hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九龍城區議員要求改善九巴17服務
開啟左側

[其他] 九龍城區議員要求改善九巴17服務

ENS529 發表於 2022-10-26 12:18 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2022-10-26 11:51
以前下午3點開始就會陸續有大批巴士私去愛民做17,我記得有唔少車係101、215X等線拉過嚟,唔知而家係點
不 ...

早嗰排放學時間推早到點幾兩點,
唔知仲有無影響?

另外,
年頭嗰時愛民掛牌站長退休後,
好似已經索性連站長個位都收埋,
愛民喺車務上都要由其它站頭去遙控...

不過, 一條荔廠地頭內嘅九廠路線,
可能都注定係九巴內部制度下嘅悲劇...
HG6729 發表於 2022-10-26 13:24 來自手機 | 顯示全部樓層
九巴有心都做1A先啦… 17 唔搭咪搭66反正都啱路
ky927 發表於 2022-10-26 13:55 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2022-10-26 12:16
何文田有肉食條A20就唔會到依家都暫停服務,城記就一早嘈要拉上去啦。事實成個何文田根本養唔到線,有客 ...

A20 例子其實唔係好成立

1) 城巴同類A17/A23 都係依然暫停服務
2) A20有無肉食唔敢講,但機場市區線mark up嘅rate,我相信係比市區其他線易回本
3) 當然,我都認同何文田難養線,但我意思係之前有另一個post好似又係民賤聯要求去東區線,咁所以講有608拉入去爭食嘅可能啫,亦都唔需要太在意
GU9338 發表於 2022-10-26 13:59 來自手機 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2022-10-26 12:16
何文田有肉食條A20就唔會到依家都暫停服務,城記就一早嘈要拉上去啦。事實成個何文田根本養唔到線,有客 ...

A20 停駛其實同何文田食冇乜關係
呢種走線就算疫情前都係拍蚊架啦
B.B.B. 發表於 2022-10-26 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層
紅van 食到你估佢唔上黎食?
ATH1 發表於 2022-10-26 15:38 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2022-10-26 13:24
九巴有心都做1A先啦… 17 唔搭咪搭66反正都啱路

1A最密都得7-8, 17起碼有5分鐘先
kl4903 發表於 2022-10-26 16:47 | 顯示全部樓層

B.B.B. 發表於 2022-10-26 14:27
紅van 食到你估佢唔上黎食?

N年前開過一條.. 好快已經俾17頂死咗
而一直仲有譚公道小巴同17搶土瓜灣客既.. 但........ 都係算吧啦
永 遠 懷 念 邪 車 子 JE 1812 ‧‧‧
xdxd 發表於 2022-10-26 17:48 來自手機 | 顯示全部樓層
17唔夠載都唔係一兩年嘅事啦…
ryumew 發表於 2022-10-26 17:49 來自手機 | 顯示全部樓層
開17X, 如同215X快速到觀塘,可以做埋和樂翠屏,有客保証
henryfung1515 發表於 2022-10-26 18:01 | 顯示全部樓層

高峰時期過半人,佢系未斷纜都計埋落去:
如果廣場都有過百人等,跟本唔使去到常樂邨,廣場已經上唔到,愛民本身都有條隊。
份野跨大咁多