hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 978 21/10 南行早繁客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 978 21/10 南行早繁客量統計

kmb270b 發表於 2022-10-21 11:28 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

978 21/10 南行早繁客量統計
日期:21/10/2022(星期五)
時間:華明開0730
用車:WL3858 (E6X37)
載客量:146人
華明總站上12人

/時間/車站/上客(月票客)/落客/總客量
0732 欣盛苑 +4 / -0 / 16 (樓上上車)
0734 牽情間 +15 (10)/ -0 / 31
0738 粉嶺站 +3 (1) / -0 / 34
0740 嘉盛苑 +8 (4) / -0 / 42
0742 華慧園+2 / -0 / 44
0748 清河邨+13 (5) / -0 / 57
0749 曾梅千禧學校 +7 (3) / -0 / 64
0751 北區醫院 +3 (2) / -1 / 67
0758 上水站 +6 (2) / -2 / 73
0800 彩蒲苑彩碧閣 +5 (1) / -0 / 78
0802 彩蒲苑彩顏閣 +5 (3) / -0 / 83
0817 大欖隧道 +20 / -15 / 103
0837 西區海底隧道 +0 / -10 / 103
0845 港澳碼頭 +0 / -28 / 103
0848 中區政府碼頭 +0 / -10 / 103
0849 中環五號碼頭 +9 / -2 / 112
0855 郵政總局 +0 / -16 / 112
0858 政府總部 +0 / -7 / 112
0901 香港會議展覽中心 +0 / -9 / 112
0902 灣仔訓練池 +0 / -9 / 112
0905 會展站巴士總站 +0 / -3 / 112

全程行車時間95分鐘
全程總客量112人 (76.7%)
(備注:0914 下班978到達會展站;上落客人數有機會有少於10人誤差)

繼上次星期六北行數978客後,今次數下大部分路線嘅黃金時段 — 早上繁忙時間。今次978上繁客量有接近8成,而且同時段978開緊9~10分鐘一班車,更有978A, B分薄客量,所以112人嘅客量對樓主黎講實在係非常唔錯。可以見到978喺東鐵過海後5個月,客量跌幅已趨平穩,現時繁時9~10分鐘仍然有良好載客量,相信繁時再減班機會非常輕微。

從新界上客人數睇,百和路沿線佔44人(北區客量53%),清河邨一帶佔23人,上水站一帶只有16人,可以見到客量佔比最重依然係唔近地鐵嘅粉嶺南一帶。然而,今次978喺開車後32分鐘先上公路,何況上水市中心一帶跌客都非常嚴重,喺上水迂迴曲折嘅走線更顯不必要。如果能盡早開辦直上雞嶺或清河邨後上公路嘅978P,必定會吸納更多粉嶺南居民。另外,欖隧網絡及九巴月票分別貢獻約20及30人,可見978能繼續利用九巴自身嘅優勢維持客量。

港島方面,大站固然係落咗近30人嘅港澳碼頭,但令人意想不到嘅係,978於中環碼頭亦都能執到近10 個貴價短途客(估計係離島返工客),而978於灣仔北一帶仍然有20幾人嘅客量,可見南行海皮走線仍然有一定價值。

長遠黎講,978繁忙時段不宜大幅更改走線,否則會破壞與欖隧網絡嘅協同效應。唯獨非繁時段客量欠佳時,宜調整走線(如繞經銅鑼灣),同時於繁忙時間亦應該為客量佔比最重嘅百和路一帶增設特快978P線直上公路。唔知各位網友對978嘅未來規劃有乜睇法呢?歡迎留言!

YY487 發表於 2022-10-21 11:41 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| kmb270b 發表於 2022-10-21 11:54 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-10-21 11:41
所謂八成載客率完全係篤數篤出嚟
照咁樣咁 1A 直頭 200% 載客率

係呀
但係1A係沿線每一個地區都有上有落
長途線如978既然絕大部份客都喺新界上港島落
呢一個計算方法亦唔會太牽強吧
toby_tl10 發表於 2022-10-21 13:42 | 顯示全部樓層

華慧園去彩顏閣要20分鐘,睇見都唔開胃。粉嶺站搭火車20分鐘已經到沙田。

拆特快嘅話,華慧園直達欖隧,應該起碼慳15分鐘?

或者華慧園之後入清河總站(唔停曾梅同北區醫院),跟去直去欖隧,都快唔少。

非繁如果唔大改,搵多幾班同273交換用車囉,最多273上2部ATSE。九巴有齊數據,知道每一班978有幾多客,用咩車夠載。同區嘅673都可以考慮非繁同270交換用車,上水總站冇單層線,最近係翠麗嘅270。華明有273就應該好好善用。
To infinity... and beyond
kay 發表於 2022-10-21 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層
如果以北部都會區發展
九巴又覺得中鐵幫唔到新界東北既話
978其實都可以留到開關同人口增加
鐵路載唔晒個陣倒返堆客落佢度
laikingho 發表於 2022-10-21 14:02 | 顯示全部樓層
kmb270b 發表於 2022-10-21 11:54
係呀
但係1A係沿線每一個地區都有上有落
長途線如978既然絕大部份客都喺新界上港島落

1a往尖沙咀放學時間都可以上到100人,7.6收費時
 樓主| kmb270b 發表於 2022-10-21 14:14 來自手機 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2022-10-21 13:42
華慧園去彩顏閣要20分鐘,睇見都唔開胃。粉嶺站搭火車20分鐘已經到沙田。

拆特快嘅話,華慧園直達欖隧,應 ...

華慧園直上 個人擔心未必夠客
如果照停清河、曾梅
之後跟E43經粉錦上公路唔知可唔可行呢?
slsso 發表於 2022-10-21 14:26 | 顯示全部樓層
大欖咁都計+20
中環上客都計落去

條數真係發水喎

話說中環碼頭上車班客,係搭緊0810長洲開/0820南丫島榕樹灣開既船
依個行車時間,只可講 "遠過住離島"
EW9016 發表於 2022-10-21 14:42 | 顯示全部樓層
早繁改牽晴間開再入華明欣盛苑直走啦;
批車泊一鳴路STAND BY得唔得?
一定好過自轉一圈啦
 樓主| kmb270b 發表於 2022-10-21 14:48 來自手機 | 顯示全部樓層

EW9016 發表於 2022-10-21 14:42
早繁改牽晴間開再入華明欣盛苑直走啦;
批車泊一鳴路STAND BY得唔得?
一定好過自轉一圈啦

可以嘅話係好事 但一鳴路雙線雙程
仲有一堆校巴、私家車違泊
應該無乜可能🥲
但係其實最嘥時間都係彩園路陪塞