hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴930X客量報告 [或可反映為何930客量跌] ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴930X客量報告 [或可反映為何930客量跌]

VP529Z 發表於 2022-10-22 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-10-22 10:03
934被930X封殺咗後路,好難做到全日,一來運署未必批,二來九巴自己都唔敢做,934嘅服務範圍比930X細,港 ...

936的確最有潛力,但九巴又唔知發乜神經要經荔枝角,搞到東北葵口碑差,見935得幾班都坐爆就知咩事
 樓主| ricky 發表於 2022-10-22 18:08 | 顯示全部樓層
VP529Z 發表於 2022-10-22 11:23
936的確最有潛力,但九巴又唔知發乜神經要經荔枝角,搞到東北葵口碑差,見935得幾班都坐爆就知咩事 ...

唔想對家在長沙灣新區搵機會開新線囉。同埋936非繁齋做北葵唔夠客。
前荃葵青區居民
Ricky403 發表於 2022-10-22 18:14 來自手機 | 顯示全部樓層
VP529Z 發表於 2022-10-22 11:14
當930X未存在嘅時候九巴根本冇考慮過改線做大934,例如經荃景圍、或者楊屋道,到頭來自己荃灣個餅比930X ...

九巴2003-2012年整體服務都係垃圾級
都唔好話934,連30X/234X甚至48X都唔係做得好,無定向班次,車又舊又虧
Ricky403 發表於 2022-10-22 18:28 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-10-22 09:45
咁934咁既定線點開全日
依家都半日左好耐

而家九巴肯做934,但輪到運署阻撓
之前又畀某站友嘈借啲意抽走其他線嘅車,再唔係就話客量唔得唔好再燒車加時
其實呢兩樣野都係當代香港巴士服務嘅寫照啦

好似272X咁,表面話唔會抽72X車住,但過多排又點知變成點呢
話九巴生人霸死地,不如話運署默許九巴趕客落鐵反而感覺上鐵路通車後嘅重組,對於Ex-K要分K-split嗰啲都鬆手過Ex-M全袋嗰啲
當年東涌綫通車可以燒到去100同300,將軍澳綫、西港島綫同南港島綫通車巴士大屠殺,觀延純粹多兩個站都要整死212
至於屯馬連成一線同紅磡接通港島,好似交車可以無限delay咁,286M蝕本野都拖成年104都等咗兩三個月先血洗,101 111直頭減好少,減完都仲係密過屯馬綫+東鐵綫
Kj2052 發表於 2022-10-22 18:32 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-10-22 18:28
而家九巴肯做934,但輪到運署阻撓
之前又畀某站友嘈借啲意抽走其他線嘅車,再唔係就話客量唔得唔好再燒車 ...

因為已經減無可減
之前大把線,有大把車可以減

而家有啲線未通車已經開20-30,根本要減的之前已經減左(I mean 屯馬)
1234567 發表於 2022-10-22 18:50 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-10-21 22:59
其實點解930X唔停皇后街,停呢個站會拖慢車程?

站位太細,所以淨係比930停然而要做真全日(開埋上繁逆向)一定要停皇后街,因為西環住宅客的比例係港島巴士傳統區內最高的,即係逆向最易出客的站。
HE7921 發表於 2022-10-22 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2022-10-22 18:50
站位太細,所以淨係比930停然而要做真全日(開埋上繁逆向)一定要停皇后街,因為西環住宅客的比例係港島巴 ...

其實930往荃灣都係好後期先加停皇后街呢個站
 樓主| ricky 發表於 2022-10-22 20:06 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2022-10-22 18:50
站位太細,所以淨係比930停然而要做真全日(開埋上繁逆向)一定要停皇后街,因為西環住宅客的比例係港島巴 ...

皇后街已經好多線停,大典話2013年已「擴建」過,即係原本仲細
前荃葵青區居民
JF7222 發表於 2022-10-22 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-10-22 20:06
皇后街已經好多線停,大典話2013年已「擴建」過,即係原本仲細

但係2022年都再擴建完,930X都係冇加站。
1234567 發表於 2022-10-22 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層

JF7222 發表於 2022-10-22 21:14
但係2022年都再擴建完,930X都係冇加站。

即係城巴唔想做930X上繁逆向啦,如果唔係皇后街係必停站(港島中部最多人住嘅地方)。如果930X做上繁逆向我相信會係新界西隧線之中最多客的一條。依家根本冇人會慢碌930入荃灣返工。