hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組A22, A23, A25, A26, A26P, A28, A29 [長文] ...
返回列表 發新帖
開啟左側

建議重組A22, A23, A25, A26, A26P, A28, A29 [長文]

LauCT 發表於 2022-11-3 09:06 | 顯示全部樓層

hvshe 發表於 2022-11-2 21:49
佐敦、紅土、上路點補?
流水無曬好唔好?

A25可以做呢段
西貢區居民
 樓主| hvshe 發表於 2022-11-3 18:03 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-11-2 22:56
[1] 改快係好, 但由2架車任揀 變0架車 似乎講唔通, 而且可能會跌客至290A32... 城巴當時建議A28繞經寶達 ...

[1] A26兜會唔會好啲
[2]
其實可以以原價搭E22>A26/A28/A29,算係有足夠補償

呢個建議目標係趕人上貴車
(並且削A22到20分班)
A22平均慢過A29 15分鐘
即使由15分班變20分班大部分嘅人都會快左

[3]
實際上改落去之後唔會慢過宜家超過5分鐘而搭A29嘅優勢--唔駛轉車都會好過搭鐵好多
鐵要轉最少2次(北角、中環-香港,$110),而最平係好平但係要轉3次(調景嶺、太子、荔景、東涌,$26.9)
拎住幾件行李喺勁逼嘅地鐵轉幾次車原來好好玩,長知識了

其實我係唔信A29會有幾多客改去搭鐵啦
攰。。。
 樓主| hvshe 發表於 2022-11-3 18:18 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-11-2 23:26
A23經大坑東,對比RPP方案石硤尾後經深水埗,唔見得時間快幾多,亦唔見得有做多到客
A25點解要兜完宋皇臺先 ...

A23係想做又一城+唔同A20長沙灣道重疊先咁行
其實可以歌和老街-又一城總站-歌和老街-南昌街-大埔道-呈祥道 都得
A25想延長落跑道做曬成個啟德 所以先咁行
A26P淨得上繁兩班 其餘時候藍田匯景淨係可以搭A22
A26P入秀茂坪係為左同A26湊秀茂坪大約30分一班
攰。。。
 樓主| hvshe 發表於 2022-11-3 18:24 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2022-11-2 23:40
你咁搞條A22肯定唔夠客
藍田至麗晶一段白嘥油

目標其實係推客上A29
客唔夠咪減去機場嘅班囉(15變20)
擺藍田站係因為往藍田站方向有好多流水沿觀塘道過
回程觀塘道為左推曬客上A29所以先飛

其實一條線冇話過來回都要咁多客㗎
攰。。。
 樓主| hvshe 發表於 2022-11-3 18:25 | 顯示全部樓層

其實依家A29去東九唔夠快?

攰。。。
kmb71k 發表於 2022-11-3 21:00 | 顯示全部樓層
hvshe 發表於 2022-11-3 18:24
目標其實係推客上A29
客唔夠咪減去機場嘅班囉(15變20)
擺藍田站係因為往藍田站方向有好多流水沿觀塘道過

從來都唔應該搵機場線做巿區客
主力應該做番機場接駁
你要記住A22係機場路線
以上回應,是否可行?是否合適?
214P_world 發表於 2022-11-4 00:14 | 顯示全部樓層

hvshe 發表於 2022-11-3 18:03
[1] A26兜會唔會好啲
[2]
其實可以以原價搭E22>A26/A28/A29,算係有足夠補償

[1] 寶達 A26 本身直上安秀道, A29P 就行完秀茂坪2站+四順3站直去機場;
經你建議後, A26 中途加多N個站, 再兜到落啟業, 寶達2線變0線,
有人出聲就還返1條線比人, 但中途加多N個站, 除咗揾笨就係揾笨

[2] 本身快慢平貴有得揀, 點解要焗人上貴車? 仲要變相減班, 又係揾笨, 都未計藍田上觀繞全段路嘥油

[3] 呢個仲搞笑, 城巴嗰陣加觀塘道3站都會輕輕加密班次氹吓乘客,
經你建議後, 擺明車馬夾硬再加5個站(15個站先到青嶼幹線), 又係揾笨

趕走嘅客想平咪E22A, 怕站太多唔穩定咪改搭鐵, 人夠多就call的士;
"E22A落九商嚟拖慢佢" 真係虧你諗得出, 如果班客趕極唔會走, 洗唔洗A22+A29+A29P三合一?

獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2022-11-4 00:16 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-11-2 23:40
你咁搞條A22肯定唔夠客
藍田至麗晶一段白嘥油

冇錯, A22 觀塘仍有人搭, 而且就算冇乜人搭, 都唔會全程觀繞落藍田咁嘥油法...
Lkopm 發表於 2022-11-4 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-11-4 00:14
[1] 寶達 A26 本身直上安秀道, A29P 就行完秀茂坪2站+四順3站直去機場;
經你建議後, A26 中途加多N個站,  ...

我真係想知A22,A29,A29P點合拼
214P_world 發表於 2022-11-4 00:35 | 顯示全部樓層

Lkopm 發表於 2022-11-4 00:25
我真係想知A22,A29,A29P點合拼

康城開到安峯落藍田跟A22, 但正如我所講, 拖慢車程 乘客自然識轉軚的士/機鐵/E車/甚至轉龍運 所以唔會work, 除非佢連E車都拖慢埋 咁冇得好講