hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 106 cut 1/3 車輛企劃
開啟左側

[建議] 106 cut 1/3 車輛企劃

106116_1023 發表於 2022-10-27 19:50 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-10-27 19:20
106 對比 8X 好搵咁多
城新衝住去做啦
同樣情況咪即係 106/82 關係,

仲未明?
而家西行正正就係做緊柴小>筲西太+筲箕灣至銅記去九龍,更加係唯一去黃埔紅磡下路的路線。
慢碌返九龍?102咪一樣筲箕灣慢碌返九龍,無分別,一樣多人坐。
MTR筲箕灣去宋皇臺都要36分鐘,當你上落月台至出口距離+出口至目的地距離行2個字好未?都要9個字,同巴士有幾大分別?

如果你找$7.0 VS $11.6做例子既話就仲好笑,
而家就係班客都唔會介意比多左小小錢唔坐(/等唔切) $4.9既82而坐 $11.6既106,
11.6-7=4.6,
11.6-4.9=6.7,
你話邊個賺多D?
損失$7客賺$11.6客還是損失$4.9客賺$11.6符合巴公利益?
而且為求賺一小部份既直出北角客而放棄筲箕灣至北角去土九客完全講唔通,又唔諗下點解咁多年8X/19連1班翠灣直出北角既特車都整唔到
Chelsea FC
brianso198 發表於 2022-10-27 21:01 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-10-27 19:20
106 對比 8X 好搵咁多
城新衝住去做啦
同樣情況咪即係 106/82 關係,

不如咁問, 有得選擇咩?

608從來亦唔會係一個選擇, OK?
 樓主| 天空之神 發表於 2022-10-28 02:25 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2022-10-27 19:38
8X還8X,5C還5C,都唔經尖沙咀慈雲山關106乜野事?巴公你又無份,人地慳唔慳車對你有乜影響?
完全睇唔出 ...

一開始已經講左直出北角係為慳車加價特快係副產品

8X 唔再拆新特快係因為獨市
我唔明點解西行同 82 比? 慢咁多
去北角班客一早上哂 8X ,有車既話
平車死忠就會 82 想快少少就 8X 超特快就 106

106 根本就半邊流水線
另一邊頭段都無人有興趣慢碌
.
106116_1023 發表於 2022-10-28 11:42 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-10-28 02:25
一開始已經講左直出北角係為慳車加價特快係副產品

8X 唔再拆新特快係因為獨市

而家頭段就係有班客唔介意比多左小小錢坐去筲西太,
同 82 比係兩者都係柴小>筲西太,唔係講去北角,即係話做短途出筲西太比直去北角賺更多,明唔明?
你都識話8X係獨市,即係乘客硬食$7,
但而家講緊已經有班客唔坐/等唔到$4.9既82直接upgrade $11.6既106出筲西太,
比較之下,$7 upgrade $11.6 定$4.9 upgrade $11.6升幅多D?
$7 upgrade $11.6 得到的:極少部份直出北角的客。
$7 upgrade $11.6 損失的:損失筲箕灣至北角過海客、損失本來坐$4.9既82 upgrade $11.6的客,間接令82更擠迫倒走區內客、令8X大減班損失北角至跑馬地客。
$4.9 upgrade $11.6 得到的:得到本來坐$4.9既82去筲西太 upgrade $11.6的客令82更多空間做區內客、筲箕灣開始吸過海客、北角至跑馬地客維持現狀。
$4.9 upgrade $11.6 損失的:無。

另外唔係講8X拆唔拆問題,係8X自1996年開辦以來有無開過一班翠灣直出北角既特車?
如果咁高需求點會26年黎一班直出都無?
連82X都開到但都無一班8X翠灣直出特車就睇得出有幾低需求。

如果話要慳車,本身8X,82都已經減左班。
如果話要加價,大佬呀8P去灣仔都係$7.2,你8X去北角都已經收$7仲唔心足。

Chelsea FC
 樓主| 天空之神 發表於 2022-10-30 07:54 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2022-10-28 11:42
而家頭段就係有班客唔介意比多左小小錢坐去筲西太,
同 82 比係兩者都係柴小>筲西太,唔係講去北角,即係 ...

無架 , 即時抽番 8 架車出黎立竿見影
反正飛左既地方本身都有限乘客唔會慢慢碌
兩巴又唔會願意縮短路線放棄過海後流水

有 82 唔搭搭 8X 81 或者 85 都合理D
一係就 2 仔 2A
點會有一班客走去搭 106 , 除非有月票或者 $2

翠灣直出 / 柴小直出唔做係獨市, 唔係無得做
正如 82X 8P 開之前都無人諗過會有客翠灣直出
788 開之前個個都係搭 780 慢碌柴斜
106 直出北角, 只係 cut 車既副產品黎
.
106116_1023 發表於 2022-10-30 12:22 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-10-30 07:54
無架 , 即時抽番 8 架車出黎立竿見影
反正飛左既地方本身都有限乘客唔會慢慢碌
兩巴又唔會願意縮短路線放 ...

理據荒謬,盲目為抽而抽,筲箕灣至北角點會無客上?
筲箕灣西灣河唯一土九車,加上康怡太古坊商業區,
睇下近年幾多新界太古坊路線就知重要性。
慢碌?MTR筲箕灣去宋皇臺+步行都要9個字喎兼要轉2次車。
而且紅隧口直入黃埔紅磡下路,唔洗轉車一程車夠哂方便點會無客?

其實你知唔知道乜野叫筲西太?
柴小去筲箕灣西灣河太古何來8X、2、2A?唔好講笑啦。
而家就係班客等唔到81/82而轉坐106,尤其樂軒臺開始無85,興華圈81逆走唔同站,班次又疏,
仲有一個原因,
就係環翠去筲箕灣車程只係約12分鐘,
MTR柴灣去筲箕灣雖然係5分鐘,但行果條天橋去新翠+筲箕灣出站都至少行2/3個字,
柴斜就更加無鐵,所以而家咪有班柴灣短途客囉。
有柴灣短途客,又可以筲箕灣開始吸過海客,講賺錢能力肯定比直出北角高好多,仲有助舒緩82做更多區內客。

翠灣直出北角唔係獨唔獨市問題,係26年黎8X一班直出北角特車都無既問題。
開82X好明顯係描準太古坊商業區客源,開8P係替代80兼有銅記大客倉。
如果翠灣直出北角咁高需求點會連早繁一班直出都無?(唔好話咩獨唔獨市,特車有特車做,正線照舊,無衝突)。
788/780/789各做係因為金中上環係一大客倉,唔通北角可以同金中上環比較?

同埋唔好忘記8P、8已經有環翠/柴斜直出永興街功能,即係成個柴小本身已經有直車去炮台山,
結果你所謂直出就只能做北角3站,完全撐唔起彌補唔到柴灣短途客同筲箕灣至北角過海客既損失。
即使龐大需求既601,619都唔敢只做北角,有咩可能只做柴小5站去北角3站就夠開全日,真係妙想天開。

而家又有短途貴價客,一程又有幾段客,比抽車更大賺錢能力。
盲目CUT車只會趕客,又擾民,又影響巴公收入。
Chelsea FC
 樓主| 天空之神 發表於 2022-10-30 18:29 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2022-10-30 12:22
理據荒謬,盲目為抽而抽,筲箕灣至北角點會無客上?
筲箕灣西灣河唯一土九車,加上康怡太古坊商業區,
睇 ...

咁你就要問當日做調查既版友

我都見過筲箕灣 太古既 106 真係有限客仔
呢個係事實黎

留哂條尾寫 106P 都預咗班客要打爆佢先有前途
.
106116_1023 發表於 2022-10-31 00:34 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-10-30 18:29
咁你就要問當日做調查既版友

我都見過筲箕灣 太古既 106 真係有限客仔

#3咪講左囉,拎住一班車既所謂數據就話去討論真係兒戲,
你睇唔睇到大部份板友反對所謂一班車定論?
明明你就係想有車小西灣直出北角,扮乜野根據份所謂調查!
更加無人叫你引用出黎。

有限客仔即係幾多客?咩時段?我都見過8X有限客仔。
想講筲箕灣、太古即使102,606,682等路線都係有限客仔,
既然你話筲箕灣太古有限客仔,咁就更加要行埋鰂魚涌至銅記,咁就會夠客過海。
如果照你建議,只得北角至銅記哪來夠客?到時好大有機會空車出北角,又唔夠客過海,又累到8X減班倒跑馬地客。
維持現狀可以執唔少柴灣貴價短途客、像102筲箕灣一路儲客到銅記夠客過海,東區有直車去黃埔下路。

講106P?睇唔睇到點解改由健康村上橋?#16已經講左康怡太古坊商業區既重要性。
而且我見過太古坊後已經FULL。
仲有,106P爆唔爆都構唔成可以直出北角既理由,唔好九唔搭八。
你仲未解釋點解26年黎8X一班翠灣直出北角特車都無?
Chelsea FC
 樓主| 天空之神 發表於 2022-11-11 09:33 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2022-10-31 00:34
#3咪講左囉,拎住一班車既所謂數據就話去討論真係兒戲,
你睇唔睇到大部份板友反對所謂一班車定論?
明明 ...

下,106P 咪做哂太古坊康山,健康邨上橋出紅隧

到底你睇左咩出黎?
.
106116_1023 發表於 2022-11-11 18:46 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-11-11 09:33
下,106P 咪做哂太古坊康山,健康邨上橋出紅隧

到底你睇左咩出黎?

你睇清楚D,係講緊點解由原本西灣河上橋都要改健康村上橋。
難道你以為原本106P係健康村上橋?
連本來sell特快都要為康怡太古坊而改成健康村上橋,
全日正線何德何能飛哂柴灣至北角?

你目的都係想開翠灣直出北角姐,做乜唔肯寫落原文前言?
要去到#7先講真正目的,遲唔遲左D呀,想轉移視線?
你幾時先肯解釋點解8X咁多年連一班直出特車都開唔到?
睇唔出單憑小西灣直出北角仲有乜咁大全日需求要再多條線囉,
82X健康村行番健威又得,
8/8P/85P又已經有去炮台山既功能,
為左小西灣去北角3站而放棄貴價短途客同半段過海客真係莫名其妙天方夜譚。

Chelsea FC