hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新區居民投訴上唔到巴士, 但唯一中標者卻無客. ...
開啟左側

新區居民投訴上唔到巴士, 但唯一中標者卻無客.

teddybus 發表於 2022-10-30 03:31 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2022-10-30 00:43
有資格叫50M果架叫左做67A, 冒牌既50M係轉唔到地下鐵路荃灣線

唔好成日將無知當有趣啦
50M去嘅係MTR Tuen Mun station呀!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
oliverlau + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

KE7066 發表於 2022-10-30 03:33 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2022-10-30 03:00
死症啦,一早講過呢個問題

一次半次就有你(但當然冇回頭),日日咁搭真係搞唔掂 ...

K54 無車又唔願塞屯公搞唔掂你都要坐架啦
shakugan2005 發表於 2022-10-30 03:54 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2022-10-30 03:33
K54 無車又唔願塞屯公搞唔掂你都要坐架啦

行過去兆康站搭囉, 只不過居民一早買哂合適既月票去搭K54或67A, 唔搭會蝕抵
shakugan2005 發表於 2022-10-30 04:05 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2022-10-30 03:31
唔好成日將無知當有趣啦
50M去嘅係MTR Tuen Mun station呀!

經荃灣地鐵站前往葵芳地鐵站更有資格叫50M, 去得屯門站應該叫50A或50K, 明明就係黃公司搗亂

cky 發表於 2022-10-30 04:41 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2022-10-30 04:05
經荃灣地鐵站前往葵芳地鐵站更有資格叫50M, 去得屯門站應該叫50A或50K, 明明就係黃公司搗亂

咪再徒心機講乜嘢資格正名搗亂啦
都唔會有人在意佢叫 M 叫 K 定係叫 XYZ
九巴條 268M 都唔叫做 268K
A36 亦唔會叫成 A36K 之類

勿重蹈 RDP 聖經學者的覆轍
把 "路線號碼法則" 視為另一本聖經

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 10 給你一個like

查看全部評分

lsc04d11 發表於 2022-10-30 06:40 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2022-10-30 04:05

要錯就唔只50M啦。。。 好應該
九龍站 叫54X 九龍東叫254D 屯門站線叫54K/254 上水線就由佢叫56/A都冇相干  過海就叫954/956

即使九巴唔將上村嗰條54改名都ok

(但如果九巴肯改54,城巴既屯門站線就可以用54)

唔明點解係要執著路線
城巴最錯係要霸晒啲整數....
tommy14D 發表於 2022-10-30 06:40 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-10-30 02:51
其實係咪好想好似安達臣 有哂所有全日線 213D 213X 213M 214 88 613 先滿意?

擺明係啦,不過唔係新區應該有嘅嘢咩
tommy14D 發表於 2022-10-30 06:42 來自手機 | 顯示全部樓層
城巴冇興趣做畀返九巴做啦,皇后山又係咁hea
shakugan2005 發表於 2022-10-30 07:08 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2022-10-30 06:40
要錯就唔只50M啦。。。 好應該
九龍站 叫54X 九龍東叫254D 屯門站線叫54K/254 上水線就由佢叫56/A都冇 ...

城巴另一個錯係唔應該佔領哂50/55, 只可以二選一, 係九龍果邊又亂咁搶20/22, 製造一個歪風;

其實九巴係唔係驚城巴再亂咁搶編號所以學埋城巴D衰野走去亂咁用90/97? 咁當初九巴就應該一早用90/97而唔係用290/297啦

AVBWU39 發表於 2022-10-30 07:10 來自手機 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2022-10-30 06:42
城巴冇興趣做畀返九巴做啦,皇后山又係咁hea

兩間咪一樣,同埋而家又唔係城巴唔開車