hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 795X班次問題
開啟左側

[突發!] 795X班次問題

Ricky403 發表於 2022-11-6 18:09 來自手機 | 顯示全部樓層

herman15hk 發表於 2022-11-5 23:20
其實係開咗之後繼續唱淡793/795X嘅人有幾多個係真係住喺將南

平日晚7-8點山東街同登打士街都開始有多啲 ...

咪都係東行返歸多啲人肯搭
西行793/795X兩飛居民都唔buy
呢度已經失敗
kay 發表於 2022-11-6 19:07 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-11-6 18:07
係唔知將藍通車後半年至一年到,如果客量仲係無升會直落幾多姐
企人頂閘796P都照減班,795X甚至就算比而 ...

依家都無人追求ALL DAY20分架
唔夠客時段落25/30無人有異議

795X做唔起咪半日25/30算

不過到時肯定又有人話自己搞到好牌變爛牌
世界很簡單 人類很複雜
932gz6061 發表於 2022-11-6 22:49 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-11-6 18:07
係唔知將藍通車後半年至一年到,如果客量仲係無升會直落幾多姐
企人頂閘796P都照減班,795X甚至就算比而 ...

咪住,企人頂閘796P?下?你幾時見到咁嘅野?
屎有將藍重心就係795P到

795X呢個價錢減得有幾多?
932gz6061 發表於 2022-11-6 22:50 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-11-6 19:07
依家都無人追求ALL DAY20分架
唔夠客時段落25/30無人有異議

到時就話11架車係假仁假義,放完又收番,過橋抽板,次次都係呢d
932gz6061 發表於 2022-11-6 22:55 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-11-6 18:09
呢度已經失敗

咁796C都係咁樣架啦

你想點樣?做新客源又唔比?

講埋948南分全日分家,依家係唔係厹話想做但屎拒絕,然後掟11架車落793/795X都唔益青衣?
herman15hk 發表於 2022-11-6 23:01 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-11-6 19:09
呢度已經失敗

我平日少搭西行,但假日出去九龍受將隧塞車影響796C年代唔見得好多客

而家將軍澳站星期六日下午都叫做有人等793/5X有時都有條龍,只係分薄咗令條龍睇落短咗
少甜啊唔該
ATE7025 發表於 2022-11-7 09:36 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2022-11-6 10:42
全日南北定東西先
又真係夠客開全日?

先唔好講到咁遠話應否全日,淨係現有時段問題都多籮籮
1. 朝早 948A 頭班車開得太遲,06:40 先開頭班車,然後頭班車日日頂閘,成個服務時段係咪應該提早到 06:00?
2. 朝早長宏,長亨要等到 07:35 先有頭班 948X 可以過海,兼且只係服務到 08:05,之後要等到 08:35 先有第一班 948。啱啱先俾人數完話 948X 頭車淨係長宏加長亨兩個站都已經上到80人,仲未計之後青南,其實 948X 前後係咪應該加多幾班車,做好個銜接安排呢?
3. 948E 尾車太早,07:45 就開車,出12米嘅話例牌頂閘,08:40 就到康怡,咁係咪應該加時呢,08:30 先開尾班車都唔過分,唔通個個都係返九點?收$22,一個鐘就行完,都做到倒瀉籮蟹咁樣
4. https://www.facebook.com/groups/1449890572198575/permalink/1480795432441422/
948P 又係做到好垃圾,每班過百人,數字上長安唔少捧場客,但又唔加車,點解長安冇人坐兜路嘅 A,但山下直出嘅 P 就大受歡迎?到底係長安過海一定唔會搭巴士,定係巴士公司半放棄長安?更加唔好講回程咁耐都唔拆線
5. 跟住呢單最好笑,星期日朝早 948 爆到上唔到車,08:30 先開頭班車,青桃樓例牌頂閘,09:00 嗰班直頭留後,我諗全香港冇一條常規路線會連星期日朝早頭班都搞成咁
6. 再者,就算唔全日,點解咁耐都未開逆向班次?5:30-6:30 放工時段 249X X42C 42A 全部頂閘爆車上南橋,948 收幾點話?

成組綫要食得落11架車,真係完全冇難度

至於九巴嘅取態我諗上面都有人答咗你

stevechau 發表於 2022-11-7 15:40 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-11-4 10:41
下繁東行客統都數哂
文明里前50個,勞審至EMAX 50個

數乜鬼, 而家就係日日搭果班話你條數錯呀~
勞審-EMAX呢段有50人, 796P就唔止咁少客咁少班次啦~
所以大話怕計數, 一數就知你講既根本就唔make sense, 靠兇靠篤去嘗試製造事實~

79P, 都係果句, 2022年9-11月新城已合併, 而家出入將軍澳既都係城巴, 你既FF先有得開始討論
stevechau 發表於 2022-11-7 15:46 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-11-5 10:51
行得慢食唔到咪得50個,畀你1710班車頭段客量有啲增長都係70個
咁樣計嘅話,條數反而仲差咗添,況且旺角 ...

"旺角特快線得70個上公路客量都差"
咁唔好意思, 同時段旺角特快線, 就算大西北果堆應該都係差果邊黎
連268X同時段都未必敢包班班過70人入亞皆老街呢
你呢個類比, 又突然更顯795X唔算好客下都唔叫差......
係呢, 唔知你條79P咩客量呢
stevechau 發表於 2022-11-7 15:52 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-11-5 18:38
795X執唔到雞就得坐半滿/全車半滿
所以咪話佢有一半都係執雞
仲要呢個客量水平係喺最好客嘅下繁東行時段

咁講真, TKO真係乜都唔使做, 因為主流大量客都係唔會肯/識回流坐車
真係靠執雞盡做, 亦坦白講如果佢係執雞有呢個客量而唔係主力做, 咁你就更加無條件話佢客量差~
因為佢真係執雞的~
同方向你搵架93K甚至93P出黎, 我又真係唔見得佢好客過795X播, 93K家陣收幾錢咩班次話??

收網?? 收囉, 我都好想睇79P開線頭幾個月有幾折墮, 同埋佢折墮果陣你個窿係邊