hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 795X班次問題
開啟左側

[突發!] 795X班次問題

JX9097 發表於 2022-11-4 16:28 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2022-11-4 15:26
荔枝角6號同904中間嗰條先係食飯坑
171/905中間係通道
32H基本上開車前十分鐘內先會到

感謝指教
現實都真係未必塞得落795X
171已經同32H share
905會展依家又擺唔到咩車
荔枝角真係要霸孖坑嚟擺車

前排又畀6/ 904霸住
中間擺埋食飯車都冇坑剩

同埋真係死執爛執,九巴都肯定即刻塞32H入去
Ricky403 發表於 2022-11-5 10:51 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2022-11-4 12:27
想問下實測下繁795靠勞資執50%以上客有冇實際數字?

我比下我見到嘅數你睇?

行得慢食唔到咪得50個,畀你1710班車頭段客量有啲增長都係70個
咁樣計嘅話,條數反而仲差咗添,況且旺角特快線得70個上公路客量都差㗎啦
起碼贏到171先再話795X客量ok啦
.
932gz6061 發表於 2022-11-5 11:28 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-11-5 10:51
行得慢食唔到咪得50個,畀你1710班車頭段客量有啲增長都係70個
咁樣計嘅話,條數反而仲差咗添,況且旺角 ...

你指出完795X有50魚係勞資打後上

我實證唔係

你再同我講咁係唔好客

2樣野有關係?

我又有講過795X客量好好?

後面又好笑,你用171同795X比有咩含義?咁不如用1A比啦

795X本身就係試新野,同彌敦道quota問題完全冇關係咁制

冇左條795X都好啦,厹都唔會拎番d quota

duncan827 發表於 2022-11-5 18:32 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2022-11-5 11:28

我實證唔係

算吧啦 對住某D人真係唔使咁認真 好明顯有人唔鐘意796C變793+795X哩個舉動 咪一直話795X點樣點樣冇客 點知客量唔差 自己"柒"左咪要搬其他野出黎講 如果唔係點抹走當初自己"柒"哩件事呀 不過D人愈抹愈"柒"姐 由當初講客量>執796P雞>同171比
Ricky403 發表於 2022-11-5 18:38 來自手機 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2022-11-5 11:28

我實證唔係

795X執唔到雞就得坐半滿/全車半滿
所以咪話佢有一半都係執雞
仲要呢個客量水平係喺最好客嘅下繁東行時段

老實講單張都派埋
將軍澳係啱時間想搭嘅都搭咗
將藍通車係最後機會
客量都唔再升就差唔多時候收網
Ricky403 發表於 2022-11-5 18:46 來自手機 | 顯示全部樓層
duncan827 發表於 2022-11-5 18:32
算吧啦 對住某D人真係唔使咁認真 好明顯有人唔鐘意796C變793+795X哩個舉動 咪一直話795X點樣點樣冇客 點 ...

將軍澳居民角度睇嘅,除咗西行無咗出旺角嘅真特快之外都幾好
不過原因係796C變793/795X有天降11架車,講緊係等於開多條九巴30X
另帖都講,大把重組有得倒咁多車實可以拆得靚

但係將藍通車新城合併無耐就黎,793 795X喺呢啲變化底下仲夠唔夠交數持續做落去就好有疑問
797早有先例可循,一旦新巴唔再想做795X,
 樓主| TY4934 發表於 2022-11-5 19:09 來自手機 | 顯示全部樓層

其實根本上自8月796C取消咗之後 第一:793嘅客量好明顯比前身796C少咗 仲要係全日15分鐘一班 第二:795X相隔半年提升至全日服務後好明顯都係唔夠客
 樓主| TY4934 發表於 2022-11-5 19:09 來自手機 | 顯示全部樓層
795X就算係特快都冇用
AVBE46 發表於 2022-11-5 21:25 來自手機 | 顯示全部樓層
TY4934 發表於 2022-11-5 19:09
其實根本上自8月796C取消咗之後 第一:793嘅客量好明顯比前身796C少咗 仲要係全日15分鐘一班 第二:795X相 ...

793比796C少咗客?

綜合呢邊同埋L字頭討論區,793客量同之前796C冇分別,但是班次密咗,即係做多咗客。同時間,旺角都冇明顯跌客,而九龍灣貢獻唔少(特別逆向+將軍澳來往九龍灣),週末同埋返工時間落去九龍灣睇吓先啦!而且冇乜人會用雙向分段收費,代表本身搭開796C唔睇時間繼續搭返793,客量base又大咗,同埋大家係咪之前經常性錯誤理解796C客量?

795X同意西行有班次調整空間,但東行下午至收車明顯開始做起,係地鐵搶客返嚟,一向搶客難過跌客啦!
932gz6061 發表於 2022-11-5 21:52 | 顯示全部樓層

TY4934 發表於 2022-11-5 19:09
其實根本上自8月796C取消咗之後 第一:793嘅客量好明顯比前身796C少咗 仲要係全日15分鐘一班 第二:795X相 ...

793少客過796C都講得出?

你不如話厹1A號少客過1號啦