hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴48X、86A減班
開啟左側

[服務調整] 九巴48X、86A減班

stevechau 發表於 2022-12-7 09:58 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-12-7 00:40
咁其實將 86A 改循環,青沙出獅隧入,配合 87B 同 86C,都做得到晒咁多樣野,但用同樣車數開到 20-25 分 ...

只係表面好處, 尤其是86C都被陰到喪失左補位功能, 件事資源上係無灣轉~
86A既下場只會好似2B咁, 點陰都唔會死, 搞佢唔到就由得佢當透明, 然後客又硬係走唔晒~
stevechau 發表於 2022-12-7 10:07 | 顯示全部樓層
KN7229 發表於 2022-12-7 02:47
其實諗唔明點解要反對86A改青沙。 講黎講去理據都係話沙田去石硤尾既時間會耐左。有得必有失,你又想快啲到 ...

其實果帶行青沙唔見得有咩好處, 最後美其名又係叫做做大青沙囉, 咁唔係做客而係做線~
出發點唔同, 一路班客都係唔介意要條稍兜既直線, 有餘位先比你做埋轉車;
而唔係野野咁推晒上去青沙玩轉車, 有餘位先做一程過......
雖然果陣86A改青沙出果個走線已經唔算係差&最慢既走法, 但之前86系除左B線, 成堆線改組對乘客全部都係肉酸到啃唔落
而且比你慳到車做乘客又無好處既, 改完又唔係快左順左, 分分鐘改完一排又少左車少左班次, 咁同意比九巴咁改既動機係邊??
到最後咪野野九巴/TD夾硬黎囉......睇下新客係咪好似286X咁補到舊客位~
stevechau 發表於 2022-12-7 10:10 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-12-7 06:32
240X 其實要做的係拆線,拆返開葵涌段同長沙灣段。以 240X 的價錢牌,拎佢來 upgrade 47X / 38B 的客仔其 ...

都唔使點諗, 86/A/C加埋都已經唔夠車玩重組, 而且就算重組到都唔見得加到價, 九記唔會肯制~
240X就......唉, 搞完一輪, 車又拎埋人, 到最後自己都唔算好客, 仲有咩好講
一開波直接加價留返舊線/重組好過~
KG1428 發表於 2022-12-7 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層

其實諗唔明點解要反對86A改青沙。 講黎講去理據都係話沙田去石硤尾既時間會耐左。有得必有失,你又想快啲到 ...

沙田的fb專頁指出,遲早當86A改路後。87B已經成為一條萬能key線。但是87B班次疏落,想食番86A客好難。
da93 發表於 2022-12-7 12:54 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-12-7 07:53
如果 286C 走線係 work,其實 286 照跟咪算。286 沙田段太長,唔太適合循環。

另外如果 286 行文化博物 ...

攪清楚,佢唔work就唔會有客,你最多只係話佢擺深旺道低能弱智,但唔代表唔work,但work嘅走線亦唔止286c一條

你286沙田入面兜到落大圍,咁梗係長啦,咪就係話要簡化佢囉,要簡化嘅咁死要架車去大圍做乜?有得分?你86A唔攪佢根本乜事都冇,呢d擺明係九仔自己製造問題。
da93 發表於 2022-12-7 12:56 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-12-7 10:10
都唔使點諗, 86/A/C加埋都已經唔夠車玩重組, 而且就算重組到都唔見得加到價, 九記唔會肯制~
240X就...... ...

又係老問題,成個沙田,d車不停咁cut,最尾去左邊?
Snoopy@FB8617 發表於 2022-12-7 13:42 | 顯示全部樓層

想提供快車選擇既
不如九公做好青沙個轉車收費再講啦
況且非繁直插落長沙灣根本就意義不大

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
stevechau 發表於 2022-12-7 14:03 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-12-7 12:56
又係老問題,成個沙田,d車不停咁cut,最尾去左邊?

去晒D新區度掛
呢個問題唔止係沙田, 西九龍都係生靈塗炭的, 呢邊線好似唔少, 但條條不理多唔多客都係班次頹溺滯, 要車果陣滿眼都係好似有得拎車黎用既線, 實際上D線既荷包(車數)根本空過空心老倌~
透過現有僅剩資源去開咩特快線都無用, 少車到D班次嘔返突快左既車程出黎, 哈哈~

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
da93 + 3 + 10 小九紅不敢面對的

查看全部評分

laikingho 發表於 2022-12-7 14:07 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-12-7 06:40
286其實乙明跟240x上青沙,九龍跟番286x做循環已經好夠。

至起碼沙角乙明尾站即上青沙,就算你減86A班都 ...

40,46,47,48係沙田走線都唔同
2076 發表於 2022-12-7 15:21 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2022-12-7 10:37
沙田的fb專頁指出,遲早當86A改路後。87B已經成為一條萬能key線。但是87B班次疏落,想食番86A客好難。 ...

其實 87B 爛船都有三分釘,點陰都疏唔過 20,假日仲好客,可以開 20 都坐滿入獅隧,基本上係同 86 一樣咁好客,但 87B 多左市區流水段。
抗議962B重組
還我962全日服務