,呢種舊式轉車吸引力係非常低。
leefung 發表於 2022-10-18 10:06 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-18 09:52
首先,259D轉59M/59X有咩問題?你會唔會叫中環搭東涌線去荔景轉番荃灣線叫亂轉車?呢個咪就係轉車站提升乘 ...

263主要客量係屯門公路轉車站....
如果263飛屯轉,咁不如殺左條線佢...

屯門公路轉車站成功係可以多飛車轉多飛車...
變相唔駛係個站度死等一架..而且非旺區可以用佢轉車通全港...
12Lane 發表於 2022-10-18 10:11 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2022-10-18 02:33
有冇諗下依個係唔係一個問題? 當年263R去到263就諗改快佢, 但咁多年有冇諗過改快48X/49X? 係近年先整到架 ...

49X 48,改快佢,真係笑到我。為左屯門居民要連荃灣居民利益都犧牲埋。

見唔見到九巴有sell黃大仙轉車站?粉嶺站轉車站?
完全岩晒閣下口味,但可惜你口中所講嘅改善工程都冇做到,原因係咩野呼之欲出。
連屯轉位置叫做比較空曠都咁難起個大型轉車站,市區起?咪塞多兩錢重。而家黃大仙已經耐唔耐排巴士龍,仲要推人去黃大仙轉車係咪食慒左?己所不欲,勿施於人,市區轉車咪更加衰,將新界區轉車壓力加落已經難以擴建/承受嘅市區區域。你不如話好似以前E33咁冚世界屯中落車轉輕鐵番屋企,都仲好過搞咩野市區轉車站。
樂仔〞 發表於 2022-10-18 11:41 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-10-18 10:11
49X 48,改快佢,真係笑到我。為左屯門居民要連荃灣居民利益都犧牲埋。

其實屯門人轉車人流一向都係大 , 直車唔搭走去轉車都係少數
以前 260X 屯市 , 61X 263 E33 豐景園 / 安友 / 屯市 , 960 960B 屯市一向都大把客落車
甚至有 44 小巴專登係豐景園同屯市捕住呢班轉車客
只係一個屯轉將本身係屯門區內或者市區轉車嘅客拉哂去屯轉處理

ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-18 17:15 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-18 10:11

為咗唔逼爆屯轉,走去搞堆城隧線用大河道北個站仔仲未計都仲要行一段路去轉車,甚至要穿過私人商場
夠曬本末倒置