hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 54 修訂時間表
開啟左側

[路線消息] 九巴 54 修訂時間表

shakugan2005 發表於 2022-11-3 04:50 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-11-3 02:21
沿線居民唔駛搭車?
兩條路好少可响分叉位睇到要行幾耐,咁你叫車長點揀? ...

沿線居民都搭唔到264R嫁喎, 依家係沿線都開左251B但都仲係HOLD 64K去元朗/錦上路站, 唔鐘意任揀未好似依家咁行但不停站囉
天空之神 發表於 2022-11-3 05:10 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-11-3 02:20
我諗法係開舊 64P 全日,64K 來回兜八鄉路,用 54 + 251A 的車源去做 64P。64P 64K 大埔墟站/元朗西開聯合 ...

無理由叫錦上路去錦上路站班客兜八鄉路掛等同送客比 72/72M密密做

所以成個錦田劃極鬼腳都劃唔掂
54/251A/251B/64S/64K/77K

我會想調返轉 251C 無張循環,
江夏圍 > 錦上路站> 八鄉路> 錦上路> 江夏圍,
拆左 251A 八鄉路以北果段出黎

咁你條 64K 就有機會行錦河路去八鄉路,
駁埋 251A,
不過新馬路果段錦上路就會無哂車
.
天空之神 發表於 2022-11-3 05:19 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2022-11-3 01:09
我寧願64k係錦上路站至上村不停站,比車長因應交通情況選擇行錦上路定錦田公路
...

錦上路班客唔使搭車去元朗同大埔?
.
shakugan2005 發表於 2022-11-3 05:26 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-11-3 05:19
錦上路班客唔使搭車去元朗同大埔?

錦上路班客未拎251B延長去元朗囉, 至於大埔, 64P取消後錦田公路點搭車去大埔? 未去上村轉返64K囉
鬼腳畫黎畫去都畫唔掂, 又要直接去八鄉路又要去到元朗, 咁未條條線半個鐘一班囉
GU9338 發表於 2022-11-3 06:02 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-11-3 05:10
無理由叫錦上路去錦上路站班客兜八鄉路掛等同送客比 72/72M密密做

64K 行錦河路
同樣地錦上路站 - 八鄉路以北一段錦上路得返 251C
無車去元朗一樣倒俾小巴

一係 251A 拉埋入元朗
不過無啦啦唔知點樣變多 2-3 部車出黎
shakugan2005 發表於 2022-11-3 06:10 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2022-11-3 06:02
64K 行錦河路
同樣地錦上路站 - 八鄉路以北一段錦上路得返 251C
無車去元朗一樣倒俾小巴

251A/251B拉入元朗斬左54去唔洗變多 2-3 部車出黎, 再唔係去完錦上路站落八鄉路兜個圈再返元朗, 嫌慢可以係錦上路站轉車
2076 發表於 2022-11-3 06:26 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-11-3 05:10

54/251A/251B/64K 4 條線。

本身係諗住 64K 一條搞掂晒錦上路的需求,先至可以 4 條線變 3 條線,做返密少少車。如果錦上路去錦上路站唔兜得八鄉路,即係錦上路點都要留 2 條線。加上錦田公路亦都要留元朗同八鄉路線各 1,其實點都冇得搞。

其實 54 拉去大埔,留 251A 但飛走八鄉路,64K 兜八鄉路,會唔夠車做,點都係要殺 1 條線。

如果八鄉路以北果段分開處理,我會諗

64K 來回經八鄉路同錦河路
251B 取消
251A 取消
64A 八鄉路-錦上路-東匯路-錦田公路-大埔
54 不變
54A 八鄉路-錦上路-錦上路站-錦田市中心-元朗

其中 54A 未來可以諗用 E36 雙向分段食左佢,54 同 64A 可以開疏車,資源運用上先可能會行得通。
抗議962B重組
還我962全日服務
shakugan2005 發表於 2022-11-3 06:47 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-11-3 06:26
54/251A/251B/64K 4 條線。

本身係諗住 64K 一條搞掂晒錦上路的需求,先至可以 4 條線變 3 條線,做返密 ...

如果夠客既天降資源都得, 唔係既未同大埔公路一樣收歸國有, 即係當初251M有幾多車, 251A+251B又有幾多車?
樂仔〞 發表於 2022-11-3 09:29 | 顯示全部樓層
錦田公路本來就居住人口唔多 , 需求低
54 減班好正常
77K 旺都係因為入面橫台山 , 反而 77K 好應該拉返落元朗西
HB00610 發表於 2022-11-3 09:36 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2022-11-3 00:36
咁搵68A轉乘替代263M轉乘又得既? 同埋點解要去大欖?

我從來都唔覺得呢樣野係啱,而且10個站同30個站嘅距離,係比68A轉乘點更唔合理,請問你呢個係咩邏輯定魚蛋論?

正積極考慮舉報閣下灌水同用無理建議企圖挑起罵戰。