hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 795X客量分享(22/11/2022,星期二)
開啟左側

[經歷分享/報告] 795X客量分享(22/11/2022,星期二)

樓主| JX9097 發表於 2022-12-8 10:15 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-12-8 10:02
我想講原來係我傻左, 我想擺果個位唔係美荔道, 而係荔枝角圖書館出面果段仔荔灣道
同埋果段路窄就唔係窄 ...

我知講緊荔灣道
(不過都冇為意街名)

荔灣道趕走違泊真係唔易
啲貨車又要上落貨
又多私家車入去(買餸?)

若果只係喺頭段都仲好啲
可惜冇位u-turn
stevechau 發表於 2022-12-8 10:29 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-12-8 10:15
我知講緊荔灣道
(不過都冇為意街名)

迴旋處問題, 我有諗過西行美孚之後上荔橋經瑪嘉烈落返黎圖書館, 中間唔停站~
東行就可以唔使行返上去直出中電站順走~

違泊就......習慣上班私家車應該係住果頭, 諗住泊低過夜的第朝揸走
而近年班重型車都開始侵占住宅區違泊, 所以西九龍呢幾年違泊問題係差左好多~
但最近呢三兩個月抄得好狠, 見好多違泊旺位都清得7788
(呢個時候真心唔明連私家車都無位走, D中重型車點消失得到)
ben2004 發表於 2022-12-8 10:29 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-12-7 07:45
793 改慢左的確 795X 有需要補返服務,但唔見得需要全日,而且 795X 都唔夠客量支持逆繁忙服務
而家最有 ...

795X 繁忙時間係唔係唔夠客支持逆向班次值得商榷, 近排見上繁九龍西去九展客量大概有 X6C 7-8 成 (雖然兩者都坐唔滿), 下繁九展去九龍西客量同同時段同方向既 98D 差唔多, 客量明顯比剛全日既時候多, 而且呢兩班客係全費客, 放棄佢地去 spare 返 1-2 部車出黎係咪值得呢 ? 其實繁時逆向同埋夜晚出市區, 屎水幾條將南線都係麻麻, 如果要開刀將 795X 半日全日放返d車出黎, 不如將 793 縮短似乎仲實際, 縮返落將軍澳站至少慳到 3-4 部車, 795X 半全日都 spare 唔到咁多部

另外小弟都同意荔枝角一帶客量遠少於預期, 如果本身如意算盤係荔枝角 + 旺角返 TKO 客加埋九龍區短途客可以打爆架車, 咁依家似乎大部份客都只係後兩者, 如果走線上有改動可以吸返荔枝角一帶班客都係一件好事

樓主| JX9097 發表於 2022-12-8 10:43 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-12-8 10:29
迴旋處問題, 我有諗過西行美孚之後上荔橋經瑪嘉烈落返黎圖書館, 中間唔停站~
東行就可以唔使行返上去直 ...

上荔橋落番圖書館
咁不如直接擺荔景北

西行美孚後直上葵涌迴旋交匯處入荔景北
東行荔景北調頭經葵涌交匯處出美孚

至於葵芳南,之前都講過
九巴同運吉都唔見得會批
stevechau 發表於 2022-12-8 10:54 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-12-8 10:43
上荔橋落番圖書館
咁不如直接擺荔景北

唔同既, 上去唔停站落返黎, 其實唔當過隔離區乾手淨腳得多~
擺荔景北就真係多幾重功夫要做, 搞過區但只係荔景又毫無必要
要往西拉入新界就必定係葵芳, 九記TD唔比就唔拉, 連荔景北都唔使要, 反正葵芳都唔比又唔見得荔景會比
但要一條順得返落美荔一帶既走法就唔同講法呢, 只係借道不停站而唔係入黎做野, 不過咁拉就後話, 其實無乜實行空間~
10598C 發表於 2022-12-8 11:44 | 顯示全部樓層
ben2004 發表於 2022-12-8 10:29
795X 繁忙時間係唔係唔夠客支持逆向班次值得商榷, 近排見上繁九龍西去九展客量大概有 X6C 7-8 成 (雖然兩 ...

795X 嘅流水遠不及 793 流水多,而且要節省成本的話減 795X 逆向班次都無可厚非,下繁 795X 我已經盡量建議開到夜晚 6 點鐘
793 795X 係就係做多好多客,但所擺嘅成本唔夠 cover 先係問題,如果唔由 795X 逆向班次開刀,都無乜方法可以減成本

793 我贊成可以縮短返去清半,由 796X 做返區內流水,反正跨灣大橋通車後,區內流水客應該又會進一步流失至踩單車或行路
不過要留意康城來往亞皆老街會變真空(即使 795P 經將隧全日同改經太子深水步)
 樓主| JX9097 發表於 2022-12-8 12:48 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-12-8 10:54
唔同既, 上去唔停站落返黎, 其實唔當過隔離區乾手淨腳得多~
擺荔景北就真係多幾重功夫要做, 搞過區但只係 ...

荔景都仲可以話係盲點(荔景邨個站就算__數啦

葵芳就真係好難講得通

我個人就冇立場嘅
(不論葵芳好,荔景也好)
 樓主| JX9097 發表於 2022-12-8 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-12-8 11:44
795X 嘅流水遠不及 793 流水多,而且要節省成本的話減 795X 逆向班次都無可厚非,下繁 795X 我已經盡量建 ...

康城去亞皆老街,轉車啦
宋皇台道/ 亞皆老街球場都勉強serve到頭段嘅
Snoopy@FB8617 發表於 2022-12-8 12:54 | 顯示全部樓層
795X 嘅流水遠不及 793 流水多,而且要節省成本的話減 795X 逆向班次都無可厚非,下繁 795X 我已經盡量建 ...

上次夜晚七點幾
係中郵見到架795X西行仲有三四十個客
又未至於需要放棄
西行做到七八點都仲得

當然效果就冇咁明顯
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
2076 發表於 2022-12-8 12:55 來自手機 | 顯示全部樓層

793 其實可以諗百勝角,清半應該冇位塞,而且要減價新巴唔會肯,順手殺埋 797M 慳車。至於康城來往 793 沿線,本身其實唔多客用,如果將 793 改將藍,咁樣補返 790 轉 793 就足夠了。