hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區議員反對72減班
開啟左側

[其他] 大埔區議員反對72減班

kmb71k 發表於 2022-11-15 01:15 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2022-11-14 09:15
73A 大埔 - 圓洲角段已經比小巴打到無乜客咁濟,根本就要縮班先得。

唔該你搵日下繁去廣福邨睇下73A返華明方向有幾多人坐先至講73A有冇俾小巴打殘

但係北行係塞車問題下做唔到。

北行除咗吐公間中炒大鑊之外
邊度會有塞車?

73B 家陣南北客量失衡其中一個位就係大窩西,明顯就係要73B 提速先解決到。

你調番轉嚟講
73B北行改行大窩西係因為佢客量唔太得
所以先至改行大窩西執客囉唔該

以上回應,是否可行?是否合適?
天空之神 發表於 2022-11-15 01:24 來自手機 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-11-13 13:48
你縮到一個鐘一班都叫仲有得縮架,到時你咪同人講你咁做係同人搶梗客囉

可以唔好嘔番果3架車出黎架,你地 ...

事實係除左 73 要郁
其他維持原狀咪算
da93 發表於 2022-11-15 01:34 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-11-15 01:24
事實係除左 73 要郁
其他維持原狀咪算

郁完唔覺得服務有改善到,點樣說服到居民?
天空之神 發表於 2022-11-15 03:35 | 顯示全部樓層

da93 發表於 2022-11-15 01:34
郁完唔覺得服務有改善到,點樣說服到居民?

咁你想係現有資源點改善? 定唔使郁?

.
da93 發表於 2022-11-15 04:03 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-11-15 03:35
咁你想係現有資源點改善? 定唔使郁?

係冇野可以做到

而就算呢一刻我話俾你聽有方法,都唔會係即時見效,要好長時間。
天空之神 發表於 2022-11-15 04:51 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-11-15 04:03
係冇野可以做到

而就算呢一刻我話俾你聽有方法,都唔會係即時見效,要好長時間。

咁係咩方法? 唔計加車開 275
.
da93 發表於 2022-11-15 05:12 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-11-15 04:51
咁係咩方法? 唔計加車開 275

第一:重新整理而家成個區間嘅收費先,你依家經過/去工業邨嘅線,條條都唔同價,但要做亦都唔容易,點樣去分清堆線,加唔加雙向分段,加又應該點去加,全部都要諗。

第二:72A未來點樣發展,尤其是當你72嘅前景其實唔係太樂觀嘅時候(272E應否全日嘅問題),而且,對72A呢d本身已經存在雙向分段嘅路線黎講,要用咩方向檢討。

第三:274P將來如果能夠全日的話,應該點樣變陣,就算將來要做雙向分段嘅話,著眼點應該放晌邊,工業邨-大埔市-白石角-馬鞍山呢幾個區域,如何分主次。(肯定唔係去泥涌呀,兜埋沙田醫院果d無謂野)

第四,將埔線將來應該如何評估及作出預期。

最後,我照直話俾你聽啦,275其實我都唔會叫佢重開,但我提275,最重要嘅係講出,如果堆車一旦俾你無限量抽走嘅話,自然係一個死局。同埋如果我嘗試晌有275同冇275去做不同情況假設下,證明當日呢種線嘅存在,對你去講重組黎講,彈性比而家大。

再講,就算我唔講275果3架車,根本而家係全大埔都唔夠車,連稍為鬆動d嘅72x都會郁,但一句囉,唔講並唔代表件事冇發生過。