hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 0520落8號波, 但0600才有巴士, 誰的錯?
開啟左側

0520落8號波, 但0600才有巴士, 誰的錯?

GU9338 發表於 2022-11-3 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層

今朝 43B 44 49X 目測早過 0600 開車
andrewyl 發表於 2022-11-3 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層
其實奴工處一直都有打風後復工指引,
指引無話一定要落波後即刻要返工,
個個都係跟 2 個鐘內嘅指引,
不過大前提係安全及公共交通可安排到情況下,
如果你個度公共交通工具未恢復正常嘅,
通知公司可能會遲啲返工,
等到公共交通正常下提供到服務先至出去。

呢個指引都好耐,都唔係尋日至出。
要保障自己咪 CAP 圖話公共交通工具未恢復,
無問題個喎,點解好似大驚小怪。

天空之神 發表於 2022-11-3 18:03 來自手機 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2022-11-3 17:39
其實奴工處一直都有打風後復工指引,
指引無話一定要落波後即刻要返工,
個個都係跟 2 個鐘內嘅指引,

指引都唔係法例

勞資雙方自己死掂佢囉…..
ENS529 發表於 2022-11-3 18:11 來自手機 | 顯示全部樓層

無協調過嘅話就唔會兩間專營巴士公司齊齊都講「六點起開始恢復服務」啦~
68A_ 發表於 2022-11-3 18:22 來自手機 | 顯示全部樓層
天文台早超過個半鐘已經通知0520落波,然而政府機構之間必定有溝通,好大機會運輸署同巴士公司一早已經有消息知幾點落波,睇唔出關天文台咩事

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
hon_son_wilson + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

HY1012 發表於 2022-11-3 18:45 來自手機 | 顯示全部樓層
其實有D路線應該實際真係早過6點已經開車,我屋企人話照平時咁等車,6點15分左右已經返到去落車
12Lane 發表於 2022-11-3 18:47 來自手機 | 顯示全部樓層

五點四落波,六點先有巴士…其實有咩問題?甚至點解呢個會被視為一個有問題嘅安排?我就當你番六點半,如果五點四先落波僱主都要求你要準時六半番到,咁似乎係僱主唔體諒員工多過係公共服務有問題喎。正常嘅僱主都係應該設立buffer比員工有約兩小時乘車時間,就係為左應付風後未能及時恢復嘅交通狀況。40分鐘時間恢復服務,真係好唔合理咩?定係唔合理嘅係你老細?
noname617 發表於 2022-11-3 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層
68A_ 發表於 2022-11-3 18:22
天文台早超過個半鐘已經通知0520落波,然而政府機構之間必定有溝通,好大機會運輸署同巴士公司一早已經有消 ...

我想問佢講話0520之前會轉發3號波,直係可以早可以遲,同時0240轉8仔東南,果時寫維持到5點,但之後他0345個一報講0520前會轉,天文台都因應風力數據,同颱風位置去決定轉唔轉翻3仔,咁所以巴士公司應該係跟0445個報,先開始叫人翻工!加上留廠風更同維修技工,都唔係多人應該係接唔曬咁多車長,同埋之前已經有d車長坐通宵車翻廠的!
noname617 發表於 2022-11-3 18:51 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-11-3 18:47
五點四落波,六點先有巴士…其實有咩問題?甚至點解呢個會被視為一個有問題嘅安排?我就當你番六點半,如果 ...

算啦!叫巴膠去坐黨鐵,直係會話人分化架啦!唔識轉換方式搭少日巴士係唔得架!d人根本唔當車長係人,要求人地坐成晚係廠陪政府癲。
kitarolo 發表於 2022-11-3 19:24 | 顯示全部樓層

印象中幾間專利巴士計
日間線最早班次係五時正
好啦為咗滿足黎先生嘅訴求
總之就夾好一落波需即刻有車
更多車長需在8號信號下攞部車
或前往總站開工,無錯僱員保險係
有承保,但長遠風險高咗,保費上升
嘅對乘客係好事咩?

再者就用返今晨例子
一樣可以爭議有人需要乘
通宵線尾班而焗搭的士之類