hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴48X、86A減班
開啟左側

[服務調整] 九巴48X、86A減班

KG1428 發表於 2022-12-6 23:23 | 顯示全部樓層

XL2135/D343344 發表於 2022-12-6 18:01
86A沿線替代品:
沙田圍有86C,不過都半個鐘一班,或者287x青沙轉286c/x
新田圍喺公路有86/86C

比起10年前好得多

以前86A又同86C/87A重疊
又因為86A收得平
最終在2004年馬鐵通車建議取消86A
最後反對咪不成事

86A最大一個功用
1)乙明村/車公廟路往來石硤尾
2)不想搭287X去青沙轉286C/286X班人,想一程車直達九龍西
3)不想搭鐵轉來轉去的人
4)見車就上的人
5)懂看ETA的人
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
2076 發表於 2022-12-7 00:40 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2022-12-6 23:23
比起10年前好得多

以前86A又同86C/87A重疊

咁其實將 86A 改循環,青沙出獅隧入,配合 87B 同 86C,都做得到晒咁多樣野,但用同樣車數開到 20-25 分鐘一班,對乘客而言其實有好處,只係可惜被反對。
抗議962B重組
還我962全日服務
j6ny 發表於 2022-12-7 00:46 來自手機 | 顯示全部樓層
86A再減班真係超趕客
天空之神 發表於 2022-12-7 01:33 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-12-7 00:40
咁其實將 86A 改循環,青沙出獅隧入,配合 87B 同 86C,都做得到晒咁多樣野,但用同樣車數開到 20-25 分 ...

諗住改青沙慳到車又比平價特快
反對左咪直接收車減班乾手淨腳
KN7229 發表於 2022-12-7 02:47 來自手機 | 顯示全部樓層
其實諗唔明點解要反對86A改青沙。 講黎講去理據都係話沙田去石硤尾既時間會耐左。有得必有失,你又想快啲到長沙灣,又唔想石硤尾慢左,咁真係神仙都幫唔到。 完全唔覺得86A維持現狀會有咩幫助到呢線,結果死守86A維持現狀既人,而家換來減班…    同埋 隔一排就會聽到有人講沙田總話總去碩門,唔係話唔可能,但已經錯過左搬站既黃金時間,就係開286c想cut 86c果時…而家改想有呢個改動,難囉
da93 發表於 2022-12-7 03:00 | 顯示全部樓層
KN7229 發表於 2022-12-7 02:47
其實諗唔明點解要反對86A改青沙。 講黎講去理據都係話沙田去石硤尾既時間會耐左。有得必有失,你又想快啲到 ...

九仔策略上嚴重錯誤之過。

建議開286時太大貪,由黃泥頭一路殺到落大圍,九龍段又將86c定線幾乎搬字過紙咁做,攪到條線不倫不類。賣相唔討好,尊貴客戶自然唔接受。

然後再死心不息將86A青沙出獅隧入,話配合轉車站又稱唔上,避開獅隧塞車亦不見得,相反缺點顯而易見。

本身如果286可以參考240x沙田區走線咁行,當縮短左嘅240x全日方案咁做,或者86,以至86A無論晌減班或改道上還有機會偷雞過關,但而家所有野要九仔自己食番。
天空之神 發表於 2022-12-7 03:10 | 顯示全部樓層

da93 發表於 2022-12-7 03:00
九仔策略上嚴重錯誤之過。

建議開286時太大貪,由黃泥頭一路殺到落大圍,九龍段又將86c定線幾乎搬字過紙 ...

其實對九巴無蝕底
當日要加 5 架車落 286 先夠分拆

而家72 86 86A 86C咁減班法
240X 又永世做唔起
河西又係倒比 72 ,一係就比埋鐵
河東一係搭 86A 86C
長遠都係不停收車減班
反正 72 86 86A 86C 本身又唔貴又慢,點做都係蝕
開少一班盡量做到客,反而對收支平衡有幫助

最理想就梗係 272E 286/240X 條條變相加住價做
石硤尾留最基本一條 86 系 一條 87 系就算

.
da93 發表於 2022-12-7 03:35 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-12-7 03:10
其實對九巴無蝕底

而家直頭係偷雞唔到蝕渣米啦!

你286行到咁骨格精奇,梗係用得車多架!
240x永世做唔起,整定架喎,先去西九龍再去葵涌,晌沙田計根本唔需要一條咁嘅線去全日。

成日諗收多人一兩蚊呢d無謂野,你巴士要收咁嘅價位,我咪繼續搭鐵路囉。我就唔明點解最理想係變相加價,所謂理想到底係理想晌邊先?

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 4 + 10 清醒

查看全部評分

2076 發表於 2022-12-7 06:32 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-12-7 03:10
其實對九巴無蝕底

240X 其實要做的係拆線,拆返開葵涌段同長沙灣段。以 240X 的價錢牌,拎佢來 upgrade 47X / 38B 的客仔其實未必差。

長沙灣段就交比 286 去做,其實 286 九龍段簡簡單單,美孚、長沙灣、海達、南昌、奧運,順住去,點都唔會太差。

至於 86 86A 86C 點搞,在地區死咬唔放的前提下,其實留條 86,扔去馬鞍山認真做,做埋 40X 流水果份,86A 86C 呢啲補位平價線就陰乾,都係大勢所趨。
抗議962B重組
還我962全日服務
da93 發表於 2022-12-7 06:40 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-12-7 06:32
240X 其實要做的係拆線,拆返開葵涌段同長沙灣段。以 240X 的價錢牌,拎佢來 upgrade 47X / 38B 的客仔其 ...

286其實乙明跟240x上青沙,九龍跟番286x做循環已經好夠。

至起碼沙角乙明尾站即上青沙,就算你減86A班都好,觀感未至於咁壞。

雖然話就話單邊行欽洲街長沙灣道,但至起碼成段路有286x同286c,如果再加埋286的話,整體出黎嘅班次密度唔會太難睇。

個道理等如你唔會鬧梨木樹40x,46x,47x,48x 4條線走埋一堆好唔要得一樣。