hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 點樣可以改善港鐵部份路段中斷導致班次疏落既問題? ...
開啟左側

點樣可以改善港鐵部份路段中斷導致班次疏落既問題?

s3n370 發表於 2022-12-7 20:18 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-12-7 03:37
喺市區線路段仲有一個concern係轉車站消化唔切
你諗下假如成個繁時金鐘站每2分鐘就整班荃灣綫去中環,但每4 ...

同樣道理都可以用落受影響路段。
其餘路段開得密,去到荔景/佐敦D客要上地面,呢兩個站會更加鑊。

反而個個站都有人留後,先至係好嘅處理方法,因為個個站都有人幫到手。
s3n370 發表於 2022-12-7 20:20 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主鐘意民間參與嘛,咁不如樓主揸架車落場,去疏導受影響嘅客啦
YellowWorksheet 發表於 2022-12-7 22:13 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-12-7 20:15
確定爆鑊之後,要搵放佐工/休班嘅車長頂上都要時間下話?
唔通個個都可以即call即到咩。 ...

上次搭嗰陣已經係佢出事過咗大半日啦,咪照樣仲keep住疏車。廣播就不停叫人用東涌綫、屯馬綫、東鐵綫同將軍澳綫,但除咗將軍澳綫之外其他疏到根本唔想接載返原本班客。
kei_hk 發表於 2022-12-8 11:37 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-12-7 20:15
確定爆鑊之後,要搵放佐工/休班嘅車長頂上都要時間下話?
唔通個個都可以即call即到咩。 ...

其實每次出事﹐有得轉車的關連路線 (eg: 荃灣線出事﹐觀塘及港島線+東涌線就係相關路線)﹐都係會減班拉疏的。

原因上面#4有人已講﹐就係避免轉車站的月台人流過多。

差在﹐關連路線減班的幅度係幾大。
在正常的繁忙時間有路線出事﹐關連路線就會拉開到4-5分鐘一班車﹐停站時間同樣地會被拉長的。

如果轉車站/不同車站月台情況惡化﹐係會將減班路線擴大開去的。

我都唔知幾多次無辜地被拉長車程了。

樓主| timewater 發表於 2022-12-8 12:31 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-12-8 11:37
其實每次出事﹐有得轉車的關連路線 (eg: 荃灣線出事﹐觀塘及港島線+東涌線就係相關路線)﹐都係會減班拉疏 ...

上次觀塘線都疏到4-5分鐘
其實唔係開多D 班次(包括受影響既路綫或者關連路綫)先可以消化人龍既咩?

拉疏班次咪只會累積人流
 樓主| timewater 發表於 2022-12-8 12:34 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-12-7 12:34
當操作員處理唔切﹐多多車都無用﹐都係不停塞車。

當要人手操作調配列車﹐安排某些站去調頭/清客/轉波口. ...

訊號系統可唔可以做到自動咁喺非總站既車站出發可以去到另一個車站, 不經人手?
無理由去到2022年, 自動調配系統只可以support 總站去總站, 而唔考慮中間有故障既情況

否則屯馬綫咁多個站, 無理由因為當中一個車站而影響整條路綫
teddybus 發表於 2022-12-8 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2022-12-8 12:31
上次觀塘線都疏到4-5分鐘
其實唔係開多D 班次(包括受影響既路綫或者關連路綫)先可以消化人龍既咩?

人哋都話咗#4有講,又一次唔睇前文
YellowWorksheet 發表於 2022-12-8 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-12-8 14:32
人哋都話咗#4有講,又一次唔睇前文

請問講咗啲咩?完全唔關條問題事,而家個問題係俾你開疏咗,咁荔景站、南昌站、尖東站何嘗唔係因為一班車太耐而積埋一堆人甚至上唔到車,咁點為之開疏先至有效幫到轉車站減人流?根本成件事唔合邏輯。
qunow 發表於 2022-12-8 23:50 來自手機 | 顯示全部樓層
YellowWorksheet 發表於 2022-12-8 19:08
請問講咗啲咩?完全唔關條問題事,而家個問題係俾你開疏咗,咁荔景站、南昌站、尖東站何嘗唔係因為一班車 ...

當荃灣線有段斷咗,其他路段要減班,
東涌線開疏咗,咁咪會少啲人集中去到荔景站,多啲人留喺東涌站青衣站,分散等上車嘅人去唔同車站
屯碼線開疏咗,咁咪會少啲人集中去到美孚站,多啲人留喺屯門站元朗站,分散等上車嘅人去唔同車站
teddybus 發表於 2022-12-9 06:57 來自手機 | 顯示全部樓層

YellowWorksheet 發表於 2022-12-8 19:08
請問講咗啲咩?完全唔關條問題事,而家個問題係俾你開疏咗,咁荔景站、南昌站、尖東站何嘗唔係因為一班車 ...

#19 already repeat the point in #4 again for you