hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線招標制度,是否應該以地區招標取代? ...
開啟左側

[問題] 路線招標制度,是否應該以地區招標取代?

0q9w8e 發表於 2022-10-30 09:02 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2022-10-29 08:19
如果按現有機制
皇后山最理想既處理方式,係城巴做78A,九巴做長途
270D拉入皇后山全日/277EX二拆三,其 ...

而家278A客量都一般
79X都有三份一人沙公上落

和菁支標都正常既
s3n370 發表於 2022-10-31 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2022-10-29 00:19
如果按現有機制
皇后山最理想既處理方式,係城巴做78A,九巴做長途
270D拉入皇后山全日/277EX二拆三,其 ...

你嘅重點係點樣令乘客有最大嘅“益處”,甚至係“好氣氛”近跡巴迷視角。
問題係專營權本身就有獨有、排他,保障巴士公司嘅意味。
巴士公司利用個權去盡賺,互相過招;運輸署自要做公證。
所以我一早講過招標只係第一步,往後點改線嘅過程亦舉足輕重。
雖然呢幾家嘅行為唔係同乘客益處對立,但亦唔可能百分百同步。
咁嘅框架下,點樣可以做到你理想結果呢?

用番你最理想嘅例子,78A同長途線嘅經營權對調,
兩巴係咪真係會咁乖咁剩係做自己果堆線?

以其他區明爭暗鬥嘅例子,九巴好大誘因先大手拉聯和墟嘅線,
甚至係搵276系是但一條入埋去,再搞雙向分段大小通吃。
咁城巴做果條78A仲會唔會做到九巴咁好景呢?

反而城巴做長途,做得疏但定點,源頭截到個客嘅機會大得多。
問題係要等呢區全面入伙咁解。
當然做埋78A就更完整,但問題係連埋78A去招標,
地頭蟲又會有好大優勢。

又例如,整個跨公司轉乘拆賬機制,巴士公司仲有無誘因去開,
運輸署又有無咁易放行一D較大競爭嘅路線,
令康城有較好嘅“氣氛”呢?
(而我懷疑對巴迷就好氣氛,但對運輸署同巴士公司就未必。
就算營收唔好,巴士公司未必敢輕易重整,
而兩巴交鋒對監管機構係唔易平衡)

況且,兩巴早有跨公司轉乘計劃,互免對家員工家屬乘車,
以至壞車過客等嘅拆賬機制。無野可以阻到巴士公司去擴展到更多路線。
巴士公司想做的話,點解而家都無?
由運輸署主導,巴士公司整個象徵式$1優惠,你會唔會收貨?
強制補差額,又會响專營權入面嘅收費表外加多一個收費上限,有違專營權喎。

你嘅口雖然唔係中央規劃,但提出嘅願景唔係無中央規劃之名但有中央規劃之實,
就係响中央統籌嘅環境先至實現到 --- 响今日嘅框架係極易走樣。
s3n370 發表於 2022-10-31 18:12 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-10-29 00:31
海濱一M一A一x對比番咪就係而家78A/503,79X嘅角色囉。

皇后山同海濱似嘅地方係自成一角又唔近鐵路。
但唔似嘅地方係,海濱一條238X直達旺區之餘,
靠佢轉去港九其他各區亦係合理嘅路徑。
皇后山就較難開到條咁萬用嘅線。
焗住九龍港島方向都要一開四。

考慮埋現有專營權,情況就更複雜。

但呢度大多意見係話條線怪,係基於唔能夠入現有地頭蟲嘅地頭。
咁唔搶攻得,係咪唔駛諗可以點樣守住個地頭呢?
地頭蟲响出面咁多線,加一兩車就拉到入去,
如果路線網太多漏洞俾地頭蟲,咁咪變佐新經營者贏佐支標等於無贏過?
好多人認為開一班車就可以頂住對家拉線係弊病,
但响度就俾佐空間同時間新經營者,去站穩陣腳。

九巴一個唔該就拉佐278A入皇后山,再有空間拉多幾條的話,
咁不如玩番地區專營算數?變番地區專營,D巴士線又會唔會咁百花齊放呢?

屯門果面嘅情況好類似。
條50M係怪,但無佐呢條線,有乜可以阻到九巴用“提供區內接駁”為名,
拉良田、大興、山景嘅線入去變相搶長途客?