hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴16X中間落墨方案
開啟左側

建議九巴16X中間落墨方案

kay 發表於 2022-11-13 17:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

在不太影響16原有乘客下作最佳提速空間

新16X停站
藍田開出興田後只停
創紀之城B8
德福花園
麗晶花園
譽港灣
九龍醫院
旺角站
後返回原有停站

柏景灣開出西洋菜南街後只停
九龍醫院
香港眼科醫院
景泰街(或可改為譽港灣)
坪石邨
牛頭角下邨
觀塘市中心T5
觀塘警署Q1
後返回原有分站

由於原16近似
可考慮進一步拉長服務時間
世界很簡單 人類很複雜
1181174166 發表於 2022-11-13 23:04 | 顯示全部樓層
東行停九龍醫院?

kmb71k 發表於 2022-11-14 00:10 | 顯示全部樓層
咁停法真係對特快二字大打折扣
以上回應,是否可行?是否合適?
neoplan720p 發表於 2022-11-14 14:16 | 顯示全部樓層

咁有乜意思……

搞到半天吊,
條16又唔會因為16X咁樣改路加站而可以取消,
但而家條唔駛停觀塘道既16X,就俾你拉返落去行觀塘道,同16平排咁行,只係飛走幾個站。

完全望唔透。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
EX-TL 發表於 2022-11-15 01:52 來自手機 | 顯示全部樓層
早繁似學13P, 所以極其量係16P, 而非16X.

下繁呢, 啲站位set得唔靚, 九龍醫院 景泰街/譽港灣 坪石邨 牛下, 即是有橋唔飛得, 最大個站唔停得.

如果唔想行觀繞, 亞皆老街你可以停到幾多得幾多, 前提係你要畀架車飛得就飛, 直接到觀塘市中心.

我會咁set:
早繁, 興田>九龍灣站>采頤花園>譽港灣>九龍城警署>雅麗居>太平道, 以上除咗雅麗居, 每個站都係返工位, 藍田要落創紀之城, 搭16唔慢, 朝早觀塘道唔塞車, 所以首站set遠啲去到九龍灣站, 同時食吓三彩淘大得寶出旺角大角咀客.

下繁, 西洋菜南街>嘉道理道>醫管局大樓>播道醫院>觀塘市中心>觀塘游泳池>觀塘警署, 我就絕啲, 為追趕時間, 九龍灣一站都唔停, 大角咀搭番13D 16, 旺角有2X 296C, 返歸冇返工咁集中同多客, 盡量畀番藍田客快啲嘅車程, 唔停眼科, 直接由醫管局去播道, 慳咗露明道燈位一段唔短嘅等燈時間, 觀塘市中心起停回16分站, 讓觀塘有大角咀 旺角真特快, 而唔係296C嗰種.

咁樣, 由繞道拉落嚟, 全程唔會太慢, 又做到16中間嘅客.
天空之神 發表於 2022-11-15 04:54 | 顯示全部樓層
其實不如抽條 13P 黎做來回好過
唔入寶達 , 直接過對面山去廣田邨

不過就會到大角咀無直車咁樣
但多左一個過山車功用
.
 樓主| kay 發表於 2022-11-15 07:19 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2022-11-15 01:52

下繁呢, 啲站位set得唔靚, 九龍醫院 景泰街/譽港灣 坪石邨 牛下, ...

呢個好睇九巴仲係咪想推16X全日
提左文件到呢刻未做(同理5X 15X一樣)

諗飛站首先諗D唔飛得既站
例如醫院
之後諗邊D多人上落既站要留
的確有機會搞到古古怪怪

或者好似6X咁飛咁D站D客又唔BUY做唔起
世界很簡單 人類很複雜
EX-TL 發表於 2022-11-15 09:54 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-11-15 07:19

即使16X全日, 醫院都可以飛, 因為2A 13D 16仲健在, 而296C有限度停醫院站, 咁16X自然冇醫院包袱.

東九X線, 哪怕好似11X咁兜繞道未必快過行觀塘道飛某D站, 總要有一段比較長嘅路飛下.

6X係西九線, 6C沿途飛極都係燈位, 冇條快路/快線畀佢, 對東九線黎講, 6X只屬P線級數.

實際上296C做緊類似嘅嘢, 搭過就知道唔係快.
1181174166 發表於 2022-11-15 20:53 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-11-15 07:19

停醫院上少條亞皆老街天橋已經大打折扣
hvshe 發表於 2022-11-16 03:25 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2022-11-15 01:52

下繁呢, 啲站位set得唔靚, 九龍醫院 景泰街/譽港灣 坪石邨 牛下, ...

東行可能太快。。。

最少停埋景泰街做新蒲崗客,如果要推全日嘅話九龍灣站(東行)/創紀之城(西行)都應該停埋
意見有任何問題 請盡情攻擊 不用手下留情