hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 795X客量分享(22/11/2022,星期二)
開啟左側

[經歷分享/報告] 795X客量分享(22/11/2022,星期二)

stevechau 發表於 2022-12-5 10:06 | 顯示全部樓層

ivan920 發表於 2022-12-4 00:02
將南冇晒區佬啦

仲好......直接搵HAD幫手, 仲跳左一步添~
stevechau 發表於 2022-12-5 10:08 | 顯示全部樓層
ivan920 發表於 2022-12-4 00:08
其實 795P 最浪費就係興華街至通州街上西廊個段,站都冇個,如果可以的話就應該係長沙灣道直去東京街,然後 ...

係......所以我上面都話795P既行法其實先係最ON居低效!
不過長沙灣道無得右轉東京街, 要咁行的話就要跟以前2A咁行一段青山道去到東京街右轉~
如果唔係就要興華街入荔枝角道右轉~
stevechau 發表於 2022-12-5 10:19 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2022-12-4 02:33
最慘係幾乎每一條線都係將轉直去調景嶺站,無一條去其他地方!

的確793+795X一齊直入TKL都係一個問題......
好早之前已經開始講, 795X唔應該跟793做頭站TKL, 係應該跟796P頭站富康, 甚至TKO人唔怕多個走線又疏車好煩的話, 去做怡明頭站~

但795X另一方向入又唔做TKL的話, 又要睇返後段多唔多客BUY到上車~
如果唔係, 客量好易唔夠冚, 所以而家795X唔入清半打後既情況下, 先將佢同796P既走線睇齊先
咁係現時796P同296D對打既經驗下, 既唔會得失現有TKL客, 怡明甚至坑口邊一帶都有多條線可以快少少到目的地, 駁COOL多少少客上車~
stevechau 發表於 2022-12-5 10:26 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-12-5 00:58
而家 795X 改落將藍,就係之前重組黃經理燒得太多錢,
輸到喊有人強行出手改線,
家陣 793+795X 收入扣成 ...

咁就真係無辦法, 而家既work rate真係好過以前得796C頹做好多, 但INCOME又真係追唔上~
而家既車數同埋班次、覆蓋先係巴士公司應該比出黎既數, 之前只係陰過龍反而搞到條INCOME數靚, 但實際成班客都慘~
佢改795就無得怨, 但最後康城到底係好似當日開798咁一開打爆795, 定係開795X咁一開都係無人坐, 最後又係輸到喊都未知~
stevechau 發表於 2022-12-5 10:38 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-12-5 04:05
多左客唔代表賺錢嫁。
係賺錢就唔會比人踢落將藍食麗港城敬業街客。

咁又未必真係關條數蝕事, 呢組數始終都仲係上升階段......
但你叫新記再掉車比790&795全日, 條數只會更慘&本身都未必再有咁多車入黎做
咁同方向下呢兩條線要全日, 咁795X&796P都睇怕走唔甩了~

至於敬業街果邊我到而家都睇唔明走線, 到底而家係將藍後茶果嶺道沿海邊上觀繞, 定係特登兜入麗港圈甚至觀碼+敬業街一個大圈再上觀繞??
Ricky403 發表於 2022-12-5 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層

唔出奇,793都好睇唔好食,客量多極只係同234X差唔多但一單時間多過234X半個鐘
連234X都要放棄簡單時間表減班收車拉番高荔廠條數,793+795X條數又點會好睇
kay 發表於 2022-12-5 12:55 來自手機 | 顯示全部樓層

無問題
795x多出黎既車咪又係第二度調過黎

屎巴呢幾年就同大家講開新線無話包生仔
調節下大家期望
 樓主| JX9097 發表於 2022-12-5 13:24 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-12-5 10:38
咁又未必真係關條數蝕事, 呢組數始終都仲係上升階段......
但你叫新記再掉車比790&795全日, 條數只會更慘 ...

應該係茶果嶺道沿海邊上觀繞
gu9434@24 發表於 2022-12-5 13:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-12-5 12:33
唔出奇,793都好睇唔好食,客量多極只係同234X差唔多但一單時間多過234X半個鐘
連234X都要放棄簡單時間表 ...

793/796x 兩條都去工業邨根本就係浪費資源 善水現階段應該盡快申請踢796X落將南
kentbryo 發表於 2022-12-5 14:21 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-12-5 12:33
連234X都要放棄簡單時間表 ...

795X見親都20個客以內....
連星期日下晝三點出旺角都係咁既客量..