hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴48X、86A減班
開啟左側

[服務調整] 九巴48X、86A減班

stevechau 發表於 2022-12-8 11:14 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-12-8 08:13
272E 其實無乘機加價講真
你真係快左要課金好合理

286X就算係快左既, 286C真心算不上, 而且286C都係做少左野/頭尾對調only先叫有得快左少少之下, 話286C快左而收貴係有少少取巧~
Ricky403 發表於 2022-12-8 11:27 來自手機 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-12-8 06:54
講到尾,咪又係早年晌巴士公司呢d企業搵到錢嘅時候唔願意大幅改善薪酬待遇同晉升階梯,到佢冇錢搵嘅時候更 ...

香港巴士夕陽行業黎,真係想搵錢就唔會揸巴士
而基層工種缺人係香港作為已發展地區嘅必然問題 (甚至醫生呢個專業工種都缺緊人)
社會現象明顯超出咗巴士公司管嘅範圍,應該係唔同政府部門連埋勞工處去搞
甚至九巴都有做野 - 去請少數族裔順手推廣種族平等

況且而家貴嘅唔止人,油價都上咗好多
走一單嘅成本又多咗
沙田堆蛋撻線梗係有得減就減
連48X都要減班,86A減都唔意外
Ricky403 發表於 2022-12-8 11:36 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-12-8 11:14
286X就算係快左既, 286C真心算不上, 而且286C都係做少左野/頭尾對調only先叫有得快左少少之下, 話286C快 ...

九巴當年做法係直接拎走86X換四班286C
高招黎,你要又唔係,唔要又唔係,覺得獅隧快啲咪揸番車行獅隧囉
但搭客就實引你去青沙
Ricky403 發表於 2022-12-8 11:41 來自手機 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-12-8 10:38
咩啫, 一向青沙=快, 甚至只有青沙是最快先係最政治正確的, 只要上青沙就會什麼都好起來, 唔行青沙就算幾 ...

272X無加價,所以咪慢
287D就根本掛羊頭賣狗肉,係87D先減班,再畀番兩班甜頭你
Ricky403 發表於 2022-12-8 11:52 來自手機 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-12-8 05:25
更甚,其實會前會後,九巴代表都有同區議員做一d非正式交流,其實要知道某d區議員個接受程度去到邊,唔係 ...

原有區域hea唔去固本培原嘅原因係將會有越來越多好似皇后山或屯門54區咁嘅睡城社區,嗰啲地區無法自給自足,甚至師奶日常生活去買餸都要搭車,自然係一舊舊大肥肉
有肥肉食,會食舊又老又柴嘅瘦肉唯一考慮就係有「光盤」獎金,但而家個玩法係你食唔哂少少就唔會理你,成舊都唔食先打一下手板
咁細路真係情願打一下手板都好過硬啃舊又老又柴嘅瘦肉

巴士服務政策野黎,單純鬧巴士公司唔會對症下藥,好多決定都係睇上面政策點樣
所以其他站友 (包括我自己) 嘅態度咪都係咁㗎啦咁款

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
12Lane + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

AD118 發表於 2022-12-8 12:00 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-12-8 11:36
九巴當年做法係直接拎走86X換四班286C
高招黎,你要又唔係,唔要又唔係,覺得獅隧快啲咪揸番車行獅隧囉 ...

當年86X延長去烏溪沙/泥涌加到286C同價好過而家咁, 做到真正馬鞍山來往深水埗長沙灣特快
86X係行馬鞍山公路連亞公角都唔經

巴士的膠 發表於 2022-12-8 12:13 來自手機 | 顯示全部樓層

da93 發表於 2022-12-7 07:24
無謂囉

海達早就養左d人係用286c,繼續晌個需求唔係咁大嘅地方放多條青沙車落去,盞唔湯唔水。

加得5架車,其實佢當287X拆線都仲得。

直接開條旺柏-沙田循環線,經大角嘴、南昌、海達、海麗、圍方、泰石、乙明、大會堂、帝都、海麗、海達、南昌、大角嘴。

之後286C縮返欽州街,287X改銘基尾站。
12Lane 發表於 2022-12-8 12:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-12-8 11:27
香港巴士夕陽行業黎,真係想搵錢就唔會揸巴士
而基層工種缺人係香港作為已發展地區嘅必然問題 (甚至醫生 ...

某程度上認同,仲停留緊喺廿幾年前果種經濟增長速度,係好難接受社會發展放緩同倒退,包括巴士服務。錢就唔會扼人,咁多長篇大論都冇意思,夠客嘅賺大錢嘅都唔會減班。殘酷現實就係,商家佬就係睇錢份上,你取消佢專營權分分鐘都冇第二間肯接手呢壇爛攤子。
Ricky403 發表於 2022-12-8 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2022-12-8 12:00
當年86X延長去烏溪沙/泥涌加到286C同價好過而家咁, 做到真正馬鞍山來往深水埗長沙灣特快
86X係行馬鞍山公 ...

之前馬鞍山班區議員都無邊個研究巴士
掉番轉富豪個區議員一話286C順路經過要加站就嚇到九巴隊哂286C行埔公,就算要陪塞倒蝕時間都係咁話
其實佢早啲出聲咪好,雖然可能唔加強286C下場係86C抽去287D

減班潮就始終難以應對,個人層面自己就番ETA,社會層面咪睇下樓市幾時冧跟住又停建公屋囉,只要政府宣佈無水要慳錢唔再起新發展區,現有區域啲巴士服務會即刻正常番
dubbies 發表於 2022-12-8 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-12-8 12:17
之前馬鞍山班區議員都無邊個研究巴士
掉番轉富豪個區議員一話286C順路經過要加站就嚇到九巴隊哂286C行埔 ...

新發展區巴士公司ff下有新出行模式可以搶客 舊區固定甚至比鐵搶佢冇得出聲 最多話佢地唔夠主動