hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 一年後皇后山交通問題
開啟左側

[問題] 一年後皇后山交通問題

JH_LE4612 發表於 2022-11-22 19:20 來自手機 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2022-11-22 18:38
你知唔知所有招標路線,除咗運輸署要求外,只可以小修小補,不能大改?呢個記得係出自巴士公司同運輸署嘅 ...

關於後者,所以更加有可能嘅係,太公未決定粉北啲線點搞,佢可能會再招標多次添架,都可能會話就咁拉聯和墟啲線上去算。呢個係太公忽略長遠 vision嘅問題,下下冧住小修小補,填完個氹就算,結果連新發展區都搞到一忽一忽咁。
kmb71k 發表於 2022-11-22 20:55 | 顯示全部樓層
ivan920 發表於 2022-11-22 07:33
要解決,就係城巴開 78P/79P 左轉聯和墟有限度停站,非繁忙時間同 X 係九龍段做聯合班次,可以試做住先,X  ...

既然城巴反對九巴拉270C入去皇后山
九巴點會俾你開78P 79P停聯和墟?
以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2022-11-22 21:00 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2022-11-22 15:40
277A應該同277x重組
一條粉嶺北另一條嘉福開做華明

而家277X全日拆條277E服務上水已經俾人媽聲四起
班次拉疏晒
再拆多條係咪想全部都要廿幾至卅分鐘一班車?

講嘢唔該經下大腦
Toz 發表於 2022-11-22 21:18 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2022-11-22 18:38
你知唔知所有招標路線,除咗運輸署要求外,只可以小修小補,不能大改?呢個記得係出自巴士公司同運輸署嘅 ...

我淨係知道新路通車時,無論係咪招標線都有機會改經,運輸署係會搵齊區佬同巴士公司傾點樣改路
唔係屯赤通車龍運大西北線係咪全部照行舊路?
除非城巴同當區居民都唔想轉行快D既路

仲有要照顧沙頭角公路有幾難?磚窰做總站, 迴旋處出車咪得
對城巴黎講,就算要係皇后山私去迴旋處開車,都唔會比宜家用多幾多時間

s3n370 發表於 2022-11-22 22:40 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2022-11-22 13:18
我淨係知道新路通車時,無論係咪招標線都有機會改經,運輸署係會搵齊區佬同巴士公司傾點樣改路
唔係屯赤通 ...

之前有傳城巴想拉56去皇后山被否決,
但就可以開條56A。
可見就算有限制,巴士公司想做總有方法搞得掂。
ricky 發表於 2022-11-22 22:41 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-11-22 12:32
改番做四出四入咪得囉

機會好細。你睇屯門54區唔係多客,都不斷加班。
前荃葵青區居民
KC3555 發表於 2022-11-22 22:42 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2022-11-22 21:18
唔係屯赤通 ...

咁就要講一講關於招標線喺我從幫區議員做嘢時,同巴士公司及運輸署代表開會解釋係乜嘢情況:
營運者必須依循一切招標路線,包括走線、收費、用車最低要求,最底線的服務班次等的條款,一切必須經運輸署更改。
尤其是招標線係運輸署參與規劃,係有嚴格限制。巴士公司話過大概只有5%走盞先會批,正如開將軍澳去新界東三條路線,點解唔可以將埔線一齊開,因為將埔線規定係行將藍,
九巴如果申請上馬暫時行將軍澳隧道,運輸署係一定唔會批准。

巴士更改總站,係要運輸署同巴士公司共同考量,運輸署要考慮交通流量,考慮該站能否供巴士作停泊使用。好似磚窰個站細到咁,78X+79X, 甚或679+979,再加78K同277A,可唔可以作短時間停留。
而長時間停留,運輸署係要同巴士公司研究standby停泊點。我就睇文件,唔係好明巴士停巴士總站位置點解係用「hire」呢個詞語,要等再專人去解答。
巴士公司要確保路線員工編更(跳飛機)運作,並且安排到員工可以泊車用膳等等。

近來經過招標線嘅一番操作,大概巴士公司開始拿捏到運輸署的方法。
608 由嘉亨灣改去筲箕灣,朝早改早一個站上觀塘繞道,沿線沒有太大影響,路線伸延幅度短,修改幅度細,批。
20A 由20號拆出來,因為不受招標條款限制,所以改到宜家咁樣,只係因為九巴以同1A路大幅重疊反對,運輸署考量下,1A因為有強勁營運能力,20A的路線會帶來良性競爭,因此,1A要削減早上秀茂坪開7班車,下午尖沙咀開7班車,讓20A早午繁忙時間可以有共14班車服務;
22M 由22號拆出來,所以去啟德站改22M而不是改22,去九龍城,土瓜灣如何大幅改動,因為不受招標條款規範,所以城巴放的著眼點在22M過於22。
78X 運輸署否決改經觀塘道,而且城巴早就打定輸數。只有批入觀塘碼頭,因為改動輕微所以獲批;
56A 全部因為主線為招標線,路線不能大幅改動,所以城巴立刻變陣改56A,即批即開。
608P, 613A, 976A呢堆脫離招標主線的輔助線,就是趁有需要時改動,免受招標苛刻條款改動。而且因為脫離原有招標條款,所以對巴士公司來說,主線只係用來插旗,副線對他們才是主菜。

270C上皇后山唔批,因為城巴計劃開79P,但79P都不可能經聯和墟,因為有270C,270C營運數據差,只會因惡性競爭而影響運作效益。又由於79P只可能由龍山隧道走,79X乘客增長速度又未達致79P開辦的期望。
277A其實大家都知九巴小氣,其戰略性意義係阻止78P出現,所以不惜要令277A數據更差,抗衡可能的78P進駐觀塘道。

這是我在社區工作中得到的資料及觀察得出來的數據和答案。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
kay 發表於 2022-11-22 22:49 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2022-11-22 22:42
咁就要講一講關於招標線喺我從幫區議員做嘢時,同巴士公司及運輸署代表開會解釋係乜嘢情況:
營運者必須 ...

咁686變跑986又點樣套落去
近年計改得最大既招標線應該係佢
世界很簡單 人類很複雜
KC3555 發表於 2022-11-22 23:03 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-11-22 22:49
咁686變跑986又點樣套落去
近年計改得最大既招標線應該係佢

問題係最重要係運輸署認衰投降。
路線定義首先係乜:路線其實在政府同巴士公司嘅角度,路線係一樣政府規範的東西,巴士公司按SoS,暫准以運輸署提出的條款去營辦,背後係有合約期。
以往政府檔案處的文件中顯示,巴士公司12個月內係需要巴士公司同意當中營運條件,延續合約咁樣去辦理。

歸納686轉986的意義:
1. 686營運數據差,最重要係開線到中途客量有明顯跌幅;
2. 東隧擠塞影響運作效率,相對同時間開的989行車時間有明顯輸蝕的比較,甚至988都係甚具參考性;
3. 背後可能城巴有提出取消的威脅(呢個唔肯定,但又唔出奇);
4. 從所有沙田往東區的路線上的數據,大家都知道682系客量不停下跌,682B直頭唔靚仔;
5. 沒有任何對手的威脅性(九巴無相關路線)。

咁樣情況下,運輸署對改線的優化認為百利而無一害,加上大老山隧道口仍然有682系,咁樣運輸署跪低都可以執一身彩。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
kmb71k 發表於 2022-11-22 23:10 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2022-11-22 21:18
唔係屯赤通 ...

聯和墟有270C 277X
上面我都講過
既然城巴之前反對270C拉入皇后山
點解九巴地頭既聯和墟會願意俾你開新線兜入去?
你可以反對我
反之我都可以反對你