hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) K54又加班
開啟左側

[路線消息] K54又加班

koneotis 發表於 2022-11-18 14:37 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2022-11-18 14:27
50M唔入市中心真係最大敗筆,K巴我不予置評先 更大問題係67A同M關係糾纏不清,又AM拖卡加收埋67M車,令件 ...

67A直出除咗城巴介意,更重要係67M d車真係一去不復返...所以67A就算想飛走屯門,我覺得至少要好似B3A咁兜一兜富泰當係補償(同時富泰直出屯公應該有得做下),不過如果九巴唔肯加車落去67A/M個pool,所有野都係空談

50M呢個問題,我有思考過用一個U字形走線,屯門站 <> 鳴琴 <> 田景 <> 和田 <> 菁田 <> 屯門醫院 <> 青田路出屯門公路 <> 屯門市中心,實際上將兩條屯門線二合爲一去做54區,K54就乖乖地縮返去兆康站(或者拉去富泰)。但咁搞應該要倒雙倍車去做,黃巴有無足夠資源去咁搞都成問題

GD1570 發表於 2022-11-18 14:59 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-11-18 14:37
67A直出除咗城巴介意,更重要係67M d車真係一去不復返...所以67A就算想飛走屯門,我覺得至少要好似B3A咁兜 ...

將50M改為菁和田來往屯門市中心循環線,欣田後轉右經屯門醫院及青松觀出屯公,然後依K54咁返菁和田(唔上兆康站(北));
K54改為兆康站(北)至屯門站,兆康站北出入菁和田,然後嗚琴路田景路後跟50M去屯門站,
成個問題就已經解決晒。
你有你可愛,我有我好笑。
koneotis 發表於 2022-11-18 15:05 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-11-18 14:59
將50M改為菁和田來往屯門市中心循環線,欣田後轉右經屯門醫院及青松觀出屯公,然後依K54咁返菁和田(唔上 ...

咁搞都得,但K54就要額外再倒車落去,非繁其實未必值得將K54拉鳴琴。不過如果可以用K54經鳴琴換取K58取消,或者都抵玩

長遠而言,解決到九巴同44系小巴的話,田景一帶其實比56/56A做係最好,非繁客量會最有保證
GD1570 發表於 2022-11-18 15:10 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2022-11-18 15:05
咁搞都得,但K54就要額外再倒車落去,不過如果可以用K54經鳴琴換取K58取消,或者都抵玩
...

K54咁樣行其實唔會令到K58取消到,只係理順返兩間公司本身嘅服務範圍。

港鐵本身喺屯門區內嘅角色就係接駁,理順後嘅K54有更加多嘅站位可以轉乘輕鐵,合乎公司本身嘅服務。
城巴則可以專心處理屯門公路一帶的服務,更加以令到紅橋站全日都有車直達54區添。

至於新K54嘅車隊應該同現行嘅差唔多,理論上唔需要大量加車。

至於56及56A,個人認為入唔入良田建其實無乜太大分別。
九巴阻力唔會太大,正如朝早屯興路有960S,962X一樣可以喺其餘時段入到去。
反而44A嘅阻力就要睇吓運輸署夠唔夠牙力同佢嘈...但以44A嘅服務其實要畀新嘅巴士服務入去真係一啲都唔難囉。
HB00610 發表於 2022-11-18 15:32 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-11-18 14:37
67A直出除咗城巴介意,更重要係67M d車真係一去不復返...所以67A就算想飛走屯門,我覺得至少要好似B3A咁兜 ...

67A兜富泰都係同樣搵54區加兆康嗰邊人笨,只會令個快到效果大打折扣,甚至會變得同兆康後行青山但一個站都唔停差無幾。

因為富泰兜圈都係要食青山公路燈陣仲要最惡頂嗰四盞來回食兩次...咁同直行有乜分別...。
GD1570 發表於 2022-11-18 15:46 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-11-18 15:32
67A兜富泰都係同樣搵54區加兆康嗰邊人笨,只會令個快到效果大打折扣,甚至會變得同兆康後行青山但一個站 ...

其實搵K54同紅橋九巴線搞轉乘又有冇SO呢..
政府都鼓勵巴士公司之間搞聯合轉乘,作為大股東嘅港鐵無理由唔支持;
九巴賺賺埋埋咁多錢,拎啲出嚟強化自己嘅網絡絕對做得過啦...
HB00610 發表於 2022-11-18 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-11-18 15:46
政府都鼓勵巴士公司之間搞聯合轉乘,作為大股東嘅港鐵無理由唔 ...

如果呢種折衷方案係可取,當然唔係嗰D30+30聯合走車班次
HR1377 發表於 2022-11-18 15:55 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-11-18 15:46
政府都鼓勵巴士公司之間搞聯合轉乘,作為大股東嘅港鐵無理由唔 ...

這個方案雖然可取,但是如果K54洗濕左個頭同九巴搞轉乘,一D只有鐵巴冇九巴服務地區例如龍鼓灘、大棠、流浮山等有機會要求K巴和九巴搞BBI
GD1570 發表於 2022-11-18 16:03 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-11-18 15:52
如果呢種折衷方案係可取,當然唔係嗰D30+30聯合走車班次

咁講真,依啲又真係好難避免。同公司都做唔到聯合班次,何況係不同公司呢..

不過,紅橋九巴線都唔算疏車,K54疏極都只係15分鐘左右,應該就唔會30+30嘅。
GD1570 發表於 2022-11-18 16:06 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2022-11-18 15:55
這個方案雖然可取,但是如果K54洗濕左個頭同九巴搞轉乘,一D只有鐵巴冇九巴服務地區例如龍鼓灘、大棠、流 ...

咁依一層又真係要一步步咁嚟..

當然做到就緊係好啦...惠及沿線居民。