hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 795X客量分享(22/11/2022,星期二)
開啟左側

[經歷分享/報告] 795X客量分享(22/11/2022,星期二)

stevechau 發表於 2022-12-13 11:31 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-12-10 21:37
如果新巴重視市區客多過新界客,以上情況的確有可能發生,亦令我聯想起793
...

應該唔係市區客定新界客, 而係特快客定係全日客
793果類改慢為既係想全日多個有客既位收多少少, 犧牲既係同時段所餘無幾亦都無乜得升既所謂特快客~
但結果係果班少數特快客, 反而唔少都仲肯被拉返慢D繼續坐
stevechau 發表於 2022-12-13 11:34 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2022-12-12 18:39
我諗有 見好多谷都話見今日將隧唔塞呢幾日會試下坐返巴士

可能上繁都會多客返, 呢幾年地鐵耐不耐就出事, 呢兩日同事返工都話由以前8點幾未到巴士廠就塞, 變左而家起碼塞少一半, 可能就見到隧道先開始好似以前塞車既速度, 配合好D既口碑, 應該會再有多D客肯回流既~
epsilon 發表於 2022-12-13 14:33 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-12-10 00:45
又係喎
793去到九龍灣,出到旺角
仲去埋深水埗

咁九巴仲唔快手落實X6C開回程?之後仲要升格到起碼兩繁對開
gu9434@24 發表於 2022-12-13 14:45 來自手機 | 顯示全部樓層

補回 9/12的紀錄
5847 795x
0710 蘇屋總站 3
杜鵑樓 2
興華街 3
美孚 11
0727 維景酒店 1 -1
旺角中心 2 -1
山東街 2
登打士街 5
文明里 2
勞資審裁處 8 -3
衛理道 1 -1
山谷道 13
0742 九展 -33 (目測下可能有誤差 但肯定>30)
214P_world 發表於 2022-12-13 17:46 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-12-13 11:29
只能夠講, 目前下繁係對面線見到既93P, 客量比795P更不值一提......

的確,入啟德隧道時窗口好似1/3都冇,睇嚟仍然係太慢 冇吸引力
獨學而無友,則孤陋而寡聞
stevechau 發表於 2022-12-14 11:48 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2022-12-13 14:33
咁九巴仲唔快手落實X6C開回程?之後仲要升格到起碼兩繁對開

太遲啦, 仲想玩兩繁對開??XDDD
ben2004 發表於 2022-12-15 12:10 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2022-12-13 14:45
補回 9/12的紀錄
5847 795x
0710 蘇屋總站 3

早繁逆向呢個客量絕對唔差啦, 下繁逆向去蘇屋方向, 小弟多次起東九龍走廊見到平均都有 30 人, 夜晚又因為有旺角客要做全晚返將軍澳, 搞下搞下得返夜晚出城叫做可以放棄半全日又唔得, 縮做兩味又唔得, 不如唔好再諗 cut 服務時間

小弟成日都話呢個走線呢個定價係高招, 繁時逆向可以做到一堆比全費但坐半程甚至更短既客補貼返, 如果將隧冇咁塞可以吸引到上繁去美孚打後既客, 小弟覺得呢條線係絕對收得貨, 要攞資源, 將 793 非繁逆向減班同縮短先係正確方向

stevechau 發表於 2022-12-16 10:43 | 顯示全部樓層
ben2004 發表於 2022-12-15 12:10
早繁逆向呢個客量絕對唔差啦, 下繁逆向去蘇屋方向, 小弟多次起東九龍走廊見到平均都有 30 人, 夜晚又因為 ...

0742到九展, 呢班未必係主流辦公室果班客黎, 逆向未必同之前一向多客既早繁時段重合晒的
但咁講反而係意外掘到一班之前完全被忽視既客流, 而且計埋平時九龍區早繁高峰, 呢班客未掘盡的~

下繁逆向SOUK我都係日用家之一, 甚至你可能就係望緊我坐果班車
坦白講由開線成程得小貓3-4隻, 到而家單單九展站一班可能已經2-30個客已經算係相當唔錯
其實以我自己所見, 下繁逆向上東廊(通常係1735/1755左右到EMAX呢兩班), 10日應該有4-5日係可以坐滿上層窗口位, 呢個客量已經比同時段224X來得多客(家陣224X收緊幾錢話??)/開始接近219X離開EMAX既客量了
而且而家九展收工上車果陣見, 架795X未到EMAX站開門上客已經同之前同時段796C出城既客量差唔多, 咁九展呢個站帶返黎既收入已經係令到同時段比796C倍增
(呢個站仲係收緊11.7出油旺, 而且收工時間係吸走埋九記站頭班客, 爭住上795X)
都仲未計另一邊793同樣係九龍灣密密收緊9.4, 閒閒地都坐滿窗口位走人

如果咁都要被評收入少、唔抵做, 咁坦白講抵你TKO無巴士坐了
Ricky403 發表於 2022-12-16 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-12-16 10:43
0742到九展, 呢班未必係主流辦公室果班客黎, 逆向未必同之前一向多客既早繁時段重合晒的
但咁講反而係意 ...

講黎講去都係最繁忙兩個鐘嗰幾班,
如果795X係繁時或者大兩味線就ok,可惜唔係嘛,全日對開55班車,呢幾班達標嘅佔三分之一都未必有
對家有眼你睇,就算30X/234X/238X/38/40咁繁時幾班雙向都可以坐滿頂閘又點?照樣都係減班夾收車
Ricky403 發表於 2022-12-16 11:26 來自手機 | 顯示全部樓層

ben2004 發表於 2022-12-15 12:10
早繁逆向呢個客量絕對唔差啦, 下繁逆向去蘇屋方向, 小弟多次起東九龍走廊見到平均都有 30 人, 夜晚又因為 ...

其實繁時僅夠回本係唔夠客
荃葵青同馬鞍山叫比較好客嘅全日線,多客時段都講緊最繁忙一個鐘係有+100% margin左右,拉上補下先至唔駛蝕

不過將南康城都幾睡城,而家只係睇將隧塞車大幅舒緩可以拉到幾多客返黎
最弊795X西行條劃線就算唔塞車都唔就返工位,大角咀西九掂一掂銘基就走,去到長荔又焗兜美孚先,都做唔到幾多返工客