hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴43B將於19/12起改道
開啟左側

[路線消息] 九巴43B將於19/12起改道

ATENU135 發表於 2023-1-11 17:39 | 顯示全部樓層

其實出荃灣行千色店係ok
喺千色店落車最多咪用多5分鐘行返入去
亦都真係有唔少人咁用
我搭親嘅話都會喺千色店落差唔多半車
但係返青衣荃豐個位唔靚
同埋行得返出去可能喺沙咀道已經有車
搞到次次都係得小貓三四隻
最多人可能已經係本身改道之前有嘅荃灣西
leo_ku 發表於 2023-1-11 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2023-1-11 18:26 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2023-1-11 18:13
咁我想問宜家409回程復活左兼入番去沙咀道搶243M客未?

水晶球問題就問返水晶球,不過 409X 就黎出世再打多 41M 43B 兩錢重就唔係水晶球囉,第一版已經講咗初代 409K 既失敗經驗,而家 43B 四五點得 20 個過橋,完全意料之中,你唔使急住搵野開脫喎,花生仲有排食
arfung 發表於 2023-1-11 18:32 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2023-1-4 22:02
尋晚 43B 出荃灣直頭玩到 35 分鐘一班 , 以為自己眼花 ...

不出奇。自己這幾天因為工作關係多了搭43B,平均每三程就中一次收車,多數一收就跌落開30分,路況正常下隨時唔只收一部車。站長又唔入機,每班車開車前才改時間,中途站真係唔知點等。明顯見到入青衣方向客路比較差,因為無得叫兩飛。
arfung 發表於 2023-1-16 08:27 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2023-1-11 18:26
水晶球問題就問返水晶球,不過 409X 就黎出世再打多 41M 43B 兩錢重就唔係水晶球囉,第一版已經講咗初代 4 ...

最近呢幾日43B嚴重收車。
出荃灣仲好少少,起碼可以叫幾飛(如41M/243M等)。
入青衣個個站都係單叫43B,中途站似已經很多人放棄無耐性再等。幾個中途站上客率都非常低,甚至試過荃灣西開車後無人再上車直入長安。

站長直頭將43B ETA熄左,長期顯示<沒有班次>,要真係有車開,先出番。咁樣搞法好快連西站班客都嚇走埋。
荃灣西站部分人可以/或已改搭409K,另有43開出時都見有人跳槽。

舉個例,平時搭開總站開某班43B車,因為熄左ETA唔知有無車開,早到站5-8分左右去等無人無車,等左廿幾分才有下一班,再睇返ETA剛開番,上一班就差不多到總站,唔知係消失車還是中途起載。這幾日都己經常出現呢個情況,沿途路況正常。
cc11112222 發表於 2023-1-16 08:38 | 顯示全部樓層
自從43B改左路之後, 橫窩仔街得返243M返山上。車少左兼經常爆滿飛站
次次都見到人龍焗上41M,42M,49X返長安轉車, 成件事嘥錢嘥時間。好On居
WR309 發表於 2023-1-16 09:54 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2023-1-11 17:39
其實出荃灣行千色店係ok
喺千色店落車最多咪用多5分鐘行返入去
亦都真係有唔少人咁用

呢個同搭車習慣有關, 235都係靠千色/路德圍一帶多客
青公西行起碼有49x, 大河道有243M,
所以啲人唔會刻意等43B, 導致呢個情況
除非你話243M一齊重組埋,
加上42C/68A青衣荃灣雙向分段, 咁樣執個乘車習慣先會收效
否則只會維持現有局面

初步數據, 43B重組後客量, 青衣方向跌三分一至一半,
出荃灣嘅持平亦有特快功效
arfung 發表於 2023-1-16 10:47 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2023-1-16 09:54
所以啲人唔會刻意 ...

同意。
今次43B改路,往荃灣西方向有少許提速效果,亦多了千色店據點,最重要是島內各站仍然有得叫幾飛出荃灣(最多落車後多行幾步),43B收車拉疏的影響無咁大。客量亦期望有得略升。

往青衣就難搞,乘客等車上的習慣和位置不易改,大河道候車方向(41M/42M/243M/49X),以及咸田街(243M)以往叫2飛的位,都不易扭轉。
比著自己,見到43B咁疏車,ETA又不準一係熄左,都寧願等番243M。
再咁搞連荃灣西既客,都走埋去409K/43。43B跌客好合理,難搞。
FBI2 發表於 2023-1-16 12:30 | 顯示全部樓層
根本43B只岩往荃灣方向改路,返青衣盡快恢復行沙咀道好過啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
rusf101001 發表於 2023-1-16 17:47 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2023-1-16 09:54
所以啲人唔會刻意 ...

要就返乘車方向既習慣43B要改做循環線先得
眾安街,大河道,楊屋道街市,橫窩仔街4個站一圈就走
936收皮935全日