hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 為何九巴的報站機,有時去到中途就冇再報站? ...
開啟左側

為何九巴的報站機,有時去到中途就冇再報站?

JX9097 發表於 2022-12-9 12:07 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-12-9 11:52
九巴部機都一樣可以出走馬燈
只係佢想一頁出晒先keep八個字,但聲音報站係照讀晒

認同新地報站地點有部份唔一定要放入去
但兩害取其輕的話,我個人寧願你報多個地點
總好過九巴就咁報xx街/ xx道...
大佬,你估個個都係交通迷,個個腦都有Google Map咩
NEO_962 發表於 2022-12-9 14:13 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2022-12-9 11:12
可唔可以詳細講解下點樣撳入主機手動搵signal?

九巴堂堂全香港最大巴士公司, 個自動報站搞咗十年都搞唔 ...

發夢見過某國產既報站機
入到menu到有個function比你自己set返下一個站既GPS coordinates  
"理論上" 架車有GPS就會追返自動報站
但實際上有D車完全show唔到current GPS coordinates, 返到站熄總掣都冇用

wesleyyc 發表於 2022-12-11 20:19 | 顯示全部樓層

依家佢轉埋LCD mon 應該係處理更容易show 更長嘅站名
不過你見佢整個臨入收費亭減速嘅廣播都攪成咁...
he_01 發表於 2022-12-11 22:35 來自手機 | 顯示全部樓層

wesleyyc 發表於 2022-12-11 20:19
依家佢轉埋LCD mon 應該係處理更容易show 更長嘅站名
不過你見佢整個臨入收費亭減速嘅廣播都攪成咁...
...

換咗新mon姐 但係背後套system仲係落後嘛
KE7066 發表於 2022-12-11 22:48 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-12-9 11:20
所以簡單啲講
係九巴套嘢廢

堆六字 Mon 二十年前產物有咩要求?

嫌貴唔肯換自然就有技術負債架啦
JX9097 發表於 2022-12-11 22:54 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2022-12-11 22:48
堆六字 Mon 二十年前產物有咩要求?

嫌貴唔肯換自然就有技術負債架啦

Mon都唔算重點
重點係背後套system
Mueller 發表於 2022-12-11 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層

NEO_962 發表於 2022-12-9 14:13
發夢見過某國產既報站機
入到menu到有個function比你自己set返下一個站既GPS coordinates  
"理論上" 架車 ...

謝回覆

咁想請教下嗰啲顯示唔到current gps嘅車可否自動報站?
NEO_962 發表於 2022-12-12 14:10 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2022-12-11 23:25
謝回覆

咁想請教下嗰啲顯示唔到current gps嘅車可否自動報站?

如果主機MENU入面冇座標既就冇自動報站
吳宗錡 發表於 2022-12-12 14:45 | 顯示全部樓層

宜家重有咩?我見宜家九巴有啲新設立嘅車站都超過咗八粒字,而且喺有得縮減字數嘅情況下都選擇分兩行顯示嘅,例如「屯門赤鱲角隧道轉車站」報站機冇縮減成「屯赤轉車站」。
講到keep八粒字,我唔鍾意文字顯示縮減字數之後,聲音報站仍然讀完整站名,因為覺得好唔一致,覺得文字縮減咗之後,聲音報站都應該跟住縮減

EX-TL 發表於 2022-12-13 12:20 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2022-12-12 14:45
宜家重有咩?我見宜家九巴有啲新設立嘅車站都超過咗八粒字,而且喺有得縮減字數嘅情況下都選擇分兩行顯示 ...

報站機出唔晒, 但盡量讀番正確地名, 有時係對地名的一種尊重, 例如:

戴麟趾夫人診所, 顯示刪去"夫人"二字

麥理浩夫人渡假村, 顯示刪去"夫人"二字

威爾斯親王醫院, 顯示刪去"親王"二字

西貢戶外訓練營, 顯示刪去"戶外"二字

容鳳書紀念中心, 顯示刪去"紀念"二字

首先, 夫人即係人妻, 但報站機只出個男人名, 唔讀夫人似乎有欠尊重.

親王 同 戶外 雖然唔報都唔會令人混亂, 畢竟人家全名就係有七個字, 報站機出唔晒幫人改名似乎講唔過去.

香港有兩間容鳳書XX中心提供醫療服務, 一間在茶果嶺, 另一間在元朗, 讀出正名有其重要性.