hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 95 調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 95 調整班次

JX9097 發表於 2022-11-27 11:28 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-11-27 07:49
對油麻地去秀茂坪同將軍澳乘客而言,93K 同 95 係屎味咖喱同咖喱味屎的比較......

真係想幫佢地,係應該 ...

若果93P入秀明道,全日開15/ 20
同時一嘢斬哂93K同95
淨低嘅車都仲可能砌到一條唔密嘅線出嚟畀將北
JX9097 發表於 2022-11-27 11:30 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-11-27 08:46
選擇太多
但比你CUT剩一條你又會話巴士公司之後又減班
咁3條以上做同一路段但全部25-30分架

咁呢個又的確係事實喎
由廿幾三十年前嘅2A/ 6B/ 9同3/ 10重組
去到近年6/ 6A重組
有邊個重組方案嘅「終極目標」唔係減一倍車以上?
ma212223 發表於 2022-11-28 05:04 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-11-27 11:30
咁呢個又的確係事實喎
由廿幾三十年前嘅2A/ 6B/ 9同3/ 10重組
去到近年6/ 6A重組

減車嚟計
有幾多係按客量需求
有幾多係被陰乾先?

本身唔夠客的話
夾硬keep住幾條線
到時咪又係攬炒全港加價去找數
一出RDP   要去鵝頸橋?
天空之神 發表於 2022-11-28 05:44 | 顯示全部樓層

ma212223 發表於 2022-11-28 05:04
減車嚟計
有幾多係按客量需求
有幾多係被陰乾先?

佢寧願要全港攬炒
都好過無啦啦少左架車搭
合併完既糖衣毒藥 , 各 30 合併變 20 再縮返去 30 唔係未試過
你睇下 12/K16 呢一組 , 合併完有 10 分一班, 而家 25-30 分一班

仲邊有人信你會真加班 ?
.
2076 發表於 2022-11-28 11:59 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-11-27 11:28
若果93P入秀明道,全日開15/ 20
同時一嘢斬哂93K同95
淨低嘅車都仲可能砌到一條唔密嘅線出嚟畀將北

資源方面,應該係砌一條 翠林 <--> 九龍站,經觀塘道、九龍城、土瓜灣、紅磡、尖沙咀 的新路線,這樣可以補償原 93K 的乘客,亦可以提供直達尖沙咀服務。

不過斬 93K 同 95,都要分 2 部車比四順去開一條油麻地特快。
抗議962B重組
還我962全日服務
TN6108 發表於 2022-11-28 13:00 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2022-11-25 21:15
95都疏過213D乜事, 依家越嚟越多越住秀明道嘅都寧願坐213D出入旺角,事先聲明呢班都係想慳下錢嘅客,想快 ...

秀明道班朋友又會肯搭213D出旺角既

如果我係佢哋想保巴,情願搭返1A都唔會諗213D

1A至少大部分時間都固定開7-8,點都好等過架長期20既213D

價錢213D仲要upgrade左,行安達有時仲慢過1A

同埋重點係13D系列同95都勁多碌神,搭到您想死咁

而1A老啲嗰批車長多數都好踩得,例如我見到係劉伯,曾伯,韓師姐嗰啲操刀1A我就一定跳上去,包快靚正

所以秀明出旺角如有車就95,其次就1A,除非1A大幅度斷䌫,否則正常我點都唔會諗213D

kay 發表於 2022-11-28 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-11-28 11:59
資源方面,應該係砌一條 翠林  九龍站,經觀塘道、九龍城、土瓜灣、紅磡、尖沙咀 的新路線,這樣可以補償 ...

屯馬開左呢類流水無咁好做啦
佢自己堆 5 5c 15 28都越開越疏
tommy14D 發表於 2022-11-28 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層
TN6108 發表於 2022-11-28 13:00
秀明道班朋友又會肯搭213D出旺角既
如果我係佢哋想保巴,情願搭返1A都唔會諗213D
1A至少大部分時間都固定 ...

213D我成日坐返秀茂坪,寶達至中秀起碼有廿個落,我相信九巴冇乜可能縮短213D,反而放中秀總站 估唔到嗰度都有咁上下客
TN6108 發表於 2022-11-28 13:53 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2022-11-28 13:08
213D我成日坐返秀茂坪,寶達至中秀起碼有廿個落,我相信九巴冇乜可能縮短213D,反而放中秀總站 估唔到嗰 ...

213D應該一定唔會縮短,如果再縮短佢上安達里數就會變咗唔係長27好多,咁佢繼續收貴成3蚊就會好唔合理,而家唔少安泰人由旺角返都係搭27係安逸樓落行上去。

不過我既重點係話秀明道既人無論95點減班好,佢哋都總會有1A呢個水泡俾佢哋出九龍城,太子,旺角。1A係九巴最愛嗰條市區路線,私自輕微減班有可能,但點都唔會敢搞到開20。1A一開疏少少就已經多人到好明顯。如果九巴連自己呢架市區金漆招牌都搞死,佢應該可以直接交返個牌出來。

3ASV174 發表於 2022-11-28 14:29 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-11-28 11:59
資源方面,應該係砌一條 翠林  九龍站,經觀塘道、九龍城、土瓜灣、紅磡、尖沙咀 的新路線,這樣可以補償 ...

其實咁咪即係 93K 改去尖咀
93P 食 95

93K 點改無意見
但 95 明顯有一定客量,但 93P 無
而且即使去油麻地 95 要兜彩虹道
但 95 穩定性高過死亡交叉好多,反而 93P 兜路上橋又唔見得行車時間有優勢
唔係好明點解咁堅持要做大客量唔好嘅 93P
但要整死客量唔差嘅 95

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次