hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 觀塘綫 Q-Train 新列車今早首航 鐵路迷表現興奮 ...
開啟左側

觀塘綫 Q-Train 新列車今早首航 鐵路迷表現興奮

JZ3968 發表於 2022-12-16 22:45 | 顯示全部樓層

請問Q車多數行咩車序?
SPkent 發表於 2022-12-16 22:59 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2022-12-16 22:14
TML-C係將製造商全名貼紙貼喺車卡連接位
但係Q車竟然竟樣展示…有啲怪
...

KTL C-train 貼喺車底組件度仲鬼祟
CSE 發表於 2022-12-16 23:17 | 顯示全部樓層
SPkent 發表於 2022-12-16 22:59
KTL C-train 貼喺車底組件度仲鬼祟

KTL C-train同SIL C-train本身有北車廠名貼紙,不過正式載客前畀MTR搣走左

s20131417 發表於 2022-12-17 01:32 來自手機 | 顯示全部樓層

JZ3968 發表於 2022-12-16 22:45
請問Q車多數行咩車序?

之前幾日見過有車派下繁車序,如036、039等
亦有紀錄顯示曾有新車首日即安排行走全日車序003
HV9990 發表於 2022-12-18 05:23 | 顯示全部樓層

最近機緣巧合下終於叫搭過下,對架嘢有以下評價

1. 個冷氣真係好嘈,係直頭明顯到喺車內感覺到佢震動,呢排天氣凍叫好咗啲
夏天最熱嗰啲時候就真係好難想像,話架車隔音好咗可能有一部分係歸功於冷氣聲蓋過咗車聲

2. 車廂照明過於光猛、啲圓燈同長型燈條加嚟都係多嚿魚
架車感覺個樓底好似矮咗,同埋因為天花改咗平面,壓迫感係大咗
而地鐵啲車本身樓底唔高,根本唔需要去到咁嘅光度,跟返舊車水平已經足夠
唔知點解有啲人硬係話以前啲車唔夠光,但而家新車係直頭光猛過啲站嘅照明
我試過落車嗰下對眼係有啲唔適應個光度轉變

3. 地板改咗用一啲滑滑地面嘅膠板,呢類地台我喺近年一啲康體設施都見到用緊
但好似幾易花下,我已經見到有車個地板係有明顯花痕

4. 扶手用咗啲類似磨砂處理,但真係好樣衰,好似玩具

咁當然好處都有,張櫈叫好過R春/假九少少啦
同埋行車真係定過、靜過橙春嘅
但你話將大便同大便比較,到而家就反而會覺得橙春內櫳設計較為中規中矩
只係俾橙春個造車質素糟蹋咗

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +15 收起 理由
cwsj2003 + 2 + 5 精闢見解
QALEN + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

KCRC . Keep Moving
jacks_bus 發表於 2022-12-19 16:48 | 顯示全部樓層
我又反而覺得Q車車箱照明光度幾好, 通勤車用呢個光度幾合適.

以前搭千九覺得太黃太暗, 令人感覺好攰.
搭過白燈千九後覺得架車新咗十年咁, 人又精神啲.

(個人感覺)
.:[多謝您閱讀本文章]:.
tonytsang_hk 發表於 2022-12-21 20:54 來自手機 | 顯示全部樓層

個路線圖都係咁落後,巴士公司都靚過佢多多聲
HV9990 發表於 2022-12-26 03:21 | 顯示全部樓層
jacks_bus 發表於 2022-12-19 16:48
我又反而覺得Q車車箱照明光度幾好, 通勤車用呢個光度幾合適.

以前搭千九覺得太黃太暗, 令人感覺好攰.

其實市區線用白燈黃燈我就真係冇乜意見
但而家幾款用咗新燈嘅車 (例如五期輕鐵) 我就覺得唔係幾舒服
連睇電話都要較光啲

可能大家唔同睇法啦,我搭車都係想relax下啫
下下搞到光過office咁款咁精神緊張為咩呢
當年巴士都成日俾人鬧啦

KCRC . Keep Moving
jacks_bus 發表於 2022-12-28 16:00 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2022-12-26 03:21
其實市區線用白燈黃燈我就真係冇乜意見
但而家幾款用咗新燈嘅車 (例如五期輕鐵) 我就覺得唔係幾舒服
連睇 ...

反而巴士我認同應該要用黃光(城巴果隻, 九巴新果隻暗白真係搞唔掂).
始終巴士座位客沾大部分; 特別係長途線, 根本上左highway 應該要有指引叫車長關一半客燈比人休息.

香港環境嘅鐵路, 就算EAL/TML, 其實都係多人/迫人嘅時間多, 所以我先覺得用白光增強照明, 令車箱光亮啲較好.
.:[多謝您閱讀本文章]:.
epsilon 發表於 2022-12-28 16:22 | 顯示全部樓層

jacks_bus 發表於 2022-12-28 16:00
反而巴士我認同應該要用黃光(城巴果隻, 九巴新果隻暗白真係搞唔掂).
始終巴士座位客沾大部分; 特別係長途 ...

咁講法,巴士下層唔係應該用白光?