hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「上客站」可唔可以落客?
開啟左側

[問題] 「上客站」可唔可以落客?

KE7066 發表於 2022-11-22 22:24 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2022-11-22 21:31
唔止一次同輪椅乘搭寶林總站線, 上車時提醒車長喺寶林總站落車, 當架車埋新都城二期, 車長主動問我哋, 呢 ...

問咗好過唔問,你諗太複雜。
214P_world 發表於 2022-11-23 00:32 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-11-22 10:08
新都城二期個站好大機會係方便周邊居民
例如景林/ 浩明
甚至乎茵怡直接搭扶手梯上寶林站穿新都城都會快過 ...

似係方便上商場嘅乘客,btw好似入寶林總站嘅線,大部分都浩明苑有站
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2022-11-23 00:33 | 顯示全部樓層
B.B.B. 發表於 2022-11-22 20:55
而家A29 寶林尾站變左係落客站 城巴係咪製造緊混亂

唔明咩意思,A29好似不停浩明苑/新都城二期路邊站,直入總站
214P_world 發表於 2022-11-23 00:35 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2022-11-22 21:31
唔止一次同輪椅乘搭寶林總站線, 上車時提醒車長喺寶林總站落車, 當架車埋新都城二期, 車長主動問我哋, 呢 ...

唔使諗到咁複雜嘅,可能平時乘客分唔清兩個站,司機問清楚停正比佢姐
JX9097 發表於 2022-11-23 00:40 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-11-23 00:32
似係方便上商場嘅乘客,btw好似入寶林總站嘅線,大部分都浩明苑有站

停浩明苑只有98P/ 296M/ 297/ 690
當中只有297總站喺寶林

其餘寶林總站嘅線都直入落客站
(91M/ 93A/ 93P/ 93K/ A29/ NA29/ E22S
或者其餘途經寶林總站嘅線都唔停浩明苑
(N293/ 293S/ N691)

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
214P_world + 3 感謝指正

查看全部評分

EX-TL 發表於 2022-11-23 01:02 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-11-22 22:19
呢個case我又覺得係司機想知你確切落客點
因為要對準車門埋去行人路邊

上車已知會車長, 落車站是“寶林總站”, 新都城二期是另一個站, 好明顯唔係對唔對準落客點, 因為車長問我時, 車已停在新都城二期落緊客.

輪椅客一係打輪椅落車鐘, 一係由陪同者在到站前向車長表示嚟緊個站有輪椅落車.
JX9097 發表於 2022-11-23 01:23 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2022-11-23 01:02
上車已知會車長, 落車站是“寶林總站”, 新都城二期是另一個站, 好明顯唔係對唔對準落客點, 因為車長問我 ...

咁就不得而知喇
不過九巴本身都係視為兩個唔同嘅站
只係唔會期望有人會由新都城二期坐去寶林總站
B.B.B. 發表於 2022-11-23 09:18 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-11-23 00:33
唔明咩意思,A29好似不停浩明苑/新都城二期路邊站,直入總站

而家尾站係二期落客站清客 唔係直入總站
3tw2527 發表於 2022-11-23 09:36 | 顯示全部樓層

或者調轉咁問,有冇一個巴士站係指明「只准上客」?
一個落客站之所以係落客站,就係講到明只准落客,如果個站冇講過只准上客,咁理應佢係可以落客,亦冇理由叫佢做「上客站」。
不過道理上係咁講,死捉爛捉頭站都可以落客添

樓主講緊嘅應該係啲同一個站體分上客站位同落客站位,咁佢有designated嘅落客位置你唔落,
去到上客位置先想落車,除咗睇巴士公司點define個站之外,亦好睇個佬俾唔俾你咁解囉🫢
每日關注934全日服務進度
JX9097 發表於 2022-11-23 09:45 | 顯示全部樓層

B.B.B. 發表於 2022-11-23 09:18
而家尾站係二期落客站清客 唔係直入總站

我見到又唔係喎
成日都係繼續直插寶林條坑